Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak by vypadal bojkot ruského plynu a jak epidemie z laboratoře

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
19. 3. 2022
 5 159

Pravda a láska nakonec zvítězí, čekání si ale zkrátíme čtením spíš neveselým. Chytré čtení (nejen) na víkend je tu.

Jak by vypadal bojkot ruského plynu a jak epidemie z laboratoře
Zdroj: Shutterstock.com

První drobné pozorování: lidé byli v prvních dnech války tišší jako naposledy před dvěma lety, za první vlny covidu. Na ulici, v MHD ani hospodě nikdo prvních pár dnů nemluvil hlasitěji než polohlasem. A decibely se podle mě na předválečné hodnoty pořád nevrátily.

Druhé drobné pozorování: strašně těžko se hledají slova. Nemyslím to jako frázi, co se lepí k retweetům fotek zkázy. Každý den trávím hledáním slov aspoň čtvrt hodiny. Jednak za to může nevyspání. Jednak to, že jsem v žádné učebnici angličtiny nenarazil na obraty pro válečnou korespondenci.

Ke kafi tradiční výběr Finmagu

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Čtení na víkend

Píšu si s pár lidmi z Ukrajiny a s jedním z Ruska. Jak se mám s někým v takové situaci loučit? „Best regards?“ (Co to vůbec znamená?) „Take care?“ (Rada k nezaplacení.) „Glory to Ukraine?“ (Připadám si jako Marek Vít v dresu Barcelony.) Všechno je najednou prázdný, patronizující nebo zkrátka blbý.

Blbý je i o někom napsat, že je pro mě „objevem téhle války“, nicméně tenhle newsletter bude takových postav plný. První je bezpečnostní analytik Michal Smetana: mluvil v Kolapsu nebo v Salonu Práva.

Autory sedm let starého článku Rusové proti Rusům: Země v nevyhlášené občanské válce naopak znám, pracuju s nimi – tuhle věc jsem ale neznal a přijde mi pořád aktuální.

Vojta Boháč se vrátil z Ukrajiny a na Voxpotu po sérii reportáží vydal dopis Rusky, která popisuje svůj současný život a přemýšlí, co bude dál.

Války se částečně dotýká i Petr Vidomus, který na Finmagu píše o geopolitice bitcoinu.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Mediálním formátem roku jsou twitterová vlákna. Mnoho zajímavých, často psaných chytrými lidmi přímo z Ukrajiny nebo Ruska, na svém osobním facebooku překládá (nebo publikuje v překladu jiných) Viktor Janiš.

Anglicky

Další objev: začal jsem pravidelně číst newsletter historika Adama Tooze: v posledních týdnech psal o finanční kondici východoevropských zemí, o infrastruktuře, státu a protistátních protestech blokujících infrastrukturu a hlavně o tom, jak by reálně vypadal německý bojkot ruského plynu.

Jessica Wildfirová si myslí, že Putin už vyhrál, jen si to nechceme připustit. Má přesvědčivý argument: Rusko je příliš velké a příliš oplývající přírodními zdroji na to, abychom ho mohli nechat padnout. General Motors planety.

Rád bych zakončil něčím povzbudivým, ale bohužel. Sam Harris měl v podcastu Roba Reida a Kevina Esvelta, kteří varují před publikováním genomů desetitisíců potenciálně rizikových patogenů. Lidí, kteří by s nimi dokázali naložit jako s receptem na umělou pandemii, je prý na světě nebezpečně mnoho. Podobně alarmistický je článek z Nature: umělá inteligence urychlující hledání léků může zároveň urychlovat vývoj biochemických zbraní.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

bojkotFinmagnewsletterRuskoUkrajinaválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo