Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Starý a nový kapitalismus. Starý a nový svět ve Finmag newsletteru

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
14. 8. 2022

Dnešní mix čtení na víkend nemá právě jednotící prvek. Výrazněji z něj ční právě to jedno: svět se mění rychleji než dřív – a přece zůstává někde v jádru stejný. Nebo lidé jsou stejní. Proto je taky Mona Lisa nejslavnější ne proto, že je nejlepší, ale že měla kdysi palcové titulky v novinách.

Starý a nový kapitalismus. Starý a nový svět ve Finmag newsletteru
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

Možná vám to nebude připadat fér, ale začnu doporučením něčeho, co jsem sám nečetl. A když nefér, tak pořádně. Není to vlastně ani onlajn. Právě vyšla nová Heroine a má dobré a důležité téma: Ženy ve vědě a proč jich je pořád ještě málo. A ještě má super drzou tvář na obálce. Teda – drze na obálce žádnou tvář nemá. Tady na nové číslo láká někdo povolanější, totiž sama šéfredaktorka, obálka přibalena.

Marii Šabackou měla Heroine na coveru tuším někdy předloni. Aktuální rozhovor s bioložkou, která zkoumá život na ledovcích a v ledovcích, vedl v Rozhlase Matěj Skalický. A mrazí z toho, i když je paradoxně o tom, jakým tempem ledovce odtávají. Pravicové lyžování v Alpách to má prý nahnuté, půlka ledovců pod 3 500 metry to má spočítané a do roku 2050 zmizí. I kdyby celý svět přestal dneska v noci napořád přitápět. To ale zdaleka není to nejhorší, co se tu dočtete nebo doposloucháte.

Práce

Jestli vás ještě nepotkala série o tom, jak se ve Vietnamu kupčí s vízy do České republiky a jak s tím souvisí Agrofert, nejvyšší čas to napravit. Deník Referendum uveřejnil už tři díly reportáže Martiny Křížkové – tady máte třetí s linky na předchozí. A nejběsnější na tom je, že i když se o problému (nejen) vietnamského zastupitelského úřadu ví dlouho, neděje se nic.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Pokud jde o to, jak vykořistit dělníka, kapitalisté nového typu si s těmi devadesátkovými v ničem nezadají. Voxpotpřináší svědectví z Rohlíku. Možná je to jednostranné, po pravé straně ostatně najdete ohrazení firmy. Já jsem spíš levičák, tak jsem nakloněný věřit spíš dělníkovi, pardon.

Budoucnost

Ještě si myslíte, že fejsbuček je dobré místo, kde vás nikdo neslyší? V Americe teď měli případ, píše o něm třeba Vice, kdy si soud vyžádal informace o dvou ženách podezřelých z několika zločinů, konkrétně šlo o ilegální potrat a ukrytí mrtvého plodu. Nepíšu to ale kvůli Americe po překonání Roeová-Wade, tohle je obecnější. Vyšetřovatelé si totiž řekli u Facebooku o osobní data obviněných žen, včetně zpráv. A prostě je dostali.

Elektromobilita? Nesmysl, vždyť jsou ta auta drahá. Dopadne to tak, že na ně budou mít nejbohatší, střední třída bude jezdit na velocipédu a ostatní budou běhat pěšky. Vojta Dobeš si to nemyslí. Proč podle něj budou elektroauta v dohledné době když ne levná, tak aspoň docela dobře dostupná?

Zábava, odpočinek, umčo

„Bez nadsázky se dá říci, že se moderní fotbal zrodil jak starořecká bohyně lásky Afrodita z pěny – v tomto případě ne mořské, ale pivní.“ Filip Bláha ve Football Clubu o odvěkém spojení chmele a kopané.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

A ne, není to o Františku Chvalovském a FK Chmel Blšany. A dokonce ani výhradně o Česku ne, to propojení se zdá být (aspoň v Evropě) univerzální.

Já vám nemám rád slovo ikona. Ale domek zvaný šumperák ikona je. Na rozhovor s autorem knížky o téhle „měkké moderně“ mě upozornil Michal Hron, že prý by nejradši jeden postavil. Posílám dám a doufám, že mi postaví taky jeden.

Tip pro tvítrnauty. Trung Phan dělá úžasná vlákna zejména o médiích, já vás zkusím navnadit jedním staromódnějším. Možná znáte, ale jestli jo, tak určitě potvrdíte, že to pro někoho může být wow moment: Jak se stala Mona Lisa nejslavnějším obrazem na světě.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Finmagkapitalismusnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo