Jak se orientovat ve válce. A business as usual

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
27. 2. 2022

Tenhle newsletter se píše těžce. Vybíral jsem pěkné a chytré čtení – ale může nějaká news opravdu konkurovat přímému přenosu z války za humny? Dejte tomu šanci. A já přihodím i pár důležitých odkazů k Ukrajině. Přinášíme další dávku chytrého čtení (ne)jen na víkend.

Jak se orientovat ve válce. A business as usual
Zdroj: Shutterstock.com

Zprávy z bojiště jsou rozporné, sire. Jeden posel tvrdí, že jsme byli poraženi na hlavu, druhý, že jsme dostali na prdel. Starý vtip Neprakty a Švandrlíka může pobavit i dneska, ale svět se změnil.

Válce dnes předchází a po celou dobu je provází informační bombardování. A neomezuje se zdaleka jen na „přímo interesované“ země. Investigace.cz má jednoduchý nástroj, který vyškrabává ze stránek a otevřených skupin na českém Facebooku zprávy o Ukrajině. Zvlášť vyčleňuje ty, co mají tendenci publikovat konspirační obsah. Stojí za prohlídnutí.

Ke kafi tradiční výběr Finmagu

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Čtení na víkend

Zprávy jsou zmatenější víc než kdy dřív, už proto, že se vypouští bezprecedentní množství falešných. A šuškanda našla na internetu své zesilovače. Důležité jsou zdroje a – osobní ručení. Na Twitter přímo z Ukrajiny píše Vojta Boháč, sledujte i jeho domovský Voxpot.

Svého člověka na místě má taky Respekt. Můžete mrknout přímo na web, své i cizí zpravodajství a komentáře agreguje tady, jinak Ondřej Kundra zase na Twitteru.

Václava Bartušky, zvláštního vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost, se ptali na Aktuálně.cz, jak jsme nachystaní na jiný prastarý vtip, který už ale vtipný být přestal. Tedy na případný telegram z Moskvy ve znění: Ropa stop plyn stop.

Neříkám, že u nás nebude zle. Ale přímo na Ukrajiněto samozřejmě je horší už teď. Sbírka Člověka v tísni.

Business as usual

Snad vám zbude síla dívat se i po obyčejnějších věcech.

Minulý týden v Salonu Právamluvili s ekonomem Filipem Pertoldem. Bylo to stručné, ne moc do hloubky, ale pěkně to shrnuje hlavní témata pro příští dekády: vzdělání, demografie, důchody. A lehce nahozená čísla o počtu státních úředníků: jeho redukcí se fakt k ničemu velkému neproškrtáme. O státních zaměstnancích, jejich počtech a o tom, kolik stojí, víc najdete v lednové studii think tanku Idea.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

A znovu vzdělání: „Míra propadání a nedokončování základních škol se v různých částech Česka liší i desetinásobně,“ píše Deník N v článku o projektu mapavzdelavani.cz. Že má české vzdělávání v různých oblastech různé odstíny, to asi nepřekvapí. Že jsou rozdíly až takové, to už pro mě bylo lehce shocking. Nebývale podrobně české školy mapoval tým PAQ Research Dana Prokopa. A odpovídá nejen na víceméně banální otázku Kde? Snaží se najít odpovědi i na Proč? a Co s tím?

Vypadá to, že tématem podzimních komunálek bude doprava. V Praze kór. Náměstek pražského primátora pro dopravu má pověst automobilobijce, na Seznam Zprávách se ho ale ptali na okruh kolem Prahy. K tomu máme zajímavý příspěvek i v aktuálním Finmagu. Peter Bednár v něm dovozuje, že samotnému městu dokončení okruhu nepřinese nic jiného než další auťáky. A poukazuje na zajímavý paradox: ti, co chtějí nejtvrdší kapitalismus pro lidi, jsou často nejzarytější zastánci socialismu pro auta.

Z vlastní zahrádky

Spolek Iuridicum Remedium, který znáte – když ne kvůli jinému – díky vyhlašování cen Big Brother Awards pro největší slídily, loni spustil web Digitální svobody. Hynek Trojánek, který ho zaštiťuje, už pro Finmag napsal pár důkladných textů o právu na hotovost a o právu nemít a nepoužívat mobil, se zamyslel nad rozdělenou společností. Nezastavil se ale na mělčině nadávek na sociální sítě a tamější bubliny. K ještě důslednějšímu odtrhávání lidí od lidí přispívají a budou přispívat reklamní cílení. Ne jen na sítích. A ne jen na internetu. klíčové slovo příštích desetiletí bude phygital. Skutečný, fyzický svět se s tím digitálním kříží čím dál rychleji.

Na Finmagu jsme taky spustili osvětový, a přece zábavný seriál Miliardy v pohybu. Jak se chovat k penězům, jak se v nich vyznat, jak investovat. A taky, kdo jsou ti, kteří v reálu hýbají miliardami. Úplný grunt je pro začátečníka úvod do investic od Jirky HovorkyPeníze.cz.

Sestry z Heroine mají nový podcast. Chystá ho editorka Heroine.cz Ilona Kleníková, nazvala ho O životě. Vypíchnul bych třetí díl s psycholožkou Silvií Stretti. Je... o smrti. Existuje správný a špatný způsob truchlení? Co neříkat pozůstalým a proč dětem nelhat o smrti.

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

newsletterškolstvíUkrajinaválka

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo