Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč Západ o Východu mlčí a zákulisí války. Tipy na chytré čtení

Michal Hron
Michal Hron
17. 4. 2022
 20 822

Kdo myslel, že válka skončí tak rychle, jako přišla, mýlil se. Je to přes měsíc a půl, co Rusko barbarsky vtrhlo na území suverénního státu. Navzdory zvěrstvům, které se v zemi jen pár set kilometrů od nás odehrávají, ale můžeme díky dlouhému trvání alespoň odpovědět na část otázek, které se nám tu a tam na začátku války vyrojily.

Proč Západ o Východu mlčí a zákulisí války. Tipy na chytré čtení
Zdroj: Shutterstock.com

A začněme tou, kterou řešil snad každý: Co znamená to zpropadené Z (nebo V) na ruské invazní armádní technice? Odpovědí je řada, ale doba trvání invaze dává aspoň čas na zamyšlení a investigativu, jakou nabízí třeba naAlarmu Alexej Kovaljov.

Ať je to, jak je to, jako nejpravděpodobnější se stále jeví ryzí odlišení techniky od stejné – ukrajinské. A označení vojsk podle působení na jednotlivých frontách, jak tuší armádní experti. Pak si „Z“ začalo žít svým životem jako symbol pro podporu ruského tažení a dost pravděpodobně se stane podobně toxickým symbolem jako nacistický hákový kříž.

Koláče bez práce

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Hodně odpovědí nabízí i rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v The Economist, který českým čtenářům přinesl týdeník Hrot. Už úvodní shrnutí napovídá, co čeká platící čtenáře: „Putin vrhá ruské vojáky jako polena do kotle. Oni je ani nepohřbívají. (…) Nechávají jejich mrtvoly ležet v ulicích. V několika městech, v malých městech, naši vojáci říkají, že se vůbec nedá dýchat, protože všude je zápach hnijícího masa.“

Proč Západ přehlíží Východ

Máme za sebou důležité maďarské volby a odpověď na otázku, jestli příklon k Vladimiru Putinovi, kterým se Viktor Orbán nijak netajil, může negativně ovlivnit jeho kariéru. TL;DR: Orbán zvítězil a dokonce si udržel i ústavní většinu. A odsouzením evropských lídrů, ale i samotného Zelenského, ve své vítězné řeči dal konečně najevo, na čí straně Maďarsko stojí.

Orbánův Fidesz přitom v zemi vládne už od roku 2010 a v letošních volbách se proti němu spojila celá opozice. A zatímco jedni tamní volební klání rovnou odsuzují jako ukázkuOrbánovamistrného populismu, druzí raději na Voxpotu popisují dění ve volební den v podrobné reportáži. Pro vytvoření plastického obrazu maďarských poměrů doporučuji přečíst obé.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Třeba to ten Orbán vlastně nakonec i pomůže „rozseknout“ (a tím nemyslím Ukrajinu vedví), i když často populisticky zasahuje třeba i do ekonomiky země. Ostatně, stejně jako turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, jehož konání barvitě popsal pro Finmag.cz František Kalenda. Protože, cituji, „málo států vinou Putinovy agrese vůči sousednímu státu a následných odvetných sankcí trpí tolik jako Turecko“.

A odpovědí se nám dostává vlastně i na poměrně nečekané, širší pohledy současného geopolitického rozdělení. Třeba to, proč Východ (myšleno především východní křídlo Evropy) ani po 32 letech od pádu železné opony nedohnal ve výši platů Západ.

„Německo jako centrální stát systematicky blokuje regionální průmyslové politiky – specifické programy namířené na reindustrializaci periferií. Počítám, že to bude dělat i nadále,“ říká v rozhovoru od Kláry Votavové na Voxpotu expert Vídeňské univerzity Joachim Becker.

Petr Fischer se pak pro Finmag.cz zamýšlí na téma, jak „válka tmelí Evropu, ale co dál?“, a přidal bych ještě jeden povedený kus: Marek Hudema na téma deglobalizace. Doporučuji!

Not my business

Politika ovšem není zdaleka to jediné, co nás na Finmag.cz zajímá. Příběhy úspěšných českých firem zastoupil rozhovor s Martinem Cíglerem, který vznikl pro zVUT.cz, informační web mé alma mater, se kterým spolupracujeme. Vidět Brno jako české Silicon Valley podle mě není úplně mimo: kdo v tomhle univerzitním městě chvíli žil, musí nám dát zapravdu.

A jestli jste snad mysleli, že tentokrát vás ušetřím BBC, smolík. Zas a znovu se utvrzuji v tom, že britský veřejnoprávní moloch má co nabídnout týden co týden, den co den. Z jeho publicistických speciálů tentokrát vybírám například text o vzniku nového superkontinentu (mimochodem, Mercatorovo zobrazení krásně na Rusku popsal pro Finmag.cz Vojta Dobeš) či jak africká Libérie může pomoct včas zabránit další světové pandemii.

A pak tu jsou už jen malé střípky, které ale chci vypíchnout: Twitter potvrdil, že pracuje na možnosti editace příspěvků (no to potěš!), letecký byznys se stále ne a ne odrazit ode dna(připomínám analýzu Petra Třešňáka na Finmag.cz) a to, že největší nebezpečí pro ekonomiku je silně závislé především na místě, kde žijete. Nebo třeba analýzu, zda Evropa může existovat bez ruského plynu.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

FinmagnewslettertipyUkrajinaválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo