Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Žádné nové zprávy. Chytré čtení z uplynulého roku

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
2. 1. 2022

Na přelomu starého a nového roku nikdo nestojí o zatěžování hlavy novinkami a o ohňostroje převratných myšlenek. Přinášíme staré chytré čtení. Výběr z hroznů.

Žádné nové zprávy. Chytré čtení z uplynulého roku
Zdroj: Shutterstock.com

V první řadě přeju za celý Finmag, aby rok 2022 byl lepší a aby se i Vám dařilo být v něm lepší. My se budeme snažit o to samé.

Pěkný závazeček, no ne? A abychom věděli, k čemu se to vlastně zavazujeme, zkusil jsem aspoň svým okem odhadnout, jak vysoko vlastně máme laťku. Takže jsem hledal, co asi tak patří mezi to nejlepší, co jsme za ten rok na webu přinesli. Vypichoval bych ledacos i z časopisu – ale v tom se omezím jenom na texty, které jsme později otevřeli i pro web, abych je mohl linkovat.

Samozřejmě nemám všecko ze svojí hlavy, tipy mi dodal i Michal Hron, který se o web Finmagu stará. A o další tipy jsem poprosil taky kolegy a kolegyně ze spřízněných webů Peníze.cz aHeroine.cz. Dělají skvělou práci a rád bych ukázal, že stojí za to k nim taky občas mrknout.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Finmag

Kvalita se jistě časem prosadí sama, ale určitě je jí potřeba taky trochu pomoct. Rekordy čtenosti netrhal rozhovor Zuzany Válkové s Hansem-Georgem Kräusslichem. Přitom Zuzaniny rozhovory jsou špička a německý virolog jakbysmet. Jejich povídání bylo nabité vědou, ale mě nejdůležitější přišly postřehy o tom, jak se má člověk – nejen vědec – vyrovnat s tím, když má najednou mluvit o důležitých věcech o médiích. Jako jedna z nejdůležitějších tváří německého boje s koronavirem s tím Kräussslich má tvrdě získané zkušenosti.

Další z nenápadných byl rozhovor Vojty Pišla s Ondřejem Vrtiškou, šéfredaktorem letos jubilujícího časopisu Vesmír. Čtenářům těchhle newsletterů asi Vesmír představovat netřeba, odkazujeme na něj každou chvíli. Jaké to ale je dělat popularizaci vědy a nezpronevěřit se jí přitom? Co musí texty pro takový časopis splňovat? Kde bere peníze?

Nejpoctivější čtenáři jsou editoři. Měli by být. A proto taky mají největší radost, když jim přibude jako parťák autor, kterého můžou číst nejenom poctivě, ale taky s radostí. Na finmaží web i do magazínu od letoška přispívá Jakub Žofčák. Z printu jsme ke dvacátému výročí premiéry Společenstva prstenuna web překlopili story o tom, že trilogie Pán prstenů vznikla snad proto, že si někde risk manažeři vzali volno. A před pár dny se čtvrtým dílem uzavřel jeho seriál Hazardní byznys.

Teleskop. Zdroj: Shutterstock
Teleskop. Zdroj: Shutterstock

Máme na radaru

Chytré čtení na víkend

Monitorujeme web. Třídíme zrno od plev. Blbosti zahazujeme. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru týmu magazínu Finmag a webu Finmag.cz.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Čtení na víkend

 

Do příštího Finmagu už sazeč chystá monumentální text o nejostřejším byznysu ever. Ten Jakub psal s Michaelem Durčákem, z jehož pera bych rád připomněl reportáž z návštěvy v „českém hlavním městě USA“ – Wilberu v Nebrasce. Vyšla ve Finmagu v létě, na web jsme ji překlopili na podzim, zhruba v době, kdy Česká a US pošta společnými silami konečně dopravili výtisk časopisu do wilberského muzea. Z Michaelových postřehů z USA bych ještě připomněl jarní text o tom, jak fastfoody trpí nedostatkem kečupu. Zní to jako taková okrajová sranda – ale bylo to předznamenání všech možných nedostatků, které se loni ve světě i u nás projevily jako důsledek narušení zásobovacích řetězců.

Tenhle text o tom, že v tom, abychom stavěli normálně nám paradoxně nejvíc brání stavební normy, vlastně vyšel už loni. Před létem jsme ho ale oprášili. Peter Bednár za něj totiž dostal Novinářskou cenu, na což jsme pyšní. Jen nezapomeňte – je to vlastně druhý díl. Link na „předkračování“ je na začátku.

Poslední článek na Finmagu, který dneska chci vytáhnout, je pro ty, kteří mají rádi fotbal. Jenže nejen. I pro ty, kteří ho rádi nějak zvlášť nemají. Pro mě osobně – jo, fotbalu nerozumím a nezajímá mě – je to ukázka toho, že když se píše dobře, může se psát třeba i vyšívání nebo nakonec i o tom fotbale tak, že to člověka strhne. Text Michaela Yokhina o úpadku mezinárodních fotbalových soutěží je právě takový. A je to zároveň ochutnávka toho, jaké texty přináší pravidelně čtvrtletník Football Club. Ten letos ke konci roku rozšířil portfolio našeho vydavatelství. A kromě toho, že v něm pořád budou vycházet výborné články, bude od příštího čísla taky krásný.

Football Club

Football Club
Football Club

Novým přírůstkem vydavatelství NextPage Media je magazín pro fotbalovou kulturu Football Club. Píšou pro něj přední čeští a zahraniční novináři i fotbaloví nadšenci z jiných oborů. Najdete v něm tematicky pestré články o fotbale a jeho společenských souvislostech. Jde o protiklad rychloobrátkového psaní o sportu. Tam, kde ostatní končí, my začínáme. Přesvědčte se sami.

Bratři a sestry

Football Club mi tu posloužil i jako oslí můstek k dalším produktům našeho mediálního domku.

Na Finmagu se nám pěkně rozjíždí Finmag podcast, ale sestry v Heroine měly svoje vysílání dřív. Já sám jsem člověk písmenek a podcasty nerad poslouchám (s výjimkou fenomenálního Pavla Kučery, který dělá rozhovory s muzikanty pro Kytary.cz), ale z Hlasu Heroine si přesto troufnu doporučit. Konkrétně díl s Marií Šabackou. Marie je bioložka, specializuje se na polární oblasti a v podcastu říkala věci, co se Pavlu Houdkovi, který rozhovor vedl, nelíbily. Mimo jiné řekla, že je sice hezké, když je člověk skromný, ale uhlíková stopa našich dovolených a cest autem je tak malá, že pro životní prostředí má pramalý význam. Ne, že bychom tedy neměli žít skromně, ale – Na druhou stranu si pak stěžovala, jak to dopadá, když promluví o klimatické změně, že se do ní hned obuje chytrolín, který ji osočí, že mu chce nařizovat, jak žít. Když jsme rozhovor sdíleli na Twitteru, do pěti minut tam byl chlapík, který ženu, která tráví pár měsíců v roce výzkumem ledovců, začal přesvědčovat, že ledovce netají a že mu chce diktovat, jak má žít.

Skvělý projekt jsou Ženy v IT. Profesionálové z oboru vysvětlují, jak se dostat k líp placené práci, jak se rekvalifikovat – a proč si IT víc žen zaslouží. Poučení tu ale můžou úplně načerpat i chlapci a chlapi.

A do třetice z projektů: na jaře vyšel heroiní speciál Prezidentky. Představa, že by Česko mělo po toxickém maskulinovi v čele ženu, se mně líbí. A asi se líbila nejenom mě, protože z tohohle speciálu nakonec byla úspěšná prezidentská konference, tisíce děkovných dopisů a tak dál.

Ku poslechu ku kafi

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Bolí oči? A co uši, uši máš? Tak máme něco i pro ně, ať si bulvy odpočinou. Uvařte si kafe, dejte ho na stolek, ať ho snadno nahmátnete i poslepu, nalaďte Finmag podcast a zavřete oči. Reality, investice, peníze a zajímaví hosté. Tyhle tři díly se v roce 21 poslouchaly nejvíc:

Vojtěch Dobeš: Auta na elektriku jsou lepší, brzy je bude chtít každý

David Ondráčka: Babiš je predátor. A tak s ním taky musíte jednat

Radim Krejčí: Investovat se musí, ale mladí často zbytečně riskují

Nu. A nakonec, ale vůbec ne v poslední řadě jsou tu Peníze.cz. Největší a nejlepší web o penězích a všem, co s nimi souvisí.

Na Penězích samozřejmě denně najdete zpravodajství a takové ty užitečné texty pro každodenní život, ty, kterých si nevšimnete, dokud je nepotřebujete – a pak teprve oceníte, že je kluci a holky píšou jasně a srozumitelně a že jsou stále čerstvé. Jako ukázka třeba text o tom, jak se nenechat okrást v cizině při placení kartou a výběrech z bankomatů. Nebo možná bohužel ještě důležitější text o tom, jak začít investovat, i když se vám nechce. Protože i když se vám nechce, v době, kdy inflace žere a žere nenasytněji a nenasytněji, je to asi potřeba.

Já bych ale rád podtrhl, že kromě toho tam taky vycházejí texty, které mají ještě jinačí hloubku. Pronikavý byl seriál Jirky Hovorky (ne že by psal všecky díly, ale pěkně si ho vymyslel a řídil) o tom, jak dopadal covid na lidi, na které většinou není tak vidět. Co nejhorší doba přinesla úředníkům z městského úřadu, co lidem na bankovní pobočce, co vidí dluhoví poradci. A úplně nahoře text o chebském hospicu – protože i když asi přísloví konec dobrý, všecko dobré neplatí vždycky a stoprocentně, je na něm pravdy až až.

Konec.

Všecko dobré.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo