Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bude mít dřív Rusko mamuty, nebo Amerika moderní elektrickou síť?

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
8. 5. 2022
 5 408

Je lepší životní cestou zkoušet štěstí v sérii malých projektů, nebo obětovat všechen čas osídlováním Sibiře zvěří z doby ledové? Napište mi do komentářů.

Bude mít dřív Rusko mamuty, nebo Amerika moderní elektrickou síť?
Zdroj: Shutterstock.com

Netradičně začnu filmovým tipem: ze všeho, co jsem za poslední měsíc četl, viděl a slyšel, na mě totiž největší dojem udělal dokument Pleistocenní park uvedený na Academia Film Olomouc a dostupný na DAFilms.cz. Ruský geofyzik Sergej Zimov se na březích řeky Kolymy pokouší obnovit ekosystém, který byl na Sibiři naposledy v době ledové: louky spásané obřími stády obřího dobytka. Spočítal si totiž, že kdyby permafrost udusávaly statisíce bizonů, tál by pomaleji.

Celé dvě hodiny sledujete, jak se mu nedaří do Ruska dostat první malé stádo, jeho kuču nicméně neopouští vizionářské nadšení. Všechno bude, i mamuti budou. Velký příběh s parametry antické báje, zábavně natočený.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Na východě zůstaneme. Deník Referendum vytáhl starší esej Lizy Alexandrovové-Zorinové Rusko na pokraji nervového zhroucení. Ambicí je tu sice cosi jako popis ruské duše a já na tyhle národní duše moc nevěřím, nicméně esej stojí za přečtení už jen kvůli připomenutí šikovných pojmů „naučená bezmoc“ a „přeskokové chování“. Do podobného tématu se z opačné, tedy exaktní strany pouští Honza Boček s vizualizacemi Kristi Zákopčanové: Rusové se bojí odpovídat pravdivě, výzkumníci proto zjišťovali podporu války lstí. I tak vyšla nadpoloviční.

Eva Bobůrková se ve Vesmíruvyptává imunoložky Heleny Tlaskalové-Hogenové na lidský mikrobiom a jeho vliv na zdraví a duševní pohodu. Dojde i na fekální transplantaci.

Příběh Nely Moravcové připomíná na Heroine Barbora Postránecká. Ve výloze ve Štěpánské ulici v Praze ve čtvrtek skončila výstava Co jsme měli na sobě, než nás znásilnili, zde tedy neuvádím jako pozvánku, ale jako záznam dobrého nápadu. Poslední text, který se dotýká znásilnění, tentokrát z perspektivy věřících snažících se nenadělat svými pro-life postoji víc škody než užitku: O mezích konzervativní etiky a milosrdenství Ondřeje Bratinky. „[J]indy oprávněná konzervativní skepse se stává svou vlastní karikaturou.“

Anglicky

Všem, kteří mi kdysi v anketě zaklikli, že čtou raději česky, po nějaké době opět připomínám existenci překladače DeepL.

Jak scammeři napálili experta na rozpoznávání scamů. Vychcané opice!

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Jako každý rok, i letos vydává Václav Smil novou knihu. Jmenuje se Jak svět doopravdy funguje a za New York Times se na ni ptal David Marchese. K plánům přechodu na nízkoemisní energetiku je Smil kritický správným, tj. konstruktivním způsobem: klimatická krize je hrozba, ale jak chcete mluvit o uhlíkové neutralitě, když nemáte ani rozvodnou soustavu, která by distribuovala elektřinu ze solárů?

Když Pipi Dlouhé punčoše nabízela lékárnice mastičku, aby ji přestaly trápit pihy, Pipi odpověděla, že ji její pihy netrápí. Mark Dominus to má podobně se svou poruchou pozornosti. Ta má sice v názvu „disorder“, ovšem na rozdíl třeba od deprese většina trápení nás lidí s AD(H)D nepřichází z nitra, ale z konfliktů se světem nepřipraveným na naše mozky. Volně související odpověď z „poradny“ Ayeshy A. Siddiqiové: jak se vyrovnat s léty „ztracenými“ před diagnózou a úspěšnou léčbou psychické poruchy či nemoci?

Filip Hráček, nyní již bývalý dlouholetý zaměstnanec Googlu, dělá spoustu fajn věcí. Jednou z nich je web The Self-Improving Developer, pro který napsal i cosi jako stručný návod na úspěšnou kariéru. Zkoušejte štěstí v sérii malých sázek!

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

FinmagnewsletterRuskotipy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo