Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč je Ukrajina chudá a Green Deal málo radikální

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
20. 2. 2022
 8 552

Taky se podíváme na problémy holek s ADHD a novinářů placených společenským statusem. Další dávka chytrého čtení (ne)jen na víkend v podobě pravidelného newsletteru Finmagu je tu.

Proč je Ukrajina chudá a Green Deal málo radikální
Zdroj: Shutterstock.com

Ondřej Slačálek ve své kritice evropské ho Green Dealu z levicových pozic nakládá úplně všem kromě Jana Kellera. Pěkná pitva líbivých frází o modernizaci a příležitosti konečně dohnat Západ.

Mám rád rozhovory se známými lidmi vedené o něčem úplně jiném, než čím jsou ti lidé známí: Aneta Martínková porozprávěla se sociologem Danem Prokopem o muzice.

Taky rád čtu o řemeslech, kterým nerozumím. Je v tom cosi konejšivého, pseudoproduktivního, dopamin produkujícího. Na Frontmanu se ptali českých hudebníků a hudebnic na jejich nejoblíbenější syntetizátory a pluginy, dohledáváním videí se dá krásně zabít den.

Když zmiňuju dopamin: Jiří Pasz pokračuje svůj seriál o ADHD na Heroine článkem o projevech poruchy soustředění u žen.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Anglicky

Proč je Ukrajina tak chudá? Noah Smith ukazuje na mocné oligarchy, kteří nepustili do průmyslu konkurenční zahraniční kapitál.

Michael D. Makowsky upozorňuje na potíž s obory, ve kterých je málo peněz, zato hodně společenského statusu. Nelituje přitom ani tak samotné novináře a spisovatele, jako společnost, jejíž novináře a spisovatele vedou ekonomické podmínky buď k papouškování korektních frází, nebo naopak k vypouštění co nejprovokativnějších s*aček. V Česku má ten samý problém jeden velmi patrný dopad: názorové rubriky opanované Husákovými dětmi, specificky syny, kteří mají rozdávání mouder jako koníček spojený s večerní lahvinkou.

Volnou asociací mi to připomnělo starší esej Arthura C. Brookse o profesních sešupech a jak jimi projít se ctí.

Na sněhu, nebo na blátě? Vybrat dějiště zimních olympiád bude pořád obtížnější, ukazuje na grafech Natalie L. B. Knowlesová.

Hodnotoví investoři a krypto: hodíme se k sobě, miláčku? S trochou rešerší ano.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál? Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

Finmagnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo