Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na život a na smrt. Chytré čtení na víkend

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
6. 2. 2022

Dnešní výběr z tisku nevypadá pozitivně. Napřed si projdeme ty nepříjemné věci, které se týkají nějakého snesitelného přežití, ve druhé části se podíváme na zoubek zubaté. Ale – úplně na konci je optimistická tečka.

Na život a na smrt. Chytré čtení na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Na život

Salonu mají dlouhatý esej Ondřeje Slačálka nejen o Green Dealu. Je v něm pár nepříjemných tezí. O tom, že modernizace západních energetik sice může ulevit planetě, ale pořád je stavěná tak, že naše špína zůstane na lidech někde jinde. Nebo o tom, že modernější energetika přinese prospěch zas jen bohatým, státům i lidem. A rozdíly budou zase větší. A o tom, kolik máme strategií vyhýbat se realitě. Souhlasit nemusíš, přečíst jo.

Přežije a vyhraje ten, kdo bude mít větší. A tentokrát nejde o počet jaderných hlavic. V budoucím světě bude mít navrch ten, komu to bude líp počítat. I v Česku se stavějí a používají superpočítače. Martina Fojtů píše kde. A k čemu je v Ostravě a Mladé Boleslavi používají.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Zajímavé nápady produkuje think tank IDEA při CERGE. Ekonomové Klára Kalíšková a Michal Šoltés ve své nové studii modelují dopady daňových změn z posledních dvou let (hlavně „zrušení superhrubé mzdy“) a změn plánovaných v programovém prohlášení Fialovy vlády (daňové prázdniny pro rodiče a snížení sazby sociálního pojištění). A Jiří Nádoba v Respektu shrnuje, co by ekonomové z IDEA navrhovali dělat ministru Stanjurovi, aby změny byly užitečnější. Například aby motivovaly maminky k návratu do práce. Souhlasit nebude, ale číst by měl.

Nevím, jestli si to muži vymohli, nebo to dostali za trest, ale už je to tak. Zatímco dřív zažívaly na konci středního věku takzvaný přechod jen dámy, nyní už máme popsané příznaky andropauzy, tedy mužského přechodu. Jinde v medicíně ale na rovnost ještě čekáme. Jiří Pasz na Heroině píše o diagnóze ADHD. Přesněji o tom, že to, jak se většinou popisuje (a diagnostikuje), sedí prostě víc na kluky. Holky to maj taky a pořádně. Jen jsme jim to nějak nechtěli přiznat. Málo zlobily. Přitom i ony by si zasloužily jiný přístup – neposedy stejně jako neposedové.

Mimochodem Heroina na papíře právě vyšla, ještě jsem nečetl, ale kolegové z obchodu si v tom ukazovali nějaké obrázky a že nevědí, kdo jim tam s tímhle ještě bude inzerovat. Já bych se nebál. Najděte si v trafice.

Na smrt

Čerstvý Vesmír má za téma smrt a umírání. Jako návnadu políčil na web rozhovor s Kateřinou Rusinovou, která se věnuje paliativní medicíně a etice. Kromě toho, co potřebuje psýché člověka na odchodu i těch, od kterých odchází, přijde řeč i na zajímavé praktické věci. Například kdy lze člověka bezpečně prohlásit za mrtvého: pokud se odebírají orgány kvůli transplantaci, potřebujete je mít co nejdřív, existuje ale cosi, čemu se příznačně říká Lazarův syndrom… Návnada dobrá, jsem na háčku.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Entomolog Vojtěch Novotný píše o vymírání jazyků na Papui-Nové Guinei, na tu připadá něco přes tisíc z nějakých sedmi tisícovek živých jazyků světa. S jazyky přicházíme i o kolektivní paměť jejich mluvčích. Ta je samozřejmě limitovaná: „Dodnes ústně tradovaná informace závisí na tom, co stačila pochopit a zapamatovat si ta historicky nejneschopnější generace, kde se shodou genetických náhod nenarodil žádný génius. Naše romantické představy o sofistikovanosti třeba léčitelství přírodních národů jsou značně přehnané.“ Přesto jde v součtu o nesmírnou sumu znalostí.

Žil byl kdysi v triasu brouk, živil se bůhvíčím a vyhynul, aniž o něm kdo kdy věděl. A teď je z něj – po stamilionech let – malá senzace. Ona ta zpráva tedy není nová, ale teď dotekla z odbornějších časopisů do National Geographic. A až se v Blesku dozvědí, že spoluautorem jedné z odkazovaných studií je i Čech Martin Fikáček, mimo jiné kurátor sbírek polyneopterních řádů kromě pošvatek v Národním muzeu, doteče to i do Blesku. Tož o co jde, ať víte první: Vědci objevili ve zkamenělém dinosauřím bůhvíčem z Polska docela zachovalé brouka, který se tím bůhvíčím v triasu živil.

Co z toho plyne: nikdy to nevzdávej, čas tvojí slávy může vždycky ještě přijít. I když nejsi žádnej jantar.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

chudobanewsletterživotní úroveň
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo