Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Máte miliony navíc? Jak je rozházet, poradí Finmag newsletter

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
26. 6. 2022

V našem newsletteru tentokrát nabízíme útěk z reality, v níž si po covidu a válce většina z nás bude muset zvykat na horší životní úroveň. Co byste ale dělali, kdybyste měli pár milionů dolarů „navíc“? Taky byste si koupili oběd s Warrenem Buffettem nebo basketbalovou kartičku?

Máte miliony navíc? Jak je rozházet, poradí Finmag newsletter
Finmag Newsletter najdete každý pátek ve svém mailu. Kdo si počká, může si ho v neděli přečíst na webu / Zdroj: Shutterstock

Než se dostaneme k fantazírování, odbudeme si nudnou realitu. Hned na začátku pěkně hnusnou, tedy kauzu Hlubuček, která může ohrozit i chod vlády. Pavel Jégl se v komentáři pro Finmag.cz zamyslel nad příběhem hnutí STAN, které provedlo slušnou otočku od Rychlých šípů k Bratrstvu kočičí pracky. Jak fungovali noví Štětináči a Dlouhá Bidla, si můžete přečíst na webu Rozhlasu.

Ještě krátká odbočka k zahraniční politice, než přejdeme k dalším věcem. Ve Francii za sebou mají druhé volby v krátké době a zase je z toho Macronova „výhra nevýhra“. O tom, co teď prezidenta čeká a proč se bude muset naučit dělat kompromisy, píše František Kalenda.

A teď už k rozhazování imaginárních milionů. Oběd s Warrenem Buffettem musí být určitě zážitek a pokud jste zapálení do investování, asi bude i hodně přínosný (třeba v tipech, co prodávat). Je ale otázka, jestli posezení s „věštcem z Omahy“ má hodnotu 19 milionů dolarů (446 milionů korun), které za něj v charitativní aukci zaplatil zatím neznámý výherce. Každá minuta je drahá, u Buffetta to platí dvojnásob. Nebo spíš tisícinásobně.

Nobelovka a kartička

Pokud toužíte po něčem trvalejším, co třeba Nobelova cena nebo kousek kartonku?

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Ruský novinář a laureát Nobelovy ceny míru Dmitrij Muratov vydražil medaili spojenou s oceněním za 103,5 milionu dolarů (přes 2,4 miliardy korun). Výtěžek půjde na pomoc dětským uprchlíkům z Ukrajiny. Jak byli někteří laureáti v posledních letech kritizováni, tak tady se ukazuje, že v tomto případě připadlo ocenění opravdu do dobrých rukou. Klobouk dolů.

V USA se pak nedávno vydražila basketbalová kartička Michaela Jordana z jeho nováčkovské sezony za milion dolarů. Sportovní kartičky jsou po úspěchu dokumentu The Last Dance obecně v kurzu, takže to můžete brát i jako investiční tip. Já jich taky pár někde v šuplíku mám…

Tak drahou zapomenutou kartu ale najde možná tak jeden z milionu. Stejně tak byste si mohli připadat na stadionu pro milion lidí, který vymyslel umělec Paul Pfeiffer. Kdyby tedy existoval. Zatím jde jen o prototyp.

Když už jsme u „co by kdyby“, doporučuju další detailní spekulativní analýzu od BBC, tentokrát na téma „jak by to vypadalo, kdyby byly všechny silnice pod zemí“. Od ekologických až po ekonomické dopady. Samozřejmě je to čistá utopie, každopádně hodně zajímavé čtení.

Pejsci a chlast

Minulý týden vyšlo nové číslo tištěného Finmagu, na titulce s Prokopem Svobodou, majitelem jedné z největších realitek v Česku. Ukázku rozhovoru, ve kterém přijde řeč i na mokřady, hru na flétnu nebo na to, kde přišel k přezdívce Pivoňka, si můžete přečíst u nás na webu.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Najdete tam i dva články od Michaela Durčáka (jeden ve spolupráci a Jakubem Žofčákem) o tom, jak ve světě jede byznys se zvířátky a s alkoholem. Na čem se dá vydělat víc? Na lahvi whisky, nebo na focení pejsků na Instagram?

Ani tentokrát se nevyhneme dopadům války s Ruskem. Můj bývalý kolega z Hrotu Honza Brož píše (za paywallem) o tom, jak se čeští dodavatelé jaderného průmyslu snaží přeorientovat na jiné než ruské trhy a zpřetrhat vazby s problematickými majiteli. Nad variantou, kdyby Evropa úplně přišla o ruský plyn, pak v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvažuje Martin Pacovský, předseda představenstva Pražské plynárenské.

Skončíme u umělé inteligence. Víte, že v některých ohledech může být ničivější než jaderné zbraně? V rozhovoru pro náš web se o tom čtenáře snaží přesvědčit Mário Mitas, jeden ze zakladatelů pražské softwarové firmy Agnostix.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

Finmaginvesticenewsletterumělá inteligenceWarren Buffett
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo