Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nevěřte všemu, co se šušká. Umělá inteligence ve Finmag newsletteru

Michal Hron
Michal Hron
2. 10. 2022

Posledně tu Michal Kašpárek šermoval umělou inteligencí při generování obrázků. Fušovat mu do toho nehodlám, rozhodl jsem se ale na tu umělou inteligenci podívat skrze různé texty blíž. Docela se jich urodilo, protože ono je to s tou „umělou inteligencí“ tak trochu složitější.

Nevěřte všemu, co se šušká. Umělá inteligence ve Finmag newsletteru
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

Na úvod mi dovolte jeden zásadní tip od nás: minulý týden jsme odstartovali speciální sérii podcastů nazvanou Future is Now. Antropoložka a výzkumnice Sara Polak a uznávaný expert na umělou inteligenci (AI) Tomáš Mikolov, který stojí za skokovým vylepšením strojového překladu Googlu a zkušenosti si nese i z Facebooku (kdo chce pochopit Silicon Valley, cenné tipy na knihy přinesl The Economist), si v něm povídají o dopadu technologií na dnešní společnost.

První díl se hodně točil kolem dominance zahraničních technologických gigantů v Evropě (proč jsme to dovolili?!), druhý se věnuje právě umělé inteligenci, respektive dopadu automatizace a zavádění algoritmů na životy lidí. Máme se bát toho, že nám moderní technologie vezmou práci? Je třeba proti tomu bojovat? Tyhle otázky si dneska asi klade každý…

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Jelikož mě posledně Michalovy tipy na umělou inteligenci generující obrázky na základě promptů natolik zaujaly, zkusil jsem k tomu nějakou tu článkovou ilustračku vygenerovat. Důvod, proč ji nevidíte, je jednoduchý: výsledkem snažení v modelu DALL-E mini byly tak otřesné „olejomalby“, že jsem to vzdal. A potvrdil si, že spojení „umělá inteligence“ je furt spíš „buzzword“ než realita.

Nechci znít jako skeptik, jen bych rád vnímání tohohle populárního spojení trochu narovnal. Třeba i skrze slova profesora Jana Hajiče, stojícího za asi nejlepším překladačem dneška: „Dnešní umělá inteligence vůbec není inteligence – je to jen reprodukce dat již dříve vyprodukovaných lidmi.“

Tak mě tak napadá: že by se DALL-E mini inspirovalo známou španělskou freskou? :)

Umělá inteligence píšící, léčící

Je neoddiskutovatelné, že „umělá inteligence“ v podobě sofistikovaných algoritmů ovlivňuje už dneska naše životy víc, než si dokážeme vůbec připustit. Chat- a voiceboti na infolinkách jsou už poměrně běžná věc, vyplňovaní faktur, procesování objednávek, provázané monotónní činnosti… To všechno už za nás počítače dělají běžně. Schválně se zkuste někdy v nějakém chatu zeptat, jestli mluvíte s živým člověkem. Algoritmus by měl hned přiznat, že o životě zatím jen sní.

Má to ale i své limity. Například v rozhovoru s Markétou Hronovou pro aktuální tištěný Finmag Daria Hvížďalová upozorňuje, že „pokud implementujeme určité algoritmy přímo do výrobní linky bez plného pochopení toho, jak fungují a co mohou způsobit, riskujeme ztrátu milionů korun“. „Tolik může stát i drobná chyba, která stroj vyřadí z provozu na pár minut,“ říká. Tak bacha!

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Repetitivní, nudné a pro lidskou inteligenci podřadné práce by však algoritmy převzít měly. Toť můj názor. Jak by to mohlo dopadnout na výrobní sektor, který pro automatizaci nabízí asi nejvíc prostoru, aktuálně rozebírá třeba americký Forbes. Úplnou volnost bych tomuhle oboru ale nedával, protože pak to může dopadnout jako s Facebookem: bude si s námi dělat, co chce.

Asi nejvíc ale fandím umělé inteligenci ve zdravotnictví, respektive medicíně jako takové. Tady cítím tak obrovský potenciál, že na to myslím, kudy chodím. Mít k dispozici něco, co přelouská obří databáze klinických dat – indikací, nežádoucích účinků, osvědčených postupů – a vygeneruje doporučení pro účinnou léčbu, mi zní doslova jako fantastická věc. Ve Finmag podcastu o tom nedávno hovořil Jiří Batěk, ředitel společnosti Kynydryl pro Českou republiku. Skvělý vhled do tohohle oboru nabízí textový záznam nedávné odborné konference.

Vedle nahrazení nudné práce vidím budoucnost umělé inteligence hlavně tady. I když – ona tu už možná je, jak ostatně řekl na zmíněné konferenci prezident Mayo Clinic John Halamka: „Budoucnost už je tady, jen není rovnoměrně rozložena,“

(Bez ladu a skladu si tady dovolím jeden zdravotnický tip, který mě zaujal: o mikrobotech, které vyléčí plicní infekce).

Problémy dneška

Jakkoli si ale můžeme malovat růžovou budoucnost, realita dneška se točí hlavně kolem energetické krize a problémů světových ekonomik. Skončilo tím jakési období hojnosti a nastává čas zúčtování. Enormní korporátní dluhy rozebírá třeba tahle analýza na The Economist. Do českých reálií se zas z pohledu kompenzačního zmaru trefuje ve svém pravidelném komentáři na Finmag.cz Pavel Jégl.

Jak se vám líbí Finmag newsletter?

A pak tu máme jádro. Zbyněk Stanjura se nechal slyšet, že dostavba Dukovan je málo. A že by to chtělo nové bloky hned čtyři. Dva do Dukovan, dva do Temelína. Plány hezké, realita ovšem pokulhává: i kdyby se to zadařilo, dřív dojedeme na vlastní spotřebu, analyzuje tenhle nápad Petr Fischer. V těžkých časech dezinformací se pak může hodit i kniha Jak číst čísla od Tima Harforda, kterou pro Finmag.cz zrecenzoval Marek Hudema.

A teď lehký úskok stranou: abych si od rozbouřených ekonomických vod odpočinul, s chutí jsem se začetl do netušené skryté síly internetových memů. Mé oblíbené BBC mi v tomhle textu v lecčems otevřelo obzory. Hodně zvědavý jsem taky na páteční očekávané představení funkčního Tesla Bota, kterému už loni Petr Fischer věnoval takovou malou glosu… Tak schválně, jestli to Muskovi vyjde.

A co mě tenhle týden potěšilo asi nejvíc? Že už nepotřebujeme Bruce Willise, aby zachránil Zemi před zbloudilým asteroidem. Slunce v duši a třikrát hurá!

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

Finmagnewsletterumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo