Dům na tisíc let a počítač na deset, Finmag newsletter je tu

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
3. 7. 2022

Nabízíme další, tentokrát extra udržitelný, Finmag newsletter. Výběr čtení plus praktický návod, jak energii pro obé věci z titulku vyrobit šlapáním.

Dům na tisíc let a počítač na deset, Finmag newsletter je tu
Finmag Newsletter najdete každý pátek ve svém mailu. Kdo si počká, může si ho v neděli přečíst na webu / Zdroj: Shutterstock

Článků jsem tentokrát vybral hodně a ke všemu samé dlouhé. Je-li v tomto horku libo nějakou lehčí obsahovou přesnídávku, můžete scrollovat facebookovou skupinou Negativy z popelnice, obsahující převážně náhodné barevné diapozitivy dávných dovolenkářů a černobílé výcvaky městských chodců. Ocení pamětníci i zkouřená mládež.

Teď už k tomu čtení. Začneme netradičně rodičovským okénkem, protože vysvědčení: Přestaňte děti chválit a začněte oceňovat, nabádá psycholožka Monika Čuhelová na Heroine. A já ji za nás všechny křehké přechválené děti děkuji.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

V červenci uplyne 200 let od narození Gregora Mendela, jehož význam připomíná ve Vesmíru Marek Orko Vácha. TL;DR: „Mendel spojil botaniku a matematiku. Proto taky jeho práce nebude dalších třicet pět let pochopena.“

Matěj Schneider na Voxpotu rekapituluje americkou konzervativní (kontra)revoluci posledních čtyřiceti let.

Spisovatel Ondřej Macl vyzpovídal v Revue Prostor tři lidi, kteří buď jedí jídlo z popelnice, nebo nejedí skoro nic. Stojí za vypíchnutí: odpad v kontejnerech může být majetkem obce a za jejich vybírání tedy riskujete pokutu.

Nemáte náhodou pole? Zemědělskou půdu u nás vlastní tři miliony lidí, tak se snad neptám od věci. Já jenom že tím svým políčkem můžete přispět k tomu, aby se z Česka nestala poušť, nebo aspoň ne příliš rychle. A co je na tom nejlepší: nevyžaduje to žádnou lopotu mezi brázdami, jen trochu papírování. Jak lán propachtovat moudře, poradí Zuzana Benešová.

Měli jsme tu posledně umělou inteligenci – a spolu s ní dvoje mrzení. Za prvé, systém rozesílající newsletter neschroupal praktickou ukázku algospeaku, místo kterého vám zřejmě přišel rozsypaný čaj. Za to pardon. A zároveň se senzační text z téhož newsletteru o kryptickém jazyku, kterým si pro sebe žvatlá model DALL-E, hodí doplnit skeptickým komentářem Dušana Janovského.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Anglicky

Zatímco udržitelné zemědělství není žádný čerstvý buzzword, permacomputing ano. Udržitelná výpočetní technika má skromnou wiki nabádající k uvážlivému hospodaření s technikou i výpočetním časem. Svůj příští laptop si mimochodem můžete vybrat podle toho, jak snadno jednou půjde opravit.

O udržitelné výstavbě už jste asi taky četli, co ale o výstavbě tak festovní, že přečká milénium? Hezký seriál o tom, jak (a kde!) postavit dům, který tu bude ještě 950 let po vás, vyšel na substacku Construction Physics.

Přemýšleli jste někdy o svých nohou jako o obnovitelném zdroji energie? Kris De Decker a Marie Verdeilová z mého oblíbeného sluncem poháněného serveru Low Tech Magazine ano: rotopedem si v pohodě nabijete telefon, s ohřevem vody to bude horší.

Adam Tooze ve Foreign Policy věští století patřící Africe.

Knižní tip: filozofka albánského původu Lea Ypi napsala krásný román o dětství v předrevoluční a porevoluční Albánii: Free: Coming of Age at the End of History. Doplňte – nebo se navnaďte – podcastem Novara Media a rozhovorem s Kate Kellawayovou. Říká v něm několik krásných vět o optimismu jako morální povinnosti a o svobodě jako vědomí, že můžeme splnit své závazky, jakkoliv těžké jsou.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

ekologieenvironmentalismusFinmagnewsletterudržitelnost

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo