Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Punk je jinde, nový Finmag na stáncích. Na co se těšit?

Adéla Vopěnková
Adéla Vopěnková
16. 6. 2022

Právě dneska vychází nový Finmag. K přečtení nabitého magazínu s realitní (a málem i rockovou) hvězdou Prokopem Svobodou na obálce zve úvodník šéfredaktorky Adély Vopěnkové.

Punk je jinde, nový Finmag na stáncích. Na co se těšit?
Prokop Svoboda z realitky Svoboda & Williams a z titulní strany nového Finmagu / Zdroj: Herbert Slavík

Holínky nosil vždycky naruby,
myslel si, že je to známka punku.
Kohoutí hnát si zapích do huby,
myslel si, že je to známka punku,

zpívá Visací zámek. Ale punk, tedy svět, je jinde. V tom, kde vládnou peníze, se hraje spíš na paláce se smart technologiemi, auta s logem trička v garáži a domečky na pláži. Mít status je tvrdá dřina, zejména pokud na to nemáte.

Ok, jsou země, kde stačí se jen dobře narodit, ovšem to nám v Česku nehrozí. Jak mě ubezpečil vysoký manažer významného státního podniku, chcete-li, aby vám začaly chodit pozvánky na ty správné večírky, je potřeba si to „odmakat“.

Dokazovat status není legrace. Ale je někdy zábavné pozorovat, čeho jsou pro něj někteří jedinci schopni.

Finmag na léto

Finmag 2022/3Zdroj: Finmag

„Jsem mizerný makléř,“ řekl Adéle Vopěnkové Prokop Svoboda. A tak místo aby prodával domy sám, vybudoval realitní kancelář, kde to ostatní dělají za něj. A výborně.

FIN. Dominik Stroukal dodá investorům naději po propadu trhů • V kanceláři šéfky České spořitelny • V hlavě lovce jednorožců Andreje Kisky ml. • Jakub Žofčák o byznysu s deskovými hrami • Robert Vlach o creator economy a podnikání s obsahem

MAG. Parkování zdarma je lidské právo. Co z pravičáka dělá soudruha • Nejbližší moře? Pět hodin jízdy. Se správným bourákem. Na ropu • Jako umami. V restauraci Jana Knedly umějí moderně míchat chuti i v české klasice • Kardiochirurg. Srdcař. A překvapivě dobrý spisovatel Josef Veselka


Koupit Finmag

Například majitel oblíbené sítě hobbymarketů popisoval, jakou euforii prožívá pokaždé, když ze svého letadélka Káněte pozoruje rodnou hroudu. „Jeden bazén za druhým – a některé dokonce kopané,“ rozplýval se s tím, že „to je přece jasný důkaz dobrého společenského postavení!“ (Většinu těch modrých statusů mají úspěšní spoluobčané z jeho obchodů.)

Krásné časy, kdy stačil bazének, hodinky s nakouslým jablkem a Dubaj. Dneska se zdá všechno těžší. Trabl je v tom, že v instagramové společnosti se statusová symbolika mění jako aprílové počasí, a když nechytíte trend, nepřijde pozvánka na ten večírek. Punk už je jinde.

Gabriel Pleska ve svém článku pro tenhle Finmag připomíná, že v šedesátých letech byl v Americe králem ten, kdo vládnul na předzahrádce grilovacími kleštěmi. U nás před deseti lety platilo, že luxusní bydlení začíná na sto tisících korun za metr čtvereční, dnes ani o sto procent vyšší částky nezaručí hřejivý pocit. Pro každého je symbol dobrého postavení a luxusu něco jiného.

Pro pána z písně Hany Zagorové to může být „krásné auto v garáži, přepychový byt“, pro realitní hvězdu a rockera Prokopa Svobodu je to – jak jinak – pocit svobody. Každý to má jinak. Ale důležité je vědět, že status není automaticky spokojenost. Protože jsou prý i země, kde si lidé vystačí s vrtěním zadku v rytmu salsy.

Tak ať se vám o tom dobře čte!

Kam dál? Tištěný Finmag na webu:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
15
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adéla Vopěnková

Adéla Vopěnková

Někdejší šéfredaktorka papírového Finmagu. Jako novinářka se věnuje byznysu, zejména rodinným firmám a financím. Coby redaktorka byla u startu českého Forbesu, předtím pracovala v Hospodářských novinách,... Více

Související témata

Finmagsociální status
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo