Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Příprava na mistrovství oslích můstků aneb Chytré čtení v newsletteru

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
17. 7. 2022
 7 931

Rozhodl jsem se trochu potrénovat na světové mistrovství ve stavbě oslích můstků a tipy na čtení na další týden jsem sestavil v takového jakože hada. Nemějte mi to za zlé, bez tréninku bych to nedal.

Příprava na mistrovství oslích můstků aneb Chytré čtení v newsletteru
Finmag Newsletter najdete každý pátek ve svém mailu. Kdo si počká, může si ho v neděli přečíst na webu / Zdroj: Shutterstock

Kde jsou ty zlaté časy, kdy noviny psaly o tom, kolik je v kanálech krokodýlů nebo kokainu. Dneska se tam měří nálož covidu. A roste nám to pěkně. Ministerstvo zdravotnictví nás upokojuje, že tentokrát to nic nebude, a chtěl bych tomu věřit. Ale vřele souhlasím s biochemikem Janem Trnkou, který v článku na Seznam Zprávách podotýká, že jeden nebo dva testy měsíčně zadarmo by nebyly od věci, než třeba člověk pojede na návštěvu za starými rodiči nebo prarodiči.

Z kanálu do kanálu. Je léto, tumáte dávku odpočinkového čtení o londýnských kanálech, o Velkém smradu z roku 1858 a o uprchlé svini, která povila v podzemí pár selat, jež pak dorůstala obludné velikosti. Což teda asi není pravda, ale čte se to hezky. A pěkně to taky vytěžil Neil Gaiman v Nikdykde.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Od prasat ke kravám. Samozřejmě, nevylučuju, že v tom mobilu třeba louskáte Vergilia v originále, ale většina lidí v něm čte hesla, titulky a výkřiky. Asi si nemusíme povídat, že je to blbě. Ale můžeme si ukázat, jak je to blbě, na konkrétním příkladu. Nizozemci chtějí vyhubit třetinu krav, protože prdí metan. Klimašílenci proti zemědělcům! No, ne. V první řadě jde o snižování stavů během pár let, ne do pozítří, takže nejde o vybíjení krav, ale o to, že se některé prostě nenarodí. A taky to není kvůli klimatické změně. Líp to vysvětlí Jakub Hruška na Ekolistu, já jen vypíchnu jednu podstatnou větu. A půlku: „Bohužel z nějakých nelogických důvodů se dnes mediálně ochrana životního prostředí rovná boji s klimatickou změnou. Ale máme mnoho jiných, a přitom řešitelnějších problémů…“

U krav zůstanem. Teď u posvátných. Ondřej Dufek jimi v jazykovém koutku Vesmíru myslí pravidla, zejména pravopisná. Píše o chytrácích, kteří pod záminkou pravidel šikanují ostatní lidi, zapomínajíce, že jazyk především slouží k dorozumění. Je to prima číst jazykové koutky, které se nezabývají archeologickými vykopávkami v etymologických slovnících nebo nepranýřujou nešvary. Víc takových a třeba přestaneme od jazykovědců chtít, aby nám řekli, jak psát a mluvit správně, ale jak mluvit a psát líp.

Od psaní ke čtení. Jestli chcete, aby jednou dítko četlo třeba ty gaimanovky – zatím je ještě malé – Kateřina Čopjaková sepsala pro Heroine pár tipů, jak děcka od malička ke čtení vést, postrkovat i manipulovat. jak ale správně někdo říká v diskuzi: v první řadě musíte sami číst a nečučet furt do mobilu.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Od čučení do mobilu k čučení do vesmíru. NASA zveřejnila první snímky Webbova teleskopu. Respektive: ten první nechala zveřejnit amerického prezidenta, což samo o sobě člověka vede k malému zamyšlení, ale to si nechám na doma. Ty obrázky jsou úžasné. Co na nich máme vidět, nám na iRozhlase poví astronom Jan Spratek (a vedle najdete odkazy do větší pavučiny článků). Jen ale nezapomínejte, než se začnete rozplývat, že ty obrázky jsou notně aromatizované a přibarvené. Musí být, jinak bychom na nich viděli prdlačku. Ale jestli to musí být jak od Zdenka Trošky, to zas nevím.

Od obrázků z vesmírů do obrazáren. Rusové na Ukrajině systematicky sbírají a odvážejí do Ruska umělecké předměty. Podle některých odborníků jim při tom možná nejde jen o to ukrást cenná díla, plán prý je kulturně marginalizovat Ukrajinu, vymazat ji z kulturní mapy světa, upozorňuje na Finmagu František Novák.

A od sociálního inženýrství k sociálnímu inženýrovi. Před 90 lety spadlo letadlo s Tomášem Baťou. Po revoluci jsem byl v tom citlivém věku, kdy si člověk upevňuje mytologii pro zbytek věku. A tenkrát jsem přirozeně sál příběhy o znovuobjeveném geniálním průmyslníku Baťovi a petrifikoval je v sobě v pomník titána, který napraskal až při čtení Gottlandu Mariusze Szczygieła. Ale stejně pořád stojí a bude stát, jen to nebude ten netknutý a nedoknutelný mramor. Šups sem se vzpomínkami na Zlín v letech krize na webu Paměti národa.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

covidFinmagnewslettertipy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo