Koho štvou Putin, Trump a Mbappé? Prozradí Finmag newsletter

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
29. 5. 2022

Vladimir Putin prohrává i vyhrává, už prý ale hodně vytáčí své nejbližší okolí. To samé se u amerických republikánů daří i Donaldu Trumpovi. Nepřátele ve Španělsku si pak nadělal fotbalista Kylian Mbappé. Tipy na chytré čtení tentokrát ve znamení naštvanosti.

Koho štvou Putin, Trump a Mbappé? Prozradí Finmag newsletter
Finmag Newsletter najdete každý pátek ve svém mailu. Kdo si počká, může si ho v neděli přečíst na webu / Zdroj: Shutterstock

Začněme rovnou u Putina. Pavel Jégl napsal na Finmag.cz skvělý komentář o tom, jak bruselské váhání ohledně sankcí nahrává Rusku, které na vývozu ropy a plynu během války královsky vydělává. Zatímco Evropa se pořád dohaduje, jak a kdy se ruského fosilu zbavit, šéf Kremlu už odstřihl od plynu Bulharsko, Polsko a Finsko. A protože si to může dovolit, další budou brzy následovat.

Doma se ale Putinovi situace začíná komplikovat. Jak upozorňují zdroje webu Meduza, v Rusku začíná po vlně patriotismu převládat skepse. Tamní jestřábi se dožadují ještě agresivnějšího postupu na Ukrajině (panebože…), odpůrci invaze z jeho okolí jsou čím dál tím naštvanější z průběhu války. Zjednodušeně řečeno, Putin už zkrátka se*e všechny…

O tom, že Rusko válku na Ukrajině prohraje, je přesvědčen i přední český politický geograf Michael Romancov, který poskytl rozhovor Českému rozhlasu. To jsou dobré vyhlídky, ta blbá část sdělení ovšem je, že to může trvat i deset let.

USA zleva zprava

Pojďme do zámoří. Vlivný americký filozof Noam Chomsky nedávno vyzval k diplomatickému řešení války na Ukrajině a k ústupkům Putinovi a zároveň uvedl, že jedním ze západních politiků, kteří mají v celé věci „rozumný plán“, je Donald Trump.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Takový názor podle očekávání vyvolal ostré reakce. Otevřený dopis adorovanému levicovému intelektuálovi adresovala skupina ukrajinských akademických ekonomů, kteří se mu snaží vysvětlit, v čem jsou jeho závěry mylné. V češtině si jeho znění můžete přečíst na webu Voxpot.

Ostatně i zmíněný Trump už své okolí začíná štvát. Naznačují to výsledky republikánských primárek před blížícími se důležitými mid-term volbami, v nichž Trumpem podporovaní kandidáti v posledních dnech spíš prohrávali. Jak upozorňují Financial Times, Trump už republikány nedrží tak pevně pod krkem a jeho mantra o „ukradených volbách“ v roce 2020 už svou omílaností začíná nudit. Web Politico dokonce píše o tom, že už to „nikoho nezajímá“. No, to ještě uvidíme.

Fotbalové miliardy

Kdo ale teď svět zajímá, je Kylian Mbpappé. Ohledně francouzského fotbalisty bylo v posledních měsících jasno: odejde z PSG a posílí Real Madrid. Nakonec je všechno jinak, v pařížském klubu zůstane až do roku 2025. Bonus za podpis nové smlouvy se podle některých zdrojů měl vyšplhat až na 300 milionů eur (7,3 miliardy korun), roční plat ke 100 milionům (2,4 miliardy korun). Je to suverénně nejlukrativnější kontrakt v historii fotbalu, navíc doplněný o značné pravomoci v rozhodovacím procesu klubu.

Real se cítí podvedený a proti skandálnímu rozhazování PSG (prý porušujícím finanční pravidla) se v otevřeném dopise ohradil i španělský fotbalový svaz. Detailní popis celé ságy si můžete přečíst na webu The Athletic (za paywallem).

Když už jsme u fotbalu, doporučuji věnovat pozornost kolegům z Football Clubu, kteří vedle čtvrtletníku nedávno spustili i web, na kterém najdete spoustu zajímavého materiálu. Skvělý je třeba článek o kontroverzních majitelích, kteří si kluby nekupují z lásky k fotbalu, ale chtějí si přes ně zlepšit obraz, vyprat peníze nebo je mají jen jako hračku. Na druhou stranu aspoň neházejí neúspěchy svého týmu na fanoušky

Rozjezd turismu? Jak kde

Covid je (zatím) relativně passé, teď tu máme opičí neštovice. Bát se, nebo se nebát? V rozhodnutí, jestli podlehnout panice, vám třeba pomůže podcast Seznam Zpráv.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Nehledě na další potenciální zdravotní nebezpečí se ale už všude ve světě rozjíždí turistická sezona, která by po pandemických letech měla být letos mimořádně silná. I když, jak kde. Do Číny se s jejich „zero covid“ strategií asi moc lidí nepohrne. Cítí to i Airbnb, kterému došla trpělivost a ruší tam své podnikání.

A když už jsme u cestování. Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak by vypadal svět, ve kterém by se (i kvůli ochraně životního prostředí) nelétalo? V BBC ano a výsledkem je tato detailní analýza.

Na závěr tři tipy od nás. Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Josef Jaroš v rozhovoru rozebírá, jak se menší a střední firmy vyrovnávají s ranami z posledních let, kdy je nejdřív zasáhl covid a pak válka na Ukrajině a energetická krize. Firmy teď podle něj řeší hlavně ceny energií. Kolik ještě mají času, než začnou zastavovat provozy?

Martin Zika v analýze vysvětluje, proč usilování o nepřetržitý ekonomický růst není správná cesta a jaké jsou mezery měření hrubého domácího produktu. A od Jakuba Žofčáka si můžete přečíst příběh vzniku geniálně jednoduché hry Tetris a její vítězné cesty z naší strany železné opony na Západ. Aspoň ten Tetris nikoho štvát nemůže. Snad…

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

donald trumpFinmagnewsletterVladimír Putin

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo