Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kola, deskovky a volná láska. Máme pro vás nový Finmag newsletter

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
28. 8. 2022

V tomto výběru čtení léto ještě nekončí. Píše se v něm o cyklistice či o filozofech doporučujících deskovky.

Kola, deskovky a volná láska. Máme pro vás nový Finmag newsletter
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

Martin Lindák na Finmagu popisuje maďarské nesnáze s regulací cen benzínu a nafty. Bylo by to skoro zábavné, nežít v zemi, která chce nedostatek řešit podobně, tedy přestřižením zpětnovazebních smyček a dotováním spotřeby.

Sám jsem si mazaně vybavil kolo nosiči a pořídil cyklobrašny – o rychlosti si teď ale můžu jenom číst. Naštěstí o ní, konkrétně o zrychlování Tour de France, poutavě píše Petr Pravda na Seznam Zprávách. Dále doporučuju podcast Ze života v sedle, plný pestrých hostí a hostek, od závodníků přes profi fittery po feministické cyklokolektivy.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Vzpoura mladé generace proti tomu, jaké se u nás financují a tedy i točí filmy: manifest Tomasze Wińského Nová česká intimita a související panel na Letní filmové škole.

Literární tip: 31. srpna vychází v českém překladu Strašlivá závrať Benjamína Labatuta. Nerdy beletrie, která na mozaice drobných životopisných příběhů zkoumá, jestli nám věda v posledních dvou staletích stále pomáhá lépe rozumět světu a prospívat v něm, nebo už nás postrkává za bludný kořen. Jedna drobná replika o velké úrodě citrónů mně už čtvrt roku vězí v hlavě a proč to neříct – nedává mi spát. Čtenářstvo tohoto newsletteru by mohlo ocenit.

Anglicky

„Samo snažení dostat se na vrchol stačí zaplnit lidské srdce,“ psal Albert Camus v Mýtu o Sisyfovi a já si na tu větu vzpomněl, když jsem se sem snažil přeložit závěr článku blogera Dynomight o hledání štěstí. On se jí totiž ten závěr nápadně podobá. Šťastnými vás neudělá dlouhý seznam odškrtnutých úspěchů – ale možnost dělat na něčem důležitém. (Nicméně čím delší seznam oškrtnutých úspěchů, tím víc peněz či kontaktů a tím větší šance se k něčemu důležitému přichomýtnout.)

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Ještě jednou Dynomight, který se dále pokoušel porovnat dostupnost interrupcí v různých zemích. Přišel jenom na to, že je to prakticky neporovnatelné: jedna věc jsou práva na papíře, druhá jejich reálná uplatnitelnost. Etalon žánru „stojí za to napsat, proč se o tom nedá napsat.“

Interrupční zákony do tabulek nenacpeme, ale pořád toho do nich lze narvat spoustu. Třeba i nevázaný sexuální život, jak píše Alice Hinesová v článku se skvělým titulkem Between the spreadsheets. Dočíst můžete po registraci.

Po delší době poutavý díl Conversations With Tyler: Matthew Ball mluví o metaverzu ve školství nebo nesnesitelném pracovním režimu profesionálních hráčů počítačových her. O hrách všemožných forem povídá také filozof C. Thi Nguyen u Ezry Kleina. Ostatně soudím, že filozofové a filozofky by měli v médiích méně mluvit o jsoucnech a bytí a po vzoru Nguyena v nich častěji dávat tipy na deskovky.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

deskové hryFinmagKulturanewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo