Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Inteligence, inteligentní služba, příliš mnoho inteligence. A newsletter je tu

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
9. 10. 2022

Většinu té důležité práce pro dnešní newsletter udělali jiní. Takže já si jenom tuhle zobnu do umělé inteligence, tuhle do inteligence kytek, támhle do intelligence service a nakonec všeho čtení vás budu varovat před čtením. Nový Finmag newsletter je tu.

Inteligence, inteligentní služba, příliš mnoho inteligence. A newsletter je tu
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

Prosimtě, dneska to mám bez práce. Ano, chtěl jsem sesbírat tipy na chytré texty chytrých lidí, přihřát se v paprscích jejich chytrosti – ale místo toho jenom odkážu na text šéfredaktora Vesmíru na webu Vesmíru (a taky v novém čísle Vesmíru, stojí pár korun, tak běž).

Jmenuje se Vstanou noví popularizátoři a je to právě takový rozcestník k chytrým lidech, kteří s erudicí vědce, ale přitom lehce po webech a sítích rozhazují ty ne názory, domněnky a komentáře, ale fakta. O vesmíru i škodlivosti mlíka ve kafi. Takže tímto děkuju, je splněno a dál následuje sbírka spíše konin.

Jiné inteligence

Kolegové v těchhle tipech často hledí do budoucnosti, zkoumajíce, jak umí umělá inteligence třídit svět, jak zná malovat a jak psát a samozřejmě jak dovede překládat. Přes úctyhodné výkony zatím minimálně na překladatele beletrie nemá. A myslím, že ani nebude mít.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Překladatel není jen člověk, který tlumočí, ale bývá minimálně spoludramaturgem, tedy podílí se na výběru toho, co se vlastně bude překládat a co se bude číst; role garanta kvality a kontinuity je samozřejmě zřetelnější u převodů z menších jazyků – a snad právě proto je to Spolek překladatelů Severu, kdo upozorňuje na to, jak hanebně podhodnocení překladatelé v Česku jsou.

Matouš Hrdina zas ve svém předlouhém newsletteru sice taky začíná od umělých inteligencí, ale rychle převede pozornost k inteligencím přirozeným, které jsme ale dlouho nebyli s to vnímat. K inteligenci a vědomí nejenom kolegů savců, ale taky vzdálenějších živočichů a dokonce rostlin.

Ty ovšem, jak přesvědčivě dovozuje, mají jiný cíl než my. Zatímco my se upíráme k pochodu vpřed, ostatní osazenstvo planety prý hledá rovnováhu. Měli bychom se prý přiučit, a to nejen poznat a využít, ale i pochopit. Při vší úctě k mravencům i fíkusům, nevím, jestli už na to nejsem příliš člověčí.

Peníze a psychologická válka

Práce na textu o kovových i papírových jednokorunách a náš redakční numismatik a notafil (příznačně nesedí ani redakci Finmagu, ani Peníze.cz, ale v obchodě) mě navedly k hladové koruně. Naši komunisti si při přípravách měnové reformy v roce 1953 nechali připravit nové koruny v Sovětském svazu. A za měsíc a půl na Československo pršely v milionech kusů jejich napodobeniny, hladové koruny s přetiskem vybízejícím k odporu.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!


To chci!

Díky tomu všemu jsem narazil na webu specializovaném na psychologickou válku na krásný materiál o tom, co všecko zavěšeného na balonech k nám vítr z Bavorska v padesátých letech přinesl.

A ještě na jeden kousek specializovaný na různé pseudopeníze využívané v propagandě po celém světě. A k tomu jsem se dozvěděl, že badatelé v oboru psychologického válčení se sdružují a dokonce si vydávají čtvrtletník. Hezká práce, pánové.

Nečtěte příliš

Baťa prý dělníky varoval před četbou ruských románů. Že berou radost ze života. Bohužel jsem se to dočetl, až když jsem jich měl pár metrů za sebou. A tak snad kvůli tomu, že jsem mládí strávil v nich, a ne někde na plácku, nedokážu si správně užít třeba fotbal. Ale kupodivu mně nevadí o něm číst.

Že to může stát za to, mě přesvědčili kolegové z Football Clubu. Teď chystají knížku z toho nejlepšího za dobu svojí existence a zkoušejí přesvědčit i vás.

Ale nejen ruské romány. Jeden můj kamarád, skončím jak Halina Pawlovská, mi řekl, že ano, někteří lidi čtou málo, ale pak jsou taky lidi, co čtou příliš. Tohle je strhující svědectví člověka, který strávil dětství v komunitě teoretiků. Lidí, co četli příliš a z vyčteného chtěli postavit lepší svět. Podařilo se jim minimálně pro svoje děti vybudovat peklo. „Místo alternativního antikapitalistického domova vznikla represivní instituce.“ To si přečtěte.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Finmaginteligencenewsletterumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo