Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bye, bye, Boris a ropná šlamastyka k tomu. Máme pro vás Finmag newsletter

Michal Hron
Michal Hron
10. 7. 2022

Prázdniny začaly, ratolesti na krku a konec války na Ukrajině v nedohlednu. Do toho všeho se nám dost neochotně poroučí britský vládní předseda. A kapitálové trhy dál krvácejí.

Bye, bye, Boris a ropná šlamastyka k tomu. Máme pro vás Finmag newsletter
Finmag Newsletter najdete každý pátek ve svém mailu. Kdo si počká, může si ho v neděli přečíst na webu / Zdroj: Shutterstock

Nejprv trocha edukačního okénka. Věděli jste, že 95 % potravin by nevzniklo bez ropy? Ropné produkty se u nich propisují do některé z částí výroby, ať už je to samo zemědělství, nebo třeba výroba obalu pro ně. Denně se pak průměrný člověk setká s až šesti tisíci produkty, které by bez „černého zlata“ – na kterém ovšem z většinové části sedí Rusko – nevznikly.

Tolik na okraj k debatám o hrozbě utažených kohoutků konci dovozu ropy, které se ovšem neustále točí především kolem pohonných hmot. Ono to totiž jen o benzinu a naftě není, je to i o potravinách, lécích a celé řadě dalších produktů, na které jsme si až nebezpečně zvykli. Alternativy k nim aby navíc člověk pohledal…

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Jak cenná ropa je, ukazuje i krize na Srí Lance. Ta se kvůli nesmyslným rozhodnutím tamních vůdců dostala do tak prekérní situace, jak popsal pro Finmag.cz Bohumír Žídek, že se její prezident nezdráhá žádat ruského diktátora Vladimira Putina o pomoc. Napadá mě jediné slovo: chucpe. A jediné řešení: tamní garnitura by se měla poroučet stejně jako Boris Johnson z čela Británie.

I když – a jak už se ostatně ukazuje – jak znám Borisovu houževnatost, o tomhle rozcuchaném podivínovi rozhodně neslyšíme naposled. V době psaní tohoto newsletteru se totiž z prvotních informací o „rezignaci premiéra“ stává už jen „rezignace z čela toryů“ či chcete-li konzervativců. Kdo jiný by to měl lépe a online sledovat, než BBC (a přidávám i analýzu Borisova pádu).

Dovolené jsou v plném proudu. A zatímco na Kypr opět jen v rouškách, Bali, jehož ekonomika je na turismu závislá z víc než 60 procent, hlásí nově otevřeno. Jestli se tam vydáte, pozdravujte každého Michala, kterého tam potkáte. S pravděpodobností 1:10 natrefíte na toho, koho myslím. Mezitím si můžete přečíst anketní sondu Finmag.cz, zda si letos užijeme moře naposledy.

Řečí peněz

Ale dost řečí, stejně určitě už čekáte na tu narážku o kapitálových trzích. Že se jim od počátku roku nedaří, asi není žádná novina. Věnujeme se tomu i v rámci našeho investičního speciálu Miliardy v pohybu, který jsme na Finmag.cz rozjeli už na začátku roku. A pokračujeme v něm dál.

Aktuálně doporučuji hlavně (byť trochu alibisticky svůj) rozhovor s investorem Jaroslavem Šurou, který se snaží celou situaci hlouběji zanalyzovat. Či pohled pod pokličku jedné z investičních platforem skrze obchodního ředitele Adama Wróbela.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Že peníze nerostou na stromě (ach jo!) naznala konečně už i vláda. „Rigidní pravicová ideologie nízkých daní se možná na chvíli zlomí v oblasti podnikových odvodů ze zisku; daně fyzických osob, vzdor velmi nízké progresi, zůstanou dál nedotknutelné,“ píše ve svém pravidelném komentáři Petr Fischer.

Nekrvácí jen český rozpočet, ale především ten ukrajinský. Jak si stojí tamní ekonomika a kolik peněz denně válka nedaleko našich východních hranic spolyká? Martin Lindák, autor slovenského youtube kanálu Ekonómia ľudskou rečou, vám to skrze stránky Finmag.cz prozradí. A nahlédnout můžete i do nepříliš perspektivního byznysu s pesticidy díky naší spolupráci s Ekonews.cz.

A na závěr si dáme trochu zábavy: Proč někteří lidé neustále chodí pozdě? Psychookénko z mých oblíbených speciálů BBC. A znáte Andreje Kisku mladšího? Nová rubrika tištěného Finmagu vám ho představí i jinak než jako chladně kalkulujícího venture kapitalistu.

Ostatně, než vyrazíte (naposledy) k moři, myslete i na náš tištěný magazín. Seženete ho v každé dobré trafice a na pláži vám bude skvělým společníkem!

Užívejte léta.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

boris johnsonenergetikaFinmagnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo