O Rusech a Rusácích i o tom, že starý je furt dobrý. Chytré čtení je tu

Michal Hron
Michal Hron
27. 3. 2022
 20 063

Dneska začneme textem, který mi hnul žlučí. Ne proto, že by byl špatný, ale proto, co obsahuje. Pak se podíváme na trochu toho byznysu a zakončíme to výpravou za fousatými fórky, to aby to zas nebylo jen o té válce. Užijte si další dávku chytrého čtení v tradičním Finmag newsletteru.

O Rusech a Rusácích i o tom, že starý je furt dobrý. Chytré čtení je tu
Zdroj: Shutterstock.com

Petru Procházkovou ani Deník N představovat nemusím. Představit ale musím Dmitrije Jevstafjeva, který jim dal minulý týden rozhovor. Rozhovor plný nenávisti, útoků a dezinformací nejhrubšího zrna. Tenhle výkvět nelze nazvat jinak než koncentrované rusáctví. ANO, rusáctví. NE, nechci to zmírnit. Doteď je mi zle.

Jelikož je to obsah placený (a právem, aby nedošlo snad k nějaké té mejlce, na české poměry je to unikát), jen lehce naznačím, o co jde: známý politolog, amerikanista a vysokoškolský profesor ekonomické vysoké školy, který je na prokremelských televizích jako doma, se v rozhovoru staví do jakési role „ublíženého“. „Já jsem pro vás šváb. To vy jste vyzbrojili tu fašistickou bandu. Abyste ji potom poslali na nás. Chcete v tomto rozhovoru pokračovat? Vy mě chcete dál ponižovat?“

Připomínám, že Rusko napadlo Ukrajinu. Ne naopak. Chucpe.

Zkažení Rusové?

Na druhou stranu je třeba připomenout, že kolektivní vina (jak o ní psal Saša Mitrofanov) je podobné chucpe jako pán citovaný výš. Koukat na každého Rusa jako na Rusáka, který má cosi shnilého v krvi, je stejně mimo jako slova Jevstafjeva. Dobře to rozporoval Honza Novotný na E15. Slovy Jakuba Zelenky z komentářů na Facebooku: „Bylo nutné to napsat.“

Ke kafi tradiční výběr Finmagu

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Čtení na víkend

Ruští oligarchové mezitím přicházejí o majetky v Evropě, včetně zásadních symbolů jejich postavení: až absurdně opulentních luxusních jachet. A Evropa začíná koketovat s myšlenkou, že zpeněžením tohoto majetku odškodní Ukrajince. Kruh se uzavírá, ale zbytečně zmarněné životy už nikdo nevrátí. Škodolibý úsměv nad zvažovaným postupem Evropy na tom nic nemění.

Mimochodem, pokud se snad někdo těšil, jak úřady zabaví i slavnou superjachtu My Solaris jednoho z nejbohatších Rusů, majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea (à propos, už znáte Football Club?) Romana Abramoviče, smůla. Vlivný muž, který se údajně angažuje v mírových rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou, ji ukryl společně s druhou jachtou Eclipse v Turecku. Celková cena obou? Bezmála 30 miliard korun.

Náklady na život v Rusku zatím rostou. Pravděpodobně to nezmění ani Putinova snaha zvrátit historický propad kurzu rublu, kterou na Peníze.cz blíž rozebrala dvojice ekonomů. Kdyby ostatně došlo na nejhorší, Mezinárodní agentura pro energetiku už má plán, jak se v Evropě bez ruského fosilu obejít. Bez utahování opasků a přísných regulací to ovšem nepůjde, varuje Pavel Jégl.

Byznys se skrývá všude

Že se během válečných konfliktů daří zbrojařským firmám, asi nepřekvapí. České zbrojovce se ale dařilo už loni: vykázala rekordní zisk 1,161 miliardy korun, bezmála o 72 procent víc než v roce 2020 (a výhledy jsou ještě lepší). Samozřejmě, negativní roli sehrál v představené výsledovce covid, pozitivní zas loňská (poměrně překvapivá) akvizice americké legendy Colt. Pro Finmag.cz ji barvitě popsal Ondřej Stratilík.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Podobně překvapivě může vypadat krok Uberu, taxislužby, která prý taxislužbu nenabízí. V New Yorku nyní v rámci nápravy své reputace mezi žlutými cabyzařadí tyhle ikonické taxíky do své kritizované aplikace, informuje BBC. Nelze v tomto duchu nepřipomenout povedenou rozborku boje o postavení zakázkové ekonomiky v americkém právu od Matěje Schneidera na Finmag.cz.

Byznys najdeme všude. Skrývá se za každým stromem, keřem, dokonce i rostlinou. Třeba konopím. A je legální! Namísto negativně vnímaného THC se ovšem do popředí zájmu dostává zcela jiná látka: CBD. Natálie Dudová tenhle kanabidiol a byznys s ním lehce zmapovala.

Těžce do hloubky naopak šel Jakub Jetmar, jehož rozhovor s Martinem Kuchařem, vedoucím Laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek na VŠCHT, jsme ve spolupráci s Universitas.czpřinesli i naFinmag.cz.. Psychedelika jsou obecně velmi zajímavá věc, kterou lze ekonomicky velmi snadno uchopit. Nepodceňovat!

No a nebyl bych to já, abych nepřinesl nějaký kousek z BBC. Tak tady je: fóry tak fousaté, že si je vybaví i váš praděda. Co je lepší? Sex, nebo… no to je fuk. To, co dělá dobrý fór tak dobrým, že přežije generace, detailně rozebíráBBC Future. Kdo se chce odreagovat, tohle poslouží skvěle!

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Ohodnoťte článek

-
-6
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

FinmagnewsletterRuskotipyUkrajina

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo