Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jelen nasadil jelenovi parohy a němý promluvil. Dávka chytrého čtení

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
3. 4. 2022
 6 096

Mám pro vás několik zpráv. Špatnou a dobrou, špatnou a dobrou… A taky nějaké ani tak, ani tak. Všechny jsou ale zárukou dobrého čtení. Což samozřejmě neznamená vždycky čtení příjemného.

Jelen nasadil jelenovi parohy a němý promluvil. Dávka chytrého čtení
Zdroj: Shutterstock.com

Špatná

Jak naložit se vším tím, co píše Filip Brychta o skoro rok a půl dlouhé válce v Etiopii? Konec zvěrstev v nedohlednu, jediná jistota je, že bude ještě navíc velký hlad. Kromě jiného kvůli tomu, že ukrajinská pole se zatím vydatně organicky hnojí, ale na jiné polní práce není pomyšlení. Je to otřesné čtení, ale taky dobrý důkaz toho, že Voxpot je výjimečné médium, které píše i o věcech, které ostatní média často nechávají stranou, a že nestojí a nepadá jen s výjimečným reportováním z Ukrajiny. Projděte si ho a dejte jim kačku.

Dobrá

Tak rychle k dobré zprávě. Pamatujete, jak se lidi před pár lety polívali studenou vodou? Mělo to upozornit na amyotrofickou laterární sklerózu (ALS), chorobu, při které člověk postupně přestane ovládat končetiny i mluvicí ústrojí, až nemůže hýbat vůbec ničím. Vědci oznámili zajímavý pokrok: s pomocí implantátů přímo v mozku může pacient komunikovat s okolím. Těžko, po písmenkách, pomocí myšlenky: Ano, tohle písmeno, ne tohle písmeno – ale přece. Po letech, kdy nemůžete vůbec, ale vůbec nic, asi nelitujete toho, že pár hodin hláskujete větu Miluju svého úžasného syna. Nebo Nemohli byste mi pustit fakt nahlas desku od Tool.

Ke kafi tradiční výběr Finmagu

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Čtení na víkend

Neutrál

Zakladatel první české kryptosměnárny Pavel Niedoba navštívil Ivo Praxe ve Finmag podcastu. Podívali se spolu v půlhodinovém rozhovoru do minulosti, ve které Pavel zakládá směnárnu, protože ho jinde vypekli podvodníci a on přišel o pár tisíc v bitcoinech, a zkoušejí se dívat i do budoucnosti. V jednom jejím scénáři letí krypto to the moon, tradiční měny se hroutí, ve druhém ho západní vlády potírají, zakazují a sankcionují, protože Rusko za něj kupuje zbraně. A teď si vyberte.

Špatná

Špatné zprávy od zvířat. Za pár let bude písnička o jelenech troubících na horách jen vzpomínkou na minulost. Už v sedmdesátých letech se prý dovezení východoasijští jeleni sika považovali v našich lesích za přemnožené. Ve velkém rozhovoru pro Ekolist vysvětluje jelenolog Luděk Bartoš, jak invazní druh vytlačuje původního jelena evropského. A ani kdyby myslivci hned zahájili nekompromisní sikacidu, možná už není pomoci. Není to ale jen tak, že by žravější a odolnější sika Smolíčkova jelena nahradil. Přes výškový deficit dokáže prcek sika nasazovat vyšší domácí vysoké parohy a kříženci jsou schopni dalšího rozmnožování; nejspíš jsme svědky vzniku úplně nového druhu. A jestli bude víc po sikovi – ti v říji netroubějí, ti vám tak divně pískají.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Dobrá

Dobré zprávy od zvířat. Našel se Stan. Před rokem a půl tajemný kupec koupil za 32 milionů dolarů jednu z nejslavnějších dinosauřích fosilií, kostru tyranosaura známého jako Stan. V National Geographic si dali detektivní brigádu a dohledali, že 5,6tunový náklad v hodnotě, za kterou byla kostra vydražena, odplul loni v květnu do Spojených arabských emirátů. A Abú Dhábí nedávno potvrdilo, že šlo skutečně o Stana, který bude hvězdou tamějšího vznikajícího přírodovědného muzea.

Neutrál

Stejně jako rozhovor s kryptosměnárníkem jsme pod hlavičku speciálu Miliardy v pohybu zařadili taky text Jana Traxlera, který se zamýšlí nad investicemi do jistot. Tedy nemovitostí. Zkouší zvážit, jestli je lepší investovat přímo do cihel nebo železobetonu a pak vykořisťovat nájemníky, nebo si kupovat podíly v nemovitostních fondech. Disclaimer: Honza sám pracuje pro nemovitostní fond. Ale to si chytrý čtenář jistě při interpretaci článku nějak započítá.

Dobrá

Jasněže dobrých musí být o jednu víc. Tumáte bonus. Minulý týden vyšlo první letošní číslo magazínu Football Club. Je to zároveň první číslo pod hlavičkou našeho vydavatelství Nextpage Media a po převlečení do nové grafiky. Tým kolem Karla Häringa sází jeden gól za druhým, spojujícím tématem velké části čísla je fotbal a válka. Tomáš Nídr demytizuje stohodinovou válku mezi Hondurasem a Salvadorem – ne, fakt nezačala kvůli zápasu v kopané. Jan Kaliba připomíná Berta Trautmanna, německého válečného zajatce, který se v Británii stal legendárním brankářem a vzpomínáme třeba na slavnou éru Dukly a další vojenské fotbalové kluby. Tím se nechejte nalákat.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Finmagnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo