Děti do dolu, Aids do ouška

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
30. 1. 2022

Do ucha toho bude tentokrát hodně: dojemná pocta člověku, praktické daňové tipy i třiapůlhodinový mileniálský verbální shitposting. Chytré čtení i poslech nejen na víkend je tu.

Děti do dolu, Aids do ouška
Zdroj: Shutterstock.com

Pavel Šplíchal mluvil s kurýry Rohlíku a vyšel z toho Rorschachův test: je problém v Rohlíku, nebo v prostředí, které v Česku rozvážkovým firmám dovoluje chovat se k pracujícím nesrovnatelně hůř než v sousedních zemích?

Halka Horká odstartovala seriál Dolujeme vzpomínky na stránkách mikroregionu Kahan rozhovorem s důlním lékařem na penzi. Raději bych fáral, nebo vozil lidem nákupy? Nevím, ale zato vím, že jestli vás nebo vaše děti užije na industriální dědictví, Kahan stojí za to, sjet někdy u Brna z D1.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Vojta Dobeš na Finmaguvěští dalekosáhlé změny, které nová generace baterií přinese nejenom do ceníků a technických specifikací nových aut, ale do celého automobilového průmyslu. Včetně způsobů financování vozů.

Stárnoucí mileniálové Michal Zlatkovský a Dominik Zezula vyhlašují hudební ceny Miloš 2021. Tři a půl hodiny, skoro padesát alb, kind of hypnotizující směs češtiny a angličtiny, actually funny.

Podcast Jak investovat Lenky Rož Schánové považuju za nejlepší český podcast o tom, jak investovat. V týdnech sestavování daňových přiznání doporučuju epizodu s trojnásobným daňařem roku Petrem Frischem, odpovídajícím na dotazy posluchačů. Funny to actually není, ale ještě mnohem méně zábavné je přicházet zbytečně o peníze. Docela zábavné je ovšem vlákno s investičními radami mladšímu já od různých lidí na twitteru Lenky S.

Syrovou novelu Přípravy na všechno Elsy Aidse si můžete až do prvního únorového víkendu poslechnout jako četbu s hvězdičkou na webu a v aplikaci Rozhlasu.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Anglicky

Největší podcastový objev posledního roku a půl: The Anthropocene Reviewed. Popravdě mě od něj odrazoval přechytralý název, pod kterým se nakonec skrývá hravá forma a návykový obsah: spisovatel John Green v každém dílu hodnotí na škále jedné až pěti hvězdiček věci, které by vás patrně nenapadlo takhle hodnotit, a už vůbec ne hned vedle sebe: například Tetris a leningradské sazebné brambory. Tak nějak očekávaně při tom hází do placu jednu zajímavost za druhou, o něco méně očekávaně vás podrtí dojemnými nebo vyloženě tragickými příběhy. Tahle pocta druhu Homo sapiens sapiens a silám, které nad ním drží ochranou ruku, vyšla loni pod stejným názvem i knižně.

(Kdyby vás zajímal ten poslední velký podcastový objev před rokem a půl, byla to série Fall of Civilizations.)

V novém čísle Work in Progress se Ronan Lyons vrací k irské realitní bublině. Velmi volně lze navázat úvahou o tom, že bubliny můžou být i užitečné, která vyšla v loňské Noemě. Ještě volněji s tím souvisí analýza Nicka Maggiulliho: podle historických dat má S&P 500 pořád kam růst, i když to vůbec není sichr. (Psáno ještě před lednovými turbulencemi.)

Mudroprdi nás nabádají, abychom utráceli spíš za věci než zážitky. Dává tahle rada ale smysl, ptá se Harold Lee, když jsou věci stále levnější, zatímco služby zdražují? Pointu asi tušíte.

Víc chytrého čtení:

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

investicenewsletterpodcast

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo