Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo nás letos potrápí? Nenažraná inflace, zlolajné úřady i ceny energií

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
23. 1. 2022

Rok 2022 není jen rok dvojek, ale i větších výzev. Hlavně pro naši peněženku. Nečekejte pomoc státu ani spásu alternativních řešení. Další porce chytrého čtení na víkend je tu.

Kdo nás letos potrápí? Nenažraná inflace, zlolajné úřady i ceny energií
Zdroj: Shutterstock.com

Jak moc nás potrápí inflace, jaké jsou hlavní výzvy naší ekonomiky, proč se musí Češi zlepšovat ve finanční gramotnosti a schopnostech investovat, jsem si povídal v tradičním (už devátém) novoročním běhu s členem bankovní rady ČNB Alešem Michlem.

Nad letošními výzvami Česka se v eseji s názvem Těžký rok 2022 zamýšlel v SalonuPráva sociolog Daniel Prokop. Kdo nečetl, měl by dohnat.

Hodně se mluví o nemovitostním trhu. Jukněte na realitní portály: předpovědi stagnujících cen bytů a domů ze začátku pandemie mířily stejným směrem jako pokusy českých hokejistů na posledních turnajích. Vedle!

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Jestli je pro nás dobře, že tu ceny nemovitostí rostou v rámci Evropy rekordním tempem, polemizují Jan Novotný v E15 a Táňa Zabloudilová v Alarmu. Kvůli centrálním bankéřům se zvyšují i úroky hypoték. Se zpřísněním podmínek pro ty, co o ně žádají, to znamená další propad dostupnosti vlastního bydlení.

Už je ti teplo, děvenko?

Mrzne, až praští. Hodně lidí se ale kvůli drahým energiím snaží topení moc nezapínat. Vyhlídky na lepší zítřky bohužel nejsou. Na začátku roku psal náš komentátor Pavel Jégl, že evropská energetika je postavená na hlavu. A Česko se kvůli své energetické (ne)koncepčnosti ještě pořádně zapotí (proti zimě to ale nepomáhá). Hlavní příčiny vysvětluje v rozhovoru pro Český rozhlas Dana Drábová.

Obsáhlý blok o energetice bude i ve Finmagu, který vyjde v půlce února. Těšit se můžete na rozhovor s Michalem Šnobrem, článek o emisních povolenkách od Dominika Stroukala, analýzu vodíkových aut od Vojty Dobeše a další podstatné texty.

Nahnuté to není jen se zdroji energie. Když nebude ropa, zůstaneme doma a vezmeme si svetr. Když nebude lithium, nekoupíme Teslu. Ale jak nebude fosfor, tak se nenajíme... Zajímavý rozhovor s ekologem Petrem Pokorným vyšel na Ekolistu.

Úřední šimlání

Chcete podat daňové přiznání online a s předstihem? Web Finanční správy hlásí aktualizaci systému. A když si Twitter postěžoval, že aktualizace trvá už tři dny, úřad přispěchal s „uklidňující“ odpovědí. Aktualizovat se bude do druhé půlky února. A nemyslete, že tedy rychlíci můžou přiznávat postaru na papíře. Kdo povinně přiznává elektronicky, holt si počká na budoucnost. Však jsme country for the future, ne?

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Že to není slavné ani s jinými úřady, to člověk skoro předpokládá, ale i tak vás článek Saši UhlovéAlarmu o fungování úřadů práce uvrhne do deprese. Až trochu přejde, představte si, že bychom najednou měli třeba dvakrát nebo třikrát větší nezaměstnanost. A deprese je zpátky.

Michal Kašpárek na Seznam Zprávách ukazuje, proč Ministerstvem financí tak opěvovaná paušální daň není žádná výhra. Podnikatelům život spíš komplikuje, než zjednoduší.

Letem světem

Co může být slabé místo Elona Muska v závodě o mistra světa v elektromobilitě? Podle Wall Street Journalu je to Čína. Bez ní to bude pro Teslu hodně těžké. Zvítězí řeč peněz, nebo řeči o lidských právech? Nevynechejte ani článek Vojty Dobeše, který se nad motivacemi nejbohatšího člověka planety na Finmagu rád zamýšlí.

Pokud místo masa baštíte jeho napodobeniny, možná pomáháte planetě. Ale svému zdraví ne. The Conversation upozorňuje, co všechno a v jakém množství se do náhražek musí nacpat, aby maso připomínaly. Impossible Burger má stejně nasycených tuků a kalorií jako BigMac.

Zajímavá úvaha Jakuba Jetmara o tom, jestli a jak jde americká témata vztahovat k tuzemskému dění, vyšla na Mediáři.

Jestli se zajímáte o krypto a máte volnou půlhoďku, pusťte si debatu Josefa Tětka a Jakuba Vejmoly, kteří na Investičníweb.cz povídali o bitcoinu a jeho vyhlídkách (nejen) pro rok 2022.

A pokud jsou pro vás investice do kryptoměn či NFT obrázků málo zábavné, máme pro vás neobvyklou alternativu. Pořiďte si čuníka a naučte ho kreslit, třeba se z vás stanou boháči.

Kam dál?

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

Bitcoinekologiefinanční gramotnostnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo