19 587 krátkých, 4694 s kroužkem, 105 s čárkou. Finmag newsletter je tu

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
13. 11. 2022

Dnešní nabídka čtení, co se mně v minulém týdni až dvou líbilo a o kterém doufám, že by se mohlo líbit i vám, začíná surově. Měřením č..áků. A končí v hnoji, co nalíváme v Česku do rybníků, aby měli kapříci, čuňátka vodní, co žrát. Ale všude mezi tím je fakt hezky.

19 587 krátkých, 4694 s kroužkem, 105 s čárkou. Finmag newsletter je tu
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

Poměřovat délku č..áků, to není žádná věda. Leda v Česku. Přečtěte si z nového Vesmíru.

Neměli jste odvahu kliknout? Klikněte si. O čárkách a kroužcích z titulku. O jazyce. Přesněji o jeho nejmíň zajímavé a důležité součásti, o pravopise.

Jestli vás zaujalo, jak jsme si v Česku s to spílat kvůli ypsilonu, doporučuju podcast, který natočili ostravští bohemisti s Václavem Cvrčkem. Ten se zabývá spisovností a před lety ho mnozí měli za bezbožníka a štváče – tvrdí, že nepotřebujeme, aby nám někdo říkal, co je v jazyce správně a co je nepřípustné. Doba mu dala za pravdu.

V Česku už – jak v rozhovoru taky zazní – lingvista, který by to chtěl říkat, není. Čeká nás hezká doba, kdy se budeme učit v jazyce chodit, aniž nás Oustav pro jazyk český za ručičku povodí.

K tomu tématu mi dovolte ještě sáhnout do archivu Naší řeči a vytáhnout článek o prastarém pravopisném sporu jotistů s ypsilonisty. Abych připomněl, že o ptákovinách se umíme krvavě hádat už přes dvě stě let, prakticky od počátků českého národa v popelu humanistické češtiny.

A že je ten spor o měkká a tvrdá i nejen nesmyslný, ale většinou zástupný – nakonec se ukáže, že spíš řešíme vlastní potřebu dát někomu přes držku než to, jak dotyčný píše nebo mluví.

Z domova

Když jsem se ptal kolegů z vydavatelství, co by doporučili z našich webů – protože oni je nakonec znají nejlíp – z Heroine.cz mi doporučili podcast Neznámé hrdinky. Tak ho doporučuju dál. Téma má skvělé, ale já ho ještě neslyšel.

Totiž v minulých třech odstavcích jste byli svědky přelomové události v mém životě: prvně doporučuju podcast, protože jsem prvně nějaký slyšel. A tenhle doporučuju, protože na Ilonu z Heroiny je spoleh. A textová ochutnávka na webu lákavá. Markéta Lukášková natočila příběh belgické odbojářky, která za války pašovala Brity z Belgie.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Football Clubu vám posílají text Jana Krejči o hiphopovém klanu 58G. A je to fajn čtení, nefotbalově jsem koukal jak puk, že hvězdou momentálně asi nejzfetovanějšího hudebního žánru u nás je vrcholový sportovec. Podle mě cool.

A z Finmagu mám tipy hned tři. I když vlastně jen dva jsou z něj přímo. Františka Kalendu mi Michal asi ani doporučovat nemusel. Sám bych si našel tradičně důkladný rozbor toho, co má před sebou vítěz brazilských prezidentských voleb Lulu da Silva, od kterého se čeká, že podruhé vstoupí do druhé řeky, a proč to nejde.

Pak tu mám jednoho z nejmilovanějších autorů Finmagu – architekta a urbanistu Petera Bednára. Tentokrát ale v pro nás nezvyklé roli, v Ekonomu s ním připravila rozhovor Monika Ginterová. A je to smutné čtení o tom, proč se v Praze a Česku blbě staví: „Ne proto, že bychom měli chamtivé developery, hloupé úředníky a špatné architekty, ale protože nastavené podmínky nic jiného ani neumožňují.“

A do třetice – tentokrát ale z Twitteru. Kuba Žofčák svoje dost popularizační a pořád ještě málo populární články pro Finmag začal vytěžovat v mém oblíbeném žánru twitterových vláken. Vytáhne to nejpodstatnější, tu a tam to dobře přikoření, a jestli se nepletu, stejně pak musíte kliknout a jít si to na web přečíst celé. Když tak to vyzkoušejte tady na tom vlákně s plukovníkem Sandersem a ponorkovou flotilou Pepsi.

Zamotán

Kdo se jednou do twitterových vláken zamotá, už se nevymotá. Rychle jenom na konec tři tipy:

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

 

To chci!

Cultural Tutor má fascinující a bohatě ilustrované vyprávěnky o umění a architektuře. Než cvaknete odběr, namlsejte se tímhle vláknem o hesle: Forma vychází z funkce. Tím se často ohánějí architekti betonových kostek bez kouska zdobnosti (miluju betonové kostky bez kouska zdobnosti). Akorát že ten architekt, co to řekl, stavěl i domy, jejichž fasády upomenou klidně na blízkovýchodní ornamentálnost. Co se to se slovy za pár desítek let stane?

Dr. Petr Brož je v první řadě člověk, který si do twitterového nicku dá „Dr.“, ale vy nakonec musíte uznat, že přesto není debil. Naopak. A zábavnou formou se přiučíte o geologii i vesmíru. Začněte od čerstvého vlákna o jednom důlním neštěstí. Teda… ale jo, o důlním neštěstí. Jestli se tak dá říkat něčemu, co odmázne ze země tisícové město. Pozor, je to dlouhaté, při čtení na telefonu si od skrolování odřete paleček.

Vojtěch Kolář je zkoumatel vodní žoužele. Jeho vlákno o českých rybnících vás přesvědčí, že to není nějaké stříbro slité, jak básnil Antonín Sova, ale monokulturní prasečáky, kde moc druhů zvěře nežije. A když nějaká žije, žije se jí blbě. Ryba domácí zdraví.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Finmaglingvistikanewslettertwitter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo