Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kolik stojí lidský život? Pandemie ukazuje tvrdou realitu

Petr Němec
Petr Němec
20. 12. 2021
 22 104

Taky se dokola ptáte, proč jsme zase „Best in Covid“? Krátká odpověď zní: protože si nevážíme lidských životů. Hospodářské zájmy zkrátka převažují.

Kolik stojí lidský život? Pandemie ukazuje tvrdou realitu
Lidský život je v Česku mizerně ceněný, i proto jsme neustále „best in covid“ (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Kolik stojí lidský život? Nechejme stranou filozofické úvahy. Bavme se čistě prakticky. Člověk něco produkuje, něco zase čerpá. Ti, kdo zkoušeli počítat takzvanou „hodnotu statistického života“, se v Česku dostali na zhruba 40 milionů.

Když ale zkusíme suchý právní výpočet přes čtyřsetnásobek aktuální průměrné mzdy, dostaneme přibližně 14 milionů.

A pak tu je pohled citový. Tedy to, jak si ceníme ztrátu svého blízkého. Někdo vám usmrtí dítě nebo partnera. Většinou to je nějaká nedbalost. Nedání přednosti v jízdě. Opomenutí lékaře. Kolik mohou dostat nejbližší jako újmu od toho, kdo smrt jejich blízkého zavinil?

Náhrady by mohly být vyšší, než je příplatková výbava auta, jehož řidič vám srazil dítě na přechodu.

​Směšné částky

Už z toho, že se bavíme o „blízkém“, plyne, že se náhrady budou lišit dle postavení pozůstalého. Jeho blízkosti. Obecně lze říci, že největší náhrady se domohou rodiče za usmrcení nezletilého dítěte. Bavíme se o částce okolo 1,5 milionu. Náhrady z jiných vztahů jsou pak nižší.

Co říká zákon?

Náhrady při ublížení na zdraví a při usmrcení

§ 2958
Při ublížení na zdraví odčiní škůdce újmu poškozeného peněžitou náhradou, vyvažující plně vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy; vznikla-li poškozením zdraví překážka lepší budoucnosti poškozeného, nahradí mu škůdce i ztížení společenského uplatnění. Nelze-li výši náhrady takto určit, stanoví se podle zásad slušnosti.

§ 2959
Při usmrcení nebo zvlášť závažném ublížení na zdraví odčiní škůdce duševní útrapy manželu, rodiči, dítěti nebo jiné osobě blízké peněžitou náhradou vyvažující plně jejich utrpení. Nelze-li výši náhrady takto určit, stanoví se podle zásad slušnosti.

A roli hrají různé okolnosti. Vztahy mezi příbuznými mohou být vřelejší i chladnější. Vnuk si může být blíž s babičkou než matkou. Otec nemusel svého syna vidět deset let. Blízkost to tedy není nějaká tabulková, ale hledí se na skutečnou citovou blízkost.

V těch dalších nejbližších vztazích, například když nezletilé dítě přichází o otce a jeho matka o manžela, se u každého z pozůstalých můžeme pohybovat okolo částky půl milionu až milion korun.

Pochopitelně to jsou hranice překročitelné oběma směry, kdy záleží na celé řadě okolností a podobě vztahů. U dalších příbuzných jsou pak částky ještě nižší. Jsou to ale částky velké, či malé? Za mne jde o částky naprosto směšné.

Jasně, náhrady mnohonásobně vyšší by stejně byly virtuální, protože kdo by mohl zaplatit pozůstalým deset milionů? Na druhou stranu by náhrady mohly být vyšší, než je příplatková výbava auta, jehož řidič vám srazil dítě na přechodu. Nebo které má ředitel nemocnice zaparkované před vchodem a druhé doma v garáži.

Tato neúcta k životu pak české zákony a justici provází i jinde. Směšné tresty a odškodnění za znásilnění. Symbolické odškodňování za neoprávněnou vazbu a roky trestního stíhání. Ta nespravedlnost je prostě obrovská.

Protože nemocnice zvládnou víc hospitalizovaných, můžeme si tedy dovolit víc nakažených a víc mrtvých. Prostě jen tak.

​Černé pytle

Pokud je společnost nastavená tak, že lidský život má takto malou finanční hodnotu, jak pak asi mohou dopadnout úvahy při řešení pandemie, kdy se na jednu misku vah dávají hospodářské zájmy a na druhou lidské životy? Budou se nám hromadit těla na jedné misce vah.

Rozhodli jsme se řídit epidemii podle počtu hospitalizovaných v nemocnicích. Tato i minulá vláda, zde není rozdíl. A platí jednoduchá logika: Čím víc nakažených, tím víc lidí v nemocnicích a tím víc mrtvých.

Dezinformace, koronavirus

Naše zdravotnictví je kvalitní a s velkou kapacitou. Protože nemocnice zvládnou víc hospitalizovaných, můžeme si tedy dovolit víc nakažených a víc mrtvých. Prostě jen tak. Protože nás mrtví zase tolik nezajímají.

A možná, kdybychom měli dvakrát víc lůžek a lékařů, mohli jsme mít i dvakrát víc mrtvých. Paradoxně.

Mrtví pro nás prostě nemají hodnotu. Stojíme u tabule a ukazujeme grafy, jak lámeme křivku hospitalizovaných před kritickým přeplněním nemocnic a plácáme se po zádech, ačkoliv se za námi hromadí černé pytle.

Není třeba hledat výmluvy. Za výsledek si můžeme sami. Lidského života si vážíme mnohem méně než naši západní sousedi.

​Život bez hodnoty

Slavíme jako úspěch, že počty nově nakažených v týdnu jsou 11 tisíc za den a jak je to skvělé a epidemii zvládáme. Pokud dané přepočteme, tak by to v Německu odpovídalo cca 90 tisícům nakažených za den. Což je hodnota, kterou Německo překročilo jen dvakrát. Německé maximum bylo 103 tisíc. Naše maximum přes 27 tisíc tak poměrově překročilo to německé jednonásobně.

Co je víc?

Německo tak z pandemie vychází zatím se 108 tisíci mrtvými, což by pro osmkrát menší Česko mělo znamenat zhruba 14 tisíc mrtvých. Máme jich však 35 tisíc.

Není třeba hledat výmluvy. Za takový výsledek si můžeme sami. Lidského života si vážíme mnohem méně než naši západní sousedi. Je to vidět v našich zákonech a rozsudcích soudů. Je to vidět v tom, jak chceme řešit pandemii.

Můžeme si dovolit mnohem víc nakažených a mrtvých. Proč? Protože životy Čechů mají pro naši společnost mnohem menší hodnotu.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
113
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Petr Němec

Petr Němec

* 1984. Ostravák. Absolvent práv na Masarykově univerzitě. Nyní pražská náplava. Advokát. Majitel australského ovčáka a řopíku. Suchar. Obdivovatel tvorby Hrabala, Skácela a Alizée. Web: www.akpetrnemec.cz,... Více

Související témata

covidkomentářkompenzacekoronaviruslidská právanemocživotní styl
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo