Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Křišťálová koule Pavla Jégla. Jaký bude rok 2022

Pavel Jégl
Pavel Jégl
28. 12. 2021
 37 957

Předpovědi na příští rok: Petr Fiala si ekonomickými sliby pěkně zavařil, bude mít co dělat, aby udržel vládu. Babiš, po kterém zůstala spálená země, ji zatím bude – já nic, já muzikant – objíždět ve fešáckém obytňáku a dělat si prezidentskou kampaň. V covidu projdeme řeckou abecedou možná až k ypsilonu. Tak snad aspoň že to Rusko nevytáhne na Ukrajinu.

Křišťálová koule Pavla Jégla. Jaký bude rok 2022
Naše koule je křišťálovější než křišťál, toto je pouze ilustrační foto. / Zdroj: Shutterstock

Tak jako v minulých letech jsme na konci roku 2021 vytáhli ze starého harampádí křišťálovou kouli, oprášili ji, důkladně omyli vodou s octem, nabili energií z Měsíce a potom při měsíčním svitu nahlédli do roku 2022.

Z toho, co koule ukázala, jsme sestavili předpovědi, které v kalendáři nenajdete.

Vláda v nesnázích, Babiš On the Road

Vláda Petra Fialy nastoupila do zvedající se vlny omikronu, do rozvalených veřejných financí, bující inflace i nesnesitelně vysokých cen energií. Omikron brzy odezní. Ostatní přetrvá.

Kabinet seškrtá některé veřejné výdaje a přeloží rozpočet s deficitem staženým ke 300 miliardám. Zahájí éru přísnější rozpočtové politiky, ve které nebude místo pro strmý růst platů státních zaměstnanců nebo důchodů.

Turek vod vokurek
Zdroj: Shutterstock

Ekonomika bude stoupat, koncem roku se dostane na předpandemickou úroveň. V pětikoalici ale brzy začnou létat jiskry. Strany s odlišným viděním světa, které spojil odpor vůči Andreji Babišovi, budou obtížně nalézat kompromisy. Piráti se ocitnou jednou nohou na odchodu z vlády, nakonec si ho ale rozmyslí. Představa, že jejich čtyři poslanci zapadnou kamsi mezi opoziční anoisty a okamurovce, bude příliš odpudivá.

Vláda bude horkotěžko stabilizovat státní finance. Mimo jiné proto, že si podrazila nohy vlastními sliby – zavázala se pravidelně zvyšovat daňové slevy na poplatníka, zvednout hranici pro platbu daně z přidané hodnoty a snížit sociální pojištění placené zaměstnavatelem.

Politický solitér Miloš Zeman ztratí vliv, na většinovou vládu nebude mít žádné páky. Andrej Babiš zahájí ofenzivu, v karavanu bude křižovat Česko a sbírat podpisy na prezidentskou kandidaturu.

Kurz řecké abecedy s covidem

Počátkem roku prolétne Českem omikron. Prudce vzroste počet nakažených, na jednotkách intenzivní péče se ale počet pacientů výrazně zvyšovat nebude. Vlna omikronu brzy odezní.

Po omikronu ale nastoupí další varianty viru. Byť po tom neprahneme, zopakujeme si tak další část řecké abecedy až kamsi po sigmu a koncem roku se možná dostaneme až k ypsilonu.

AlfabetaZdroj: Shutterstock, české popisky a Tau dodal Finmag

Řecká alfabeta. Červeně zvýrazněno je zakázané písmeno ksí. K označení nového kmene viru nebylo použito. Leckde na Západě totiž ksí přepisují jako xi. A úplně stejně taky přepisují z rozsypaného čaje jméno čínského generálního tajemníka pana Si. A to by přece nebylo vhodné. To na chudáka pana Tau asi nikdo ohled brát nebude.

Už na jaře ale v proočkované a promořené zemi spadne počet nákaz na minimum, bude se tam držet a protiepidemický režim vláda uvolní. Navíc dorazí aktualizované vakcíny účinnější proti novějším verzím viru a také nové léky – antivirotika specializovaná na covid.

Na podzim a v zimě koronavirus pookřeje, ale svými dopady se bude víc podobat sezonní chřipce než deltě. Z pohledu do koule je patrné, že roušky se v podzimních a zimních měsících navrátí – a to nejen v Česku. Poměřováno letošním rokem, však bude situace výrazně jiná – snesitelnější.

Inflace si povyskočí

Inflační barometr nás roky nezajímal – stejně jako zbytek Evropy nebo Ameriku. Až letos. A to se do prudce stoupající inflace ještě nestačily promítnout pádící ceny elektřiny a plynu, což se stane počátkem roku 2022. Co víc, během roku jejich ceny porostou dál, byť už ne skokově.

V kouli se inflace v prvních měsících příštího roku blížila deseti procentům. Je tedy zřejmé, že vaše účty se budou rychle tenčit.

Vývoj spotřebitelské inflace

Centrální banka se bude snažit růst cenové hladiny brzdit. Jenže trh se si povede svou. Drahé energie, poptávka, která převyšuje nabídku nejen ve zboží a službách, ale i na trhu práce– to všecko bude téměř do konce roku výrazně zvedat ceny.

Bruselská Evropa se smíří s jadernou energetikou, vezme na vědomí sociální i technologickou realitu i to, že co do emisí skleníkových plynů není jádro špinavé.

Čipy pořád nad zlato

Taková malá křemíková destička… Nosíme jich spoustu po kapsách nebo v taškách, máme je v autě. Říká se jim čipy a až v roce 2021 jsme si uvědomili, jak jsou pro náš pohodlný život důležité.

Lockdowny, narušené dodavatelské řetězce, rostoucí poptávka i požáry čipových fabrik vyvolaly dobu čipového hladomoru. Těžce zasáhla výrobce automobilů, počítačů, praček, mobilů, herních konzolí a vlastně veškeré chytré elektroniky.

Čipyjahej, čipyjahou!

Chipsy
Zdroj: Shutterstock

Covid zpřetrhal dodavatelsko-odběratelské řetězce a některé ani za dva roky nesrostly. Nejdřív jsme se smáli, když Amerkánům došel kečup a neměli kde smočit hranolek, ale úsměv zatuhnul, když nám došlo, že nejsou čipy a že bez nich nejezdí auta. A co my už tady jiného děláme? Tak babo raď!

Čipy došly, autoprůmysl v krizi

Očima expertů: Má stát pomoct automobilkám?

Leckdo doufal a možná ještě doufá, že s příchodem nového roku se všecko vrátí do starých kolejí a čipy budou k mání stejně snadno jako před covidovou pohromou.

Jenže tyhle veledůležité polovodiče nedostatkovým zbožím zůstanou. Továrny na čipy už před covidem vyráběly na hraně možností a pandemie roztočila poptávku, která převýší nabídku také v roce 2022. Mnohé výrobce proto čeká další hubený rok.

Nové fabriky na čipy, například v Arizoně nebo Novém Mexiku, jsou teprve ve fázi projektů. A uvažovaná čipová gigafactory v Evropě? Na tu byste neměli sázet ani zlámanou grešli.

Budiž jádro

Evropská unie v příštím roce nesleví ze svých zelených plánů. To znamená, že jejím cílem zůstane do konce desetiletí omezit emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990 a do poloviny století potom nevytvářet žádné nebo je vyvážit technologickými opatřeními.

Rusové mají nad Ukrajinci vojenskou převahu, ale cena za invazi na většinu ukrajinského území by pro ně byla vysoká a převýšila by náklady.

Pro Česko, které má energeticky náročný průmysl a na fotovoltaiku a větrníky sázet nemůže, se ale v Zeleném údělu objeví dobrá zpráva. Bruselská Evropa se po dlouhých vyjednáváních a pod tlakem Francie i rostoucích cen elektřiny a plynu, smíří s jadernou energetikou. Konečně vezme na vědomí sociální i technologickou realitu i to, že co do emisí skleníkových plynů není jádro špinavé, ale pomáhá omezit klimatické změny.

Ukrajina přežije, ale…

Svět do nového roku míří v obavách z ruské invaze na Ukrajinu. V křišťálové kouli se ale zelení mužíci mimo východní oblasti Ukrajiny, kde jsou už dnes, neobjevili. Snad tedy zůstane u politiky hrozeb a požadavků vůči vládám ve Washingtonu a Kyjevě.

V sociálních sítích můžete vidět různé mapy ruského útoku, některé publikoval německý deník Bild. Jeden plán počítá s masivním útokem z Krymu a východních proruských republik.

Jak na Rusa?

Pohraniční stráž na kontrolním stanovišti Senkivka na trojmezí mezi Ukrajinou, Ruskem a Běloruskem
Zdroj: paparazzza / Shutterstock

Když Rusko obsadilo Krym, Západ okamžitě nasadil ekonomické sankce. Nepochopil ale, že za anexí Krymu nebyly jen ekonomicko-politické zájmy, ale především nebezpečná hra s národní hrdostí, která se ekonomické a politické logice vymyká a patří spíše do oblasti psychopatologie,“ píše Petr Fischer ve svém komentáři. A dohaduje se, jestli tentokrát dokážeme reagovat na Rusko adekvátně .

Proč Rusko Ukrajinu jen tak nepustí

Rusko se svými tankovými divizemi ale nevpadne ani do Doněcka, ani do Luhanska, které už fakticky ovládá pomocí žoldáků. Tyto oblasti pro ně nemají takový strategický význam jako Krym a jeho přístav Sevastopol.

Rusové mají nad Ukrajinci vojenskou převahu, ale cena za invazi na většinu ukrajinského území by pro ně byla vysoká a převýšila by náklady. A v Kremlu umějí kalkulovat, patrně se už dovtípili, že by mimo jiné mohli být zablokováni v mezinárodním bankovním systému Swift.

Sesumírováno: Křišťálová koule ukázala, že rok 2022 bude lepší než 2021. Patrně ale ne o tolik, o kolik jste si přáli.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
62
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej BabišcovidGreen Dealkřišťálová koulePetr FialaRusko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo