Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vědomé bezvědomí a předplatné k tomu. Finmag newsletter už letí

Michal Hron
Michal Hron
6. 11. 2022

Na Ukrajině létá stále víc bezpilotních věcí, a to nejen ve vzduchu, ale i na moři. V neuronové síti se zas možná rodí něco, co lze jen těžko popsat a pochopit. K tomu všemu jsme odstartovali speciál na téma subscription economy. A přihodím i pár tipů na zajímavé čtení. Vítejte u Finmag newsletteru.

Vědomé bezvědomí a předplatné k tomu. Finmag newsletter už letí
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

Poslední týdny jsou hektičtější, než bych si přál. Tlačím před sebou tolik textů, že dřív, než je dokončím, se o ně podělím aspoň tady s vámi. Povídal jsem si totiž s šéfem českého Laufenu (to je ta firma, co ve Znojmě vyrábí sanitární keramiku Jika a zaměstnává na 800 lidí) na téma energetické krize. Protože pece, protože plyn, protože elektřina.

Člověk by si řekl, že podnikatelé se mají prostě přizpůsobit, flexibilně reagovat. I Luis Sergio Castro s tím souhlasí, tohle je ale podle něj tak obrovská externalita, že bez státní pomoci by to i jím vedenou firmu zřejmě položilo. „Na tak velké šoky se nelze přizpůsobit.“

Ač by si tedy jako správný podnikatel nejraději vymyslel svou cestu, jak to přežít, státní pomoc je prostě nutnost. Problém ovšem je, že do toho celého začíná házet vidle Německo. Bohatá ekonomika, která si může dovolit zadotovat vlastní průmysl takovým objemem peněz, o kterých se menším – a podstatně zadluženějším – státům může leda tak zdát.

Proto se čeká na celoevropské řešení. A nejistota trvá. Nejistota, která je – soudě z celé série rozhovorů s podnikateli, které už mám za sebou – ostatně tou hlavní překážkou byznysu. Přichází na to řeč i v dalším ze série dvojrozhovorů, do kterých jsem se cirka půl roku zpět pustil (komu snad unikly, najdete je tady). Jan Langer, zakladatel a CEO Freshpointu (to jsou ty chytré ledničky ve firmách, kde si mohou nic nestíhající lidi jako já rychle koupit něco zdravého k snědku) v něm navíc prozrazuje jednu pro mě dost zajímavou věc: celé to stojí na důvěře.

Zajímavé jsou podle mě rozhovory oba, ale dejte mi ještě čas. Ladíme tu toho tolik, že to pak honím po nocích. Ale už to bude! O zajímavé čtení ostatně ani tak ochuzeni nezůstáváte...

Co neminout

A začnu zase u nás. Protože jsme v pondělí pustili první text v rámci seriálu mapujícího fenomén subscription economy. Tápete? Poradím: Netflix, Spotify, YouTube, Google, operativní leasing… Takhle bych mohl pokračovat donekonečna, protože tenhle trend nejrůznějších „předplatných“ často dosahuje až neskutečných absurdit (předplácet si můžete třeba i další slevu na služby...). Michael Durčák vás v následujících týdnech tímhle světem detailně provede.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Absurdnost je i vlastnost další ekonomy nepříliš probádané oblasti: letištní kontroly. Dneska je už máme za tak samozřejmé, že nám tak trochu uniká jejich efektivita. A přesně na to se na Finmag.cz zaměřil Jakub Žofčák. Vážně zachraňují tolik životů, aby se vyplatily? Možná se budete divit…

Lišácká hra Andreje Babiše o (ne)kandidatuře na Hrad nám (ne)překvapivě vykrystalizovala v jeho nominaci do prezidentských voleb. Pavel Jégl se proto podíval na jeho šance detailněji. A bohužel je skutečně má; prezidentské klání může Babiš klidně i vyhrát. Záleží, jak dobře své hnojomety namíří na soupeře. Marketingových strategů a spin doktorů má v kapse dost, stejně jako peněz na kampaň.

Nedá mi to a musím v tomhle duchu připomenout jinou prezidentskou volbu. Tu v USA. A tuhle rozborku toho, proč půlka Ameriky ztratila rozum. Staré, dlouhé a pro Cracked typicky s nadsázkou pojaté, ale stále velmi poučné a dobré. Šiřte, jak to jen jde, bude se to hodit!

A teď pár buzz words. „Pták je volný,“ zvolal Elon Musk po koupi Twitteru. Jak jinak než na Twitteru. Musk tím dokončil peripetii kolem koupě jedné z největších a nejvlivnějších sociálních sítí. A jen co nastoupil, vyházel, koho mohl. V podcastu Vinohradská 12 na iRozhlas.cz tenhle milník historie rozebírá analytik Josef Šlerka. Co Musk s Twitterem zmůže?

Další podcast, další buzz word. Nový díl naší série Future is Now rozebírá, jestli může mít umělá inteligence vědomí. A zda o tomhle vědomí vůbec můžeme mít povědomí. Zamotané? Ona je to docela filozofická otázka. Tomáš Mikolov, expert na AI, to ale umí docela hezky popsat. Poslechněte si u nás na Finmag.cz. A o netušených schopnostech AI třeba na The Economist.

Bacha na data

Umělá inteligence dost možná promlouvá i do moderního způsobu válčení. Zatímco její přínos ale přímo nevidíme, jiné moderní techniky jsou zřetelné víc než dost. Válka na Ukrajině jasně ukázala, že budoucností je zabíjení přes ovladač. A velká šance pro zbrojní průmysl, píše na Finmag.cz Ondřej Stratilík.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

 

To chci!

Na The Economist jsem se chutí začetl i do tohohle textu, který se tak trochu váže k onomu speciálu o předplatitelské ekonomice. Rozebírá a interpretuje data, která o nás sbírá streamovací služba Spotify. A demonstruje na nich údajný úpadek anglického jazyka.

Ač o téhle analýze lehce pochybuju, jelikož proměnných do ní leze na můj vkus až moc, ukazuje z mého pohledu jednu důležitou věc: jak cenná a mocná big data dneska jsou. Ostatně, proč asi tak myslíte, že Amazon koupil výrobce robotických vysavačů iRobot? Wired vám to vysvětlí… Stejnou motivaci zmiňuje ve výše uvedeném podcastu k Muskově nákupu Twitteru i sám Šlerka.

Já si u takových textů vždycky vzpomenu na takové ty nářky lidí na GDPR, na odsouhlasování cookies v prohlížečích… Jenže hele: ono to vážně k něčemu je. Mějme nad svými daty kontrolu, dokud to jde.

Pro toho, kdo si chce odskočit do témat společenských, tu mám jeden tip na závěr. Ne, není z BBC. Je z Universitas.cz a jde o rozhovor Michala Kašpárka s dokumentaristou Ivem Bystřičanem. Kdo by nevzpomněl na prospané hodiny u videodokumentů na základní či střední škole…

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

ekonomikaFinmagnewsletterpředplatnéválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo