Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co bylo první? Žena, nebo padající akcie?

Michal Hron
Michal Hron
13. 2. 2022

Znáte tu filozofickou o slepici a vejci? A co když to zaměníte za ženu a pád hodnoty firmy, kterou vede? Podíváme se i na Bonnie a Clyda v době kryptoměnové a okusíme řadu dalších tipů z útrob internetu. Usaďte se, další dávka chytrého čtení je tu.

Co bylo první? Žena, nebo padající akcie?
Zdroj: Shutterstock.com

Jestli jste se právě důležitě nafoukli a na jazyku máte moralistická slůvka o šovinismu, vydechněte. Ta otázka, zda byla dřív žena, nebo padlá akcie, je totiž na místě. Fenomén zvaný glass cliff, často následovaný efektem spasení, zkoumá s odkazem na řadu studií speciál BBC Future.

U něj chvíli zůstaneme, protože duševní stravy má britský veřejnoprávní konglomerát víc než dost. Třeba počtení o tom, jak etalon digitalizace – Estonsko – bojuje s dezinformacemi. Kdo snad čeká neuronové sítě, umělou inteligenci a podobné hi-tech vychytávky, zbystřit! „Od roku 2010 estonské veřejné školy – od mateřských až po střední – vyučují mediální gramotnosti.“

Ke kafi tradiční výběr Finmagu

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Čtení na víkend

Tak málo stačí!

Málo stačí ostatně i k tomu, aby si vás obchodník tahal jako loutku. Proč si například ze známých modro-žlutých obchodních domů, napěchovaných nábytkem a dalšími serepetičkami, na okrajích měst nikdy nepřinesete jen to, pro co jste tam jeli, odhaluje ve výtečném textu na Finmag.cz Jakub Žofčák. Odpověď na dotaz, proč je to tam jak v bludišti, included.

A ještě jednou tip z Finmag.cz, tentokrát anketa, jestli bitcoin najde dno, nebo svůj vrchol. Jen co jsme to vydali, hlavní kryptoměna začala strmě růst. Teď se cítíme tak trochu jako Elon Musk.

Jednoznačné dno naopak našla Heather Morganová aka Razzlekhan. Podivná paní s ještě podivnější image šlápoty odkudsi z Bronxu si prý uměla užívat život: spolu s další „hvězdičkou“ sociálních sítí, svým manželem Ilyou Lichtensteinem, je v týdnu zatkla federální policie.

Pointa? Tiktoková dvojice, federály označovaná za Bonnie a Clyda kryptodoby, se prý pokusila vyprat víc než 25 000 bitcoinů z hacku hongkongské kryptoměnové burzy Bitfinex v roce 2016. Kryptoměny v dnešní hodnotě zhruba 4,5 miliardy korun… O to víc zarážející je, jak mizerné videoklipy to byly. Oběma hrozí 25 let vězení, ale za tu produkci by zasloužili doživotí.

Finanční trhy nabídly ještě jednu zajímavou podívanou: neuvěřitelný pád hodnoty akcií největší sociální sítě světa. Tenhle rekord si Facebook zrovna za rámeček nedá, za jediný den ztratil víc jak osmdesát procent všeho, co za rok vyprodukuje celá Česká republika.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Ale dost negativna, pojďme to zvrátit: Česko má dalšího jednorožce! „Mezi českými investory je i Credo Ventures,“ upozorňuje Honza Sedlák. Z predikce Andreje Kisky ml. tak můžeme jednoho unicorna smazat.

A dál: zakladatelé Walmarku, bratři Wałachovi, vloží do svého nově založeného nadačního fondu 3WFoundation 1,8 miliardy korun. Dokonali tím čin, o kterém se spekulovalo už od května loňského roku: že to bude charitativní rekord překonávající i 1,5 miliardy manželů Vlčkových.

Z opačného ranku – nazvěme ho třeba problémy zhýralých miliardářů – tu zas mám dva kousky k pobavení. První: za rychlostní rekord svého supersportu Bugatti Chiron na německé dálnici může skončit Radim Passer dokonce i v base. A rotterdamský historický zdvižný most prý musí na čas ustoupit nové superluxusní jachtě nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose, jinak ji na moře nedostane. Starosta Rotterdamu ale tvrdí, že na stole nemá od Bezosů žádnou žádost, navíc jachta má mít 40 metrů a most se umí vytáhnout do víc než šestačtyřicíti, ale protesty s vejci se už chystají a magazín Jacobin k tomu přinesl hezkou úvahu o tom, jestli jsou občané pobouřeni, že Jeffovi závidí, nebo jestli brání demokracii.

Mimochodem, milujete čokoládu? Jestli jo, doporučuji tenhle raný historický exkurz od Irene Fattacciové. A podobně laděný, tentokrát ale k chilli a dotažený do dneška, od dua Jakub Žofčák/Michael Durčák v novém tištěném Finmagu, který s trochou štěstí seženete už v příští pátek na stáncích.

A tímto předávám slovo opět kolegům. Pohodový týden!

Kam dál?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

Finmagnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo