Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Už jste dnes poděkovali za tekuté vnější jádro Země?

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
9. 1. 2022

Spolu s umělými sladidly je totiž jedním z řady z věcí, za které bychom měli být vděčnější. Dále ve výběru: byznys s hudební nostalgií a nová politická osa buldozeři-vetokrati. Chytré čtení (nejen) na víkend je tu.

Už jste dnes poděkovali za tekuté vnější jádro Země?
Zdroj: Shutterstock.com

A tak si pogratuluju: kolem datové pouti po reformě psychiatrické péče jsem měl tu radost motat se jako editor. Důležité téma a nebojím se říct ultra deep zpracování.

A tak si pogratuluju ještě jednou: v listopadu jsem dopsal draft románu, navzdory všem pandemickým těžkostem. První zásadní hack: psát hodinu každý den, za rok to udělá hezkých 60 tisíc slov. Druhý zásadní hack: mít manželku, která se bude tu hodinu starat o děti. O tom, jak důležité pro psaní (a jakoukoliv jinou duševní práci) je mít (doslova i obrazně) pokoj a jaké nerovnosti v tomhle ohledu ve společnosti stále přetrvávají, píše na Heroine Klára Vlasáková.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Heroine ještě jednou: Michelle Losekoot popisuje svoje zkušenosti s programem hostitelské péče, který organizuje Organizace pro pomoc uprchlíkům. A popisuje je vzorně sebereflexivně: „Z určitého filozofického pohledu je pomoc vlastně krádež.“

Polský sociolog a kulturolog Jan Sowa je moudrý jako sova: „Často říkáme, že demokracie znamená parlamentarismus, a také, že znamená vládu většiny. Ale parlamentarismus není vláda většiny, je to vláda těch nejlépe zorganizovaných a nejodhodlanějších menšin.“

Na webu ČT Art zkompilovali archivní reportáže z českých nudapláží. Jednou z nejpříjemnějších loňských novinek pro mě bylo dojet si na kole z centra Brna na přehradu, všechno shodit, zaplavat si a pak zase šlapat zpátky do města. Tak jsem si teď řekl, že bych mohl k české historii nudismu a naturismu nastudovat víc a naservírovat vám to tu, jenže! V knihovně nic. V digitální knihovně nic. V databázích diplomek taky nic. Pokud mi nějaká práce unikla, laskavě prosím o tip, a pokud skutečně žádná zatím nevznikla, laskavě prosím o její napsání.

Anglicky

Natalie Wolchoverová toho ví hodně o Webbově teleskopu a nebojí se zeptat.

Přes bizarní seznam podceňovaných věcí, za které můžeme být vděční, jsem objevil blog Dynomight. Neméně zábavný je post o tom, o čem se nemluví. Banálnější, ale v těchto dnech testujících naše novoroční předsevzetí pořád praktický je návod na běhání bez bolesti.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Paul Butler byl k myšlence, že by tržní hospodářství systematicky vytvářelo úplně zbytečná zaměstnání, nejprve skeptický. Herní model „play to earn“ mu vyjevil, že měl David Graeber s prací nahovno přece jenom pravdu.

Grafton Tanner píše o miliardovém byznysu s hudební nostalgií. Žánr spotifycore jsem neznal.

Lyn Aldenová obsáhle porovnává blockchainy fungujícími na principech proof of work a proof of stake. Celý její investiční blog je plný takhle vyfutrovaných textů, byť víc o akciích a ETF než kryptoměnách.

Vitalik Buterin razí novou politickou osu: buldozeři vs. vetokrati. Chytlavé. V malém měřítku (městské části, obce, kraje) jsem buldozer, ve větším (státy, federace, OSN) vetokrat.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

kryptoměnynewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo