Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zdražuje nám všechno, přesto žijeme v blahobytu. Newsletter Finmagu je tu

Michal Hron
Michal Hron
15. 5. 2022
 8 103

Tak už ho známe, žábou na prameni bude po Jiřím Rusnokovi jeho rival Aleš Michl. Co tím asi prezident Miloš Zeman vzkazuje světu? Kolečko oběhlo kolegy a já mezi tím sbíral ty nelepší tipy pro vás. Něco mi už sice vzali, ale nezoufejte: tipů na zajímavé čtení mám furt dost.

Zdražuje nám všechno, přesto žijeme v blahobytu. Newsletter Finmagu je tu
Zdroj: Shutterstock.com

Nového šéfa České národní banky vezmeme hned zkraje, neděje se to přece jen často. Rusnok v jejím čele sedí už pěkných pár let a Michl v ní podle řady komentářů (třeba tady nebo tady) zřejmě udělá pěkný vítr. Jen ještě musí počkat, až mu hradní pán dovolí pár stejně smýšlejících poddaných.

Pěkný profil Michla sepsal Jiří Zatloukal pro Seznam Zprávy. pokud ale chcete opravdu nahlédnout do hlavy nového šéfa největší finanční instituce v zemi, na webu Finmagu vychází už několik let série netradičních rozhovorů, které s Alešem Michlem pořizuje Ondra Tůma při pravidelném novoročním běhu. Doporučuju!

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Mezitím nám opět pěkně vyskočila inflace, takříkajíc nám pádí, už drahnou dobu je dvouciferná. Lukáš Kovanda se dění nebál nazvat rovnou „inflační smrští“, která výrazně zasáhne i střední třídu. Jinými slovy zdražuje všechno, i když vedou hlavně náklady na bydlení. V téhle souvislosti mě už dlouhou dobu trápí, proč že to vlastně pořád splachujeme pitnou vodou. Napadlo vás to taky někdy?

„Máme celou řadu plánů i s takzvanou šedou vodou, která odchází třeba z umyvadel a je možno ji opět po zpracování použít ke splachování WC. Splachujeme, stejně jako mnohé jiné evropské země, pitnou vodou, což je barbarství a v některých zemích, včetně třeba Izraele, kde vodou umí šetřit, se to dnes považuje za něco nepřípustného,“ řekluž v roce 2017 ministr životního prostředí Richard Brabec. „Žijeme ve vodním blahobytu, ten ale skončil,“ dodal. Změna ale jaksi nenastala…

Ano, ona to není zas taková sranda. Ano, stojí to dost peněz. Ostatně, tady naEkolistu si o jedné takové historické snaze můžete přečíst. No nic, tohle nevyřešíme, tak dál.

Skvělý projekt ke zvyšujícím se životním nákladům udělali dataři na iRozhlas.cz. Pro popis si vypůjčím jeho anotaci: „Kromě nárůstu příjmové chudoby projekt ukazuje, že narostl počet domácností extrémně zatížených výdaji na bydlení (z 22 na 28 %) i těch, kterým zůstává po uhrazení bydlení a jídla jen 100 korun na člověka na den. Zasaženi jsou samostatně žijící důchodci i chudé rodiny. Například příspěvek na bydlení přitom pobírají jen čtyři procenta populace, přitom na něj může dosáhnout téměř každý pátý.“

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

A jen taková odbočka: také jste slyšeli tu hojně šířenou myšlenku Karla Marxe, že primitivní společnosti byly přirozeně rovnostářské, tedy že jim vlastně vládl komunismus? Na Aeonudost dobře popsali, proč je to holý nesmysl.

Z trochu jiného ranku: hrozba atomové války je aktuálnější než kdy dřív, píše na Finmagu s fokusem na ekonomické dopady takového barbarského činu Marek Hudema. Jestli si ovšem myslíte, že lidstvo jaderným útokem končí, mýlíte se. Horší je to, co by přišlo poté…

Ukrajinci zatím dál s masivní podporou Západu čelí na svém území ruské agresi. Ti, kteří utekli a přišli do Česka, se úspěšně integrují na českém pracovním trhu. Jazyková bariéra ovšem stojí za tím, že i študovaní inženýři stojí někde za pásy, upozorňuje v Deníku N Iva Bezděková. Přejme si, aby se to změnilo, jinak tu naši ekonomiku fakt nenakopneme.

Co mě hodně baví, je projekt zakladatele Jablotronu a miliardáře Dalibora Dědka. Přes jeho e-shop si můžete „koupit“ zbraně, které pošlete „jako dáreček Putinovi a jeho poskokům“ na Ukrajinu. „Peníze potom přímo jdou na účet ukrajinské ambasády a ve spolupráci s lidmi z českého ministerstva obrany se následně nakupují příslušné produkty, které ukrajinská armáda potřebuje,“ vysvětlil Vláďovi Vokálovi na iDNES.cz Dědek.

Slyšeli jste už někdy o perovskitu? Tyhle krystaly mají být doslova revolucí v solární energetice. Slibují mnohem vyšší účinnost, ale problémem je jejich stabilita. I tady se ale zdá, že se to lepší. Na tyhle nadějné technologie – game changery – se hodlám brzy u nás na webu podívat blíž.

A jestli jste snad mysleli, že vás ušetřím tipů z BBC, mýlili jste se. Protože tenhle pohled na bývalé sovětské vojenské jaderné základny v Polsku je dechberoucí. Anebo pojednání o tom, proč naši předci měli větší mozky než my. Prozrazovat nebudu...

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

ČNBFinmaginflacenewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo