Čínská kletba a čas svetrů. Nový Finmag s šéfem Mattoni na titulce je na stáncích

Adéla Vopěnková
Adéla Vopěnková
20. 10. 2022

Dva měsíce jsou fuč a nové číslo vašeho oblíbeného časopisu právě dorazilo do každé dobré trafiky. Na co se v něm těšit? A co je jeho hlavním poselstvím? Editorial šéfredaktorky Adély Vopěnkové prozradí víc.

Čínská kletba a čas svetrů. Nový Finmag s šéfem Mattoni na titulce je na stáncích
Šéf Mattoni 1873 Alessandro Pasquale / Zdroj: Alexander Dobrovodský

Nechť žiješ v zajímavých časech! Tak zní údajná obávaná čínská kletba, kterou lze v případě nejvyšší nouze seslat na hlavy nepřátel.

Přestože ji zmiňuje mnoho západních politiků, filozofů a myslitelů, ve skutečnosti ji prý Číňané vůbec neznají. Žádné takové rčení zatím nebylo v čínských materiálech nalezeno. Nejblíže je mu přísloví, které praví, že je lepší býti psem v klidných časech než člověkem v období chaosu.

Ponecháme-li stranou dohady o tom, kdo na koho tuto kletbu seslal poprvé a jaké byl národnosti, jdou žerty stranou. Zajímavé časy – pro ty, kdo jimi právě proplouvají – totiž zpravidla nejsou nic záviděníhodného. Na rozdíl od zajímavé knihy jsou něčím, do čeho se většina z nás nechce ponořit, stejně jako si rádi odpustíme napínavé chvilky na skřipci.

Bohužel ne vždy je přání (či ne-přání) otcem myšlenky. Ať se nám to líbí, nebo ne, „zajímavé časy“ jsou tady. Jako by nestačily roky s pandemií a obava o zdraví a o život. Teď k tomu přibyly ještě další účty za svetry a obavy z dopadu cen a vývoje ekonomiky.

Není divu, že podle psychiatrů několikanásobně přibylo pacientů s depresemi a úzkostmi. Už zkraje jara WHO zaznamenala víc než 25procentní nárůst počtu pacientů s těmito problémy. Nejvíc zasažené jsou přitom děti a mladá populace, na kterých se stres a nejistota podepsaly.

Jak prožívají současné zajímavé časy majitelé rodinných firem v Česku, jsme se ptali Alessandra Pasqualeho, šéfa Mattoni 1873. Podnik kdysi přebíral od otce během velké finanční krize a myslel si, jak to má těžké.

Když v roce 2020 explodovala pandemie covidu-19, připadalo mu, že nic šílenějšího nemůže být. Dnes vidí, že to proti současnosti byla jenom malá etuda. Dramatický růst cen energií bude mít vážný dopad na všechny výrobní podniky, jenže nejen na ně, říká v rozhovoru, kde také popisuje, jak rozdílný přístup k byznysu má on a jeho otec, o němž tvrdí, že je mnohem větší skeptik.

Že nás čeká bouře, je už jisté. Jestli hledáte inspiraci u lidí, kteří jich pár zažili, tak většina se shodne na jediném: přežít vlnobití možné je – pokud pěstujete vztahy, vzájemně sdílíte radosti i starosti a pomáháte si. A to je recept nejen na „čínské“ kletby.

Kam dál? Tištěný Finmag na webu:

Ohodnoťte článek

-
18
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adéla Vopěnková

Adéla Vopěnková

Někdejší šéfredaktorka papírového Finmagu. Jako novinářka se věnuje byznysu, zejména rodinným firmám a financím. Coby redaktorka byla u startu českého Forbesu, předtím pracovala v Hospodářských novinách,... Více

Související témata

byznyscovidčasopisyČínaeditorialenergieFinmagpodnikání

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo