Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fotbal a prachy, fotbal a smrt. Kopeme k vám nový Finmag newsletter

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
20. 11. 2022

Redakční newsletterovské kolečko na mě vyšlo právě včas, těsně před startem mistrovství světa ve fotbale. Tentokrát to bude hlavně o něm. Ale pár tipů na chytré čtení mám i z jiných oblastí, slibuju.

Fotbal a prachy, fotbal a smrt. Kopeme k vám nový Finmag newsletter
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

Být fanatikem do (sledování) sportu je fajn. Prakticky pořád se totiž můžete těšit na nějaké vrcholy. Třeba já každoročně na playoff NBA, Super Bowl, derby „S“ v české lize, jednou za čtyři roky pak na olympijské hry nebo na fotbalové Euro.

Všechno tohle je ale slabý odvar proti mistrovství světa ve fotbale, vrcholu všech vrcholů. Jednak se na něj vždycky těším už půl roku dopředu, jednak mi pak každý šampionát utkví hluboko v paměti (sestavu mého oblíbeného Rumunska z MS ve Francii 1998 bych dal dohromady s přehledem i teď).

Proč tak dlouhý úvod? Protože letos to je jinak. Mistrovství už je prakticky tady a ta správná natěšenost se nějak ne a ne dostavit. Přičítám to dvěma věcem: jednak fotbalové šampionáty prostě patří k létu, a potom v člověku zůstává pachuť z místa, kde se to koná.

Že si autoritativní režimy snaží pořádáním velkých sportovní akcí napravit pověst, není nic nového. Začalo to mistrovstvím světa v Argentině v roce 1978 (když nepočítám OH v Berlíně v roce 1936) a pak se čas od času zase situace opakovala. Poslední roky už je ale konání velkých akcí v (mírně řečeno) problematických státech skoro až pravidlem. Stačí se podívat na poslední olympijské hry (v Pekingu) a předchozí světový fotbalový šampionát (v Rusku).

Příčina smrti neznámá

Katar to tak trochu odnáší za všechny, protože už je zkrátka poslední kapkou. A teď už se konečně dostávám k odkazům na chytré čtení. Kolegové z Football Clubu se stali partnery projektu Cards of Qatar, za kterým stojí známý švédský server Blankspot.se. Projekt upozorňuje na osudy převážně zahraničních dělníků, kteří zemřeli při budování infrastruktury pro letošní MS. Průvodní text fakt stojí za přečtení. Jak v Kataru přistupují cynicky k smrti dělníků, to je síla. Prostě napíšete „přirozená příčina smrti“ nebo „příčina smrti neznámá“ a jede se dál.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Šílené pracovní podmínky dělníků jsou jednoznačně nejzávažnějším tématem nadcházejícího šampionátu, nesmíme ale zapomínat ani na zvláštní okolnosti, které výběru pořadatelské země předcházely. Jak světová fotbalová federace FIFA přiděluje pořadatelství největší sportovní akce světa, velmi dobře ukazuje dokument od Netflixu FIFA: Pod povrchem (i když by mohl být o něco kratší, čtyři skoro hodinové díly jsou až moc).

Jestli do toho až tolik nevidíte, tak po zhlédnutí pochopíte, proč má FIFA pověst nejzkorumpovanější sportovní asociace. O tom, jak fotbal čistí špinavé peníze, se dočtete znovu na Football Clubu. V komentáři od Simona Chadwicka se dozvíte třeba i to, co si představit pod pojmem putinizace sportu.

A protože jsme FINmag, tak se sluší i zmínit, kolik to celé bude letos stát. Ukazuje se totiž, že Putin byl docela troškař. Zatímco náklady na mistrovství světa v Rusku vyšly před čtyřmi lety na 11,6 miliardy dolarů (321 miliard korun po započtení inflace), Katar to rozjel opravdu ve velkém. Náklady na nové stadiony, ubytování, silnice, hromadnou dopravu ale i letiště se vyšplhaly na těžko uvěřitelných 220 miliard dolarů (5,1 bilionu korun).

Na to, až to v neděli všechno začne, se tentokrát netěším tolik, jako jindy. Ale stejně se pak budu dívat skoro na všechno…

Předplatné, etiketa a trochu té zahraniční politiky

Pojďme od fotbalu, chci vám totiž doporučit chytré čtení i z jiných oblastí. Začneme „doma“: Michael Durčák pokračuje v seriálu Život na předplatné, tentokrát se zaměřil na temnou stránku streamovacích služeb. Dozvíte se třeba, proč klesá návštěvnost kin, nebo proč mají hudebníci důvod nesnášet Spotify.

Jakub Žofčák zase – jako vždy poutavě – sepsal historii etikety. Koukněte i k němu na Twitter, vyrobil k tomu další ze svých vláken (a když už tam budete, podívejte se i na ta další).

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

 

To chci!

Doporučit musím i další díl Finmag podcastu, tentokrát s šéfredaktorem magazínu Konopí a konopným konzultantem Lukášem Hurtem. Dozvíte se třeba, proč do konopí investovat a čemu se u toho vyvarovat.

Pár tipů odjinud už jen ve zkratce: na Voxpotu vyšla zajímavá analýza ruské opozice a její reálné síly. Tu bohužel snižují rozpory mezi jednotlivými frakcemi. Plány na Rusko „po Putinovi“ nicméně existují.

V USA se zase konaly důležité midterm volby, které sice neskončily červeným tsunami a na první pohled tak oslabily pozici exprezidenta Donalda Trumpa a do popředí pro potenciální prezidentskou kandidaturu za republikány se ještě víc dostal guvernér Floridy Ron DeSantis, Trumpa však ještě neodepisujte. Web Politico vám vysvětlí, proč jsou republikáni pořád jeho stranou.

A na závěr tu mám ještě jeden long read tip z Wired, který mi poslal Jakub Žofčák: co se stane, když se z pěstování masožravých rostlin stane obsese. V poločase nějakého fotbalu to stihnete přečíst.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
13
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

Finmagfotbalnewslettersport
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo