Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Newsletter bez titulku? To je tak, když to svěříte umělé inteligenci

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
5. 6. 2022
 5 238

Požádal jsem umělou inteligenci o chytlavý titulek, ale šlo jí to hůř než malování a překládání. Na druhou stranu v tom byla lepší než v posuzování, kdo byl v hádce hovado. Máme pro vás přehled tipů na chytré čtení.

Newsletter bez titulku? To je tak, když to svěříte umělé inteligenci
Finmag Newsletter najdete každý pátek ve svém mailu. Kdo si počká, může si ho v neděli přečíst na webu / Zdroj: Shutterstock

Dobře zdrojovaný článek o klimatu je u nás pořád malým zjevením, ve zpravodajství zvlášť: Lukáš Marek při reportování o smrtící vlně veder v Indii a Pákistánu vysvětluje nebezpečí kombinace velkého vlhka a vysokých teplot, ba dokonce i teplot, které na papíře ještě nevypadají nijak hrozivě. Dohledal jsem k tomu českou kalkulačku pro výpočet teploty vlhkého teploměru – tak ať ji co nejdéle používáte jen ze zvědavosti, ne pro plánování cesty na nákup.

Česká společnost dostala svůj dashboard: Rozhlas a PAQ Research na webu Život k nezaplacení průběžně publikují aktuální data o ekonomické situaci domácností nebo náladě v nich. Dan Prokop o projektu popovídal v podcastu Josefa Šlerky. Dashboardu naopak přejme, aby co nejvíc politických rozhodnutí vzešlo z jeho údajů a co nejmíň z dojmů.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Hynek Trojánek připomíná starou věc: heslo „já přece nemám co skrývat“ narazí v okamžiku, kdy kvůli změně zákonů mít co skrývat začneme. Menstruační aplikace umějí být praktické pro své uživatelky – a v zemi s kriminalizovanými umělými potraty umějí být praktické i pro orgány činné v trestním řízení.

Pavla Hubálková se na Finmaguvyptává Ondřeje Bojara na jeho překladač i na umělou inteligenci obecně. Pěkné jsou pasáže o tom, jak lidi AI vlastně nerozumí, i proč by byla škoda nechat všechno překládání na ní: „Nadále platí a bude platit: Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.‎ Znalost cizího jazyka přidává nový rozměr do života, protože se učíte nové vztahy mezi pojmy, které znáte v mateřštině.“

Anglicky

U umělé inteligence zůstaneme. Z testů systému pro generování obrázků z textových popisů DALL-E 2 vybírám ten na Less Wrong – je podrobný, plný ukázek a neopomíná oblasti, na které je systém zatím krátký. Těch je ale málo, a když přemýšlím, kdy mě naposledy jakákoliv technologická novinka související s médii tak ohromila, napadá mě Napster v roce 2000. I tohle má potenciál velmi rychle učinit vzácné věci snadno dostupnými a tím převrátit vzhůru nohama celé odvětví, tentokrát trh s grafikou a ilustračními fotografiemi.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Mimochodem, DALL-E 2 si vytvořilo jakési vlastní kryptické žvatlání. Všimli si toho a vysvětlují to Giannis Daras a Alexandros G. Dimakis, v twitterovém vláknu i lehce odbornějším článku.

Sám jsem si v posledních týdnech pár večerů hrál s jiným systémem od OpenAI, modelem GPT-3 pro generování textů. Udělal na mě dojem, i když ne takový jako DALL-E. Ale to může být klam. Za prvé mám na text o hodně vyšší nároky než na vizuály. Za druhé jsem našel zatím jediné praktické využití: pro několik párů v okolí jsem se umělé inteligence poptal na tipy na jméno na několikáté dítě v řadě, s přihlédnutím ke jménům starších sourozenců. Tipy to byly skutečně harmonické, nicméně benjamíni se zatím nenarodili, tak nevím, zda i vděčné.

(Tomuto newsletteru vymyslel model GPT-3 titulek Klima, umělá inteligence a jazyk: týdenní zpravodaj.)

Služba Are You The Assshole? se učila dávat rady do života na odpovědích ze subredditu Jsem já ten špatnej?, takže jí můžete popsat nějakou rozporuplnou vztahovou nebo společenskou situaci a ona vám řekne, co by na to řekli nezúčastnění lidé. Jde jí to hůř než dobrému psychoterapeutovi, ale zas líp než náhodnému borci v půjčovně loděk. (Ve středu a v pátek byla Are You The Asshole bez kreditu na běh systému, ale když zaplatíte dva dolary, bude moct poradit stu lidí.)

Článek Taylor Lorenzové o tom, jak uživatelé sociálních sítí ohýbají psaný i mluvený jazyk, aby jejich sdělení prošla přes automatické filtry závadného obsahu, vyšel už v dubnu, sám jsem si ale algospeaku všiml ve svých feedech až v posledních dvou týdnech.

𝐭σ נⓔ ⓞᗪⒺ 𝓜ě 𝔳šε𝔠𝓱𝕟o, 𝐏ř乇Jù 𝓟ě𝕂Ný νí𝐊ⓔη𝓭!

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletterstrojový překladumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo