Zase ta válka. A k ní ve Finmag newsletteru i nesmrtelnost a Nobelovka

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
16. 10. 2022

Ve Finmag newsletteru se ani tentokrát nevyhneme ruské agresi na Ukrajině, zaměříme se ale i na Nobelovu cenu za ekonomii nebo na otázku lidské nesmrtelnosti. Tak k věci.

Zase ta válka. A k ní ve Finmag newsletteru i nesmrtelnost a Nobelovka
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

Ve svých newsletterech jsem měl zatím pokaždé něco k válce na Ukrajině, tak jsem si říkal, že se tomu tentokrát vyhnu. Jenže ono to nejde. Zvlášť po událostech posledních dní, kdy panstvo z Kremlu zase nařídilo bezskrupulózní útoky na civilní cíle.

Ze světa sice zaznívají hlasy, že Putin si pod sebou podřezává větev a jeho porážka se blíží, otázka ale je, jak dlouho to ještě bude trvat. A jestli se mezitím ještě nedočkáme nějakého jaderného překvapení…

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

V tom ohledu je pozitivní sledovat, jaké problémy mají v Rusku s tou svojí slavnou „částečnou“ mobilizací. Velmi dobře to pro Finmag.cz sepsal Ondřej Stratilík v komentáři: „Zatímco se v Moskvě křepčí a juchá při oslavách z nelegálního připojení východoukrajinských regionů k zemi, vidíme zástupy mladých mužů s chytrými mobilními telefony čekající na hraničních přechodech, aby mohli co nejdřív zmizet z Ruska.“

Fakt trefné. Stejně jako poznámka, že zatímco s poválečnou obnovou Ukrajiny chce pomoct většina vyspělého světa, Putin způsobil, že jeho země žádnou (jasnou) budoucnost nemá. A řítí se do ekonomické sebevraždy – i když, jak píše Petr Fischer, „Rusko umí ve válce, kterou rozpoutalo, využívat svůj vyděračský potenciál“. U plynu totiž rozhodně nekončí

O efektivitě ruské mobilizace pochybuje i můj oblíbený web Meduza (do češtiny přeložilVoxpot). Její dopady už jsou navíc cítit v různých sférách, třeba i ve školství. Kvůli mobilizaci prostě ze země mizí čím dál víc učitelů (ať už přímo na frontu, nebo při útěku za hranice). Školy už musí škrtat některé předměty, zoufalí rodiče se obracejí na politiky, aby pedagogům dali výjimku.

Takhle začíná rozklad společnosti.

Nesmrtelnost a „opilý“ Bernanke

Od rozkladu společnosti k její nesmrtelnosti. Právě tohle je téma dalšího dílu podcastového seriálu Future is Now, který pro vás každý týden připravujeme na webu Finmag.cz. Je to přes hodinu dlouhý velmi zajímavý poslech (pusťte si to fakt celé), odpověď na tu zásadní otázku, tedy jestli se lidstvo někdy k té nesmrtelnosti propracuje, vám z něj ale prozradím. Podle vědce a experta na umělou inteligenci Tomáše Mikolova by cyklus života a smrti mohl být překonaný v průběhu několika set let. Jestli se teda do té doby nevystřílíme těma atomovkama…

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

 

To chci!

Pokud jste ale pesimisti a právě toho se bojíte, třeba vám jako inspirace poslouží článek Jakuba Žofčáka o prepperech a survivalistech. Ti jsou připraveni fakt na všechno, i na zombie apokalypsu (stejně jako americká vláda, která kvůli ní připravila šestnáctistránkový manuál).

Tenhle článek najdete i v aktuálním tištěném Finmagu, který ale už bude na stáncích jen pár dní, než vyjde nové číslo. Takže jestli jste jeho nákup odkládali, máte nejvyšší čas. To podzimní číslo sesterského magazínu Heroine už je na světě. O tom, co v něm najdete, píše šéfredaktorka Michaela Kramárová.

Politiku a filozofování máme za sebou, tak pojďme k ekonomii. Nobelovu cenu za ní dostal bývalý guvernér americké centrální banky Ben Bernanke, který je považován za spolustrůjce velké ekonomické krize v roce 2008. Jak je to možné? Odpovědi najdete v hodně zajímavém profilu od Dominika Stroukala. A nemůžu si pomoct, musím sáhnout do archivu po téhle jedenáct let staré věci od The Onion (je to sranda, prosím vás), u které jsem se fakt upřímně pobavil.

A na závěr ještě jedna sebereklama. Minulý týden jsme u nás na webu rozjeli nový seriál (první díl tady) o novinkách ve světě kryptoměn od Tomáše Krauseho. Tyhle „kryptojednohubky“ dostanete naservírované každou sobotu ráno.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

FinmagnewsletterRuskotipyUkrajinaválka

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo