Finmag Newsletter: Světové průšvihy od A do Zet (Čé jako Česko nevyjímaje)

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
22. 5. 2022

Výběr čtení jsem tentokrát postavil jako rychlý průlet světem. Prosvištíme si drahotu, (hyper)inflaci, odpadky, kolonialismus, náboženské přísňáky a ruské auťáky. Ještě budete rádi, že na konci najdete obyčejnou krávu. Lidi jsou divní, krávy snad ještě v pořádku.

Finmag Newsletter: Světové průšvihy od A do Zet (Čé jako Česko nevyjímaje)
Finmag Newsletter najdete každý pátek ve svém mailu. Kdo si počká, může si ho v neděli přečíst na webu / Zdroj: Shutterstock

Zemi hrozí hladomor, ale řeší se podstatnější věci. Afghánské Ministerstvo propagace ctnosti a prevence neřesti vydalo nové doporučení, jak by se měly oblékat místní ženy. Od šešulky po paty, jak jinak. Není to doporučení první, píše Al Džazíra, jenže tentokrát už za jeho nedodržení hrozí kriminál. Mužům, kteří za ženu odpovídají.

Michal Hron v minulém newsletteru upozorňoval na rozhlasácký projekt Život k nezaplacení. Navazuju a doporučuju rozhovor s Danem Prokopem, jehož agentura PAQ Research na projektu spolupracuje. Tradičně má zajímavá data i zajímavé návrhy: Nájmy a ceny energií rostou v Česku všem, valorizace penzí je ale nastavená tak, že nejzranitelnějším moc nepomůže. Možná bychom ji mohli promyslet tak, aby se nevalorizovala (jen) procentní výměra. Spousta lidí v nouzi má nárok na nějakou pomoc, ale nevědí o ní, co je přímo oslovit? Jen mám tušení, že tradičně to sotva bude zajímat někoho, kdo by s tím mohl něco udělat.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Čína buduje ve světě kolonie, ale doma má zaděláno na pořádný problém. Daniel Deyl píše pro Finmag.cz o tamější demografii a důsledcích politiky jednoho dítěte. Zem středu totiž stárne a přichází otázka, která nám doma už tak zevšedněla, že ani neděsí: kdo bude vydělávat na všecky ty důchody. Nu co, my jsme malá země, prostě si v klidu vymřeme a nikdo si nevšimne, ale Čína je tak veliká, že tamní sociální otřesy můžou rozhoupat celou zeměkouli.

Tomáš Nidr na Ekonews píše o největší skládce hader na světě v poušti Atacama v Chile. Vozí se tam použité i nepoužité, které musejí udělat v obchodech místo nemilosrdné nové módě. Fashion je fašoun. Právem se mluví o odpadkovém imperialismu, skládek s odpadem našeho blahobytu je ve třetím světě neurekom. Jen občas nám někdo zavaří, když se vzmůže natolik, že řekne, že už nám nebude dělat popelnici, ať si svůj sajrajt nacpeme třeba… Ale žádný strach, ona se vždycky najde jiná prdel světa.

Rusko nemá součástky do automobilů, a tak povoluje jejich výrobu bez řady jinak povinných prvků. Například bez ABS. Experti jsou rozpolceni. Jedni říkají, že lidi si na tyhle vymoženosti zvykli, spoléhají na ně a budou bez nich bourat. Druzí poukazují na průměrné stáří vozů, co Rusko brázdí, a říkají, že v Rusku si tedy lidi ještě rozhodně nezvykli. Seznam Zpráva mně připomněla finmagovskou recenzi ještě nedávno dovážené živoucí fosilie – ruské buchanky. Auto, které zapomněli přestat vyrábět, psal Vojta Dobeš. Teď se jim ta zapomněnka tedy vyplatí.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Jak se dostat do čínské dluhové pasti a rozprodat zemi. Státy, kde jsou prezident a premiér bráchové, tam vždycky – #sorrypolsko – něco smrdí. Na Šrí Lance bráchu premiéra nedávno sesadily hladové bouře a lidový hněv, brácha prezident povolal do premiérské služby lídra opozice – ale společenský smír nenastal. Jak taky. Chybí léky, benzin i nafta, jídlo. Nejsou prachy, ty mají jen zkorumpovaní bráchové a jejich spolujánabráchové. Ostrov si roky půjčoval, nejvíc od Číny, a teď nemá na splácení. Dívejte se pozorně, bude se to opakovat i jinde.

O Zimbabwe víme, že je to země kdesi v Africe, kde trhli světový rekord v počtu nul na bankovce. Poučena hyperinflací nabízí jedna zimbabwská firma zajištění na penzi: investicí do krav. Při nesprávné pastvě se kráva sice může nadmout, ale při správné péči inflaci nepodléhá. V Česku zatím máme inflaci pod patnáct, ale kdyby pár let lítala o nějaké desítky procentních bodů výš, uvažuje Marian Kechlibar, u kterého jsem tu zprávu četl, možná by se nám taky hodilo mít něco jiného než peníze, na co by šel přepočítávat majetek. Lepší než krávy by prý v našich krajích mohly být cihly. Kdo staví nebo rekonstruuje, kýve hlavou.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Finmagnewsletter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo