Pane, paní, pojďte si hrát! Finmag newsletter a tipy na zajímavé čtení

Michal Hron
Michal Hron
7. 8. 2022

Vymyslet dneska originální a dostatečně znělý název firmy, to je umění. (Stejně jako titulek newsletteru). Pojďme si to tedy zkusit. V tradičním Finmag newsletteru tentokrát poradím, kde brát inspiraci. A samozřejmě přihodím i pár tipů na čtení (nejen) za úmorných veder.

Pane, paní, pojďte si hrát! Finmag newsletter a tipy na zajímavé čtení
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

K leitmotivu dnešního newsletteru mě přivedl spolumajitel a CEO jedné zajímavé české IT firmy. Její název je na první pohled podivný, ale má svou logiku. A pochází z… havajštiny.

„Říkali mi, že je strašně těžký dneska vymyslet název firmy tak, aby dával nějaký smysl,“ řekl mi mimo jiné muž, se kterým si na Finmag.cz brzy přečtete celý rozhovor. Ale k věci.

Angličtina? Vybraná. Latina? Vybraná. Firmy dneska hledají inspiraci právě v havajštině. Zajímavý jazyk, který ale není na světě sám. Pojďme si tedy zahrát a vymyslet spolu název pro tři fiktivní firmy z různých oborů.

Firma první: IT společnost v B2B segmentu dodávající daňové systémy.

Firma druhá: subdodavatel v automobilovém průmyslu se světelnou technikou.

A firma třetí: větší pekárenská síť, která si zakládá na tradiční výrobě.

Co jsem vymyslel já, prozradím za čtyři týdny. A jsem zvědav, co vymyslíte vy. Psát můžete do diskuze pod článkem. Jak byste svou firmu z daných oborů nazvali vy? Tak do toho!

Čtení, čtení, čteníčko…

Kolega Kašpárek posledně přinesl tipy, jak se ponořit do Pythonu (komu to snad uniklo, tak tady). Ambice na podobné téma nemám, ale rozhodně se mi líbí myšlenka na změnu oboru. V kariérním životě by to měl udělat každý, ať už z ryze pragmatických důvodů (vyšší plat) či těch edukačních (větší rozhled). Jak na to, radí na webu tři tuny tlučhubů. Já se začetl do svého oblíbeného BBC.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Starý, ale dobrý. A inspirativní. Stejně jako tenhle longread z Outsideonline (za tip díky kolegovi Jakubovi Žofčákovi, který vám mimochodem nedávno přinesl skvělé texty o deskových hrách i o tom, jak vlastně funguje byznys kolem Michelinského průvodce a pověstných restauračních hvězd). Tenhle poctivý kus textu popisuje, jak prásknout s dobře nastartovanou kariérou a jít třeba… stavět chaty. Detailní zpověď plná euforie i zoufalství. Ale to k tomu patří.

Líbí se mi i vývoj v IT. Tenhle segment trhu stále víc láká i ženy, jako třeba mou někdejší kolegyni ze Smíchova Evu Moniovou. Držím pěsti, ať projekt Eva do IT vyjde. (Ostatně, ne nadarmo se tomu věnuje i speciální projekt Ženy v IT u sester z Heroine.cz). Kdo by snad chtěl podobně změnit život, mám tu pár tipů na školení od Czechitas. Zn.: Zdarma…

Jedna související zpráva z byznysu: brněnská Solitea (rozhovor se zakladatelem brněnské firmy Martinem Cíglerem zde) kupuje slovinskou firmu Vasco. I to o budoucnosti IT segmentu leccos napovídá.

Kolega Gabriel Pleska si tu posledně trénoval oslí můstky, tak já se přidám: Občas to IT není žádná věda. Jak ale vědu ovlivňuje Ruská agrese na Ukrajině, na to se zaměřil – kdo jiný – než Vesmír. Protože – citujme – „situaci, kdy dominantní stát dané organizace napadne jiný stát, jenž je také významným členem oné organizace, lze těžko nereflektovat“. Tleskám.

Dobře, na zlato to nebude, ale snažil jsem se…

Malá domů

Věděli jste, kdo sedí na největších zásobách ropy na světě? Saúdská Arábie? Rusko? Prdlajs! Venezuela. Jelikož na ní ale USA uvalily sankce, pozornost světa se v současné chvíli soustředí na jiné země regionu: Guayanu a Surinam. Franta Novák pro Finmag.cz: „Obě země mají přístup k takzvané guyansko-surinamské ropné pánvi, která zasahuje do Atlantiku a Karibiku a může obsahovat mnohem větší zásoby ropy a zemního plynu, než se dosud předpokládalo.“

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Pochlubit bych se chtěl ještě jedním textem: Natálie Dudová nám sepsala přehled a lehkou analýzu toho, co se děje s tunami covidového odpadu. A jaký byznys kolem toho vzniká. Doporučuju.

A čekáte ode mě snad na závěr nějaký ten tip ze speciálů BBC? Příště. Já už jen připomenu, že nám stále běží náš speciál Miliardy v pohybu. Komentáře, podcasty, analýzy, pohledy „pod pokličku“ investic, rady, tipy. Doufám, že se líbí, i když ho občas pročísne nějaký ten partnerský text.

A těch speciálů bude v budoucnu i víc. Stay tuned...

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

energetikaFinmagnewsletter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo