Sdílejte, než se to vybije. Chytré čtení (nejen) na víkend

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
12. 12. 2021

Výběr pestřejší než sbírky Miroslava Zikmunda: high tech budoucnost a low tech přítomnost, akcie a NFTs, lůžkové vlaky a ezofašisti.

Sdílejte, než se to vybije. Chytré čtení (nejen) na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Matěj Schneider v podcastu Redneck shrnuje dva nedávné americké soudy o sebeobraně. Jako vždy skvělá rešeršérská práce a k ní netradičně i ostrý, ovšem zasloužený stěr všech novinářů, kteří měli v kauze Rittenhouse jasno od začátku.

Michal Berg sepsal pro Voxpot obšírné shrnutí posledního půlstoletí na evropských železnicích, se zvláštním přihlédnutím k lůžkovým vlakům a jejich renesanci. Kéž by vedla i k obnově přímé linky Košice-Istanbul!

Jiří Pasz a Adam Voneš se v dokumentárním podcastu Exteriéry zaměřili na dospělé s poruchou pozornosti. Moc pěkný úvod do tématu.

Barbora Postránecká mluví na Heroině s rodinou přechodných pěstounů. Loučení s dětmi je kruté, kopa nepřímo zmíněných společenských a institucionálních problémů, které děti k pěstounům přivádějí, ještě krutější.

Odpor k očkování propojil krajní pravici s ezoteriky, říká Fatimě Rahimi politolog Jan Charvát. Česká ezoscéna měla ke shazování slabých kusů ze skály našlápnuto už dlouho, dodávám já.

Okénko s nekrology: na Miroslava Zikmunda vzpomínají Daniel Stach a ve Vinohradské 12 Vladimír Kroc. Doporučuji i starší díl Portrétů o Zvláštní zprávě Zikmunda a Jiřího Hanzelky ze Sovětského svazu. Na Petra Uhla se vzpomíná méně, snad proto, že nezapadá do škatulek: pěkné rozloučení napsal Vratislav Dostál.

Anglicky

Co vidí kryptomagoři na NFTs, když na ty absurdně drahé malůvky stejně může kdokoliv klepnout pravým tlačítkem myši a uložit si je k sobě na disk? Pokud přemýšlíte takhle, Venkatesh Rao vám pro nezaměnitelné tokeny a jejich využití nabídne lepší metafory a mentální modely.

Díky článku o extrémních valuacích amerických akciových společností jsem narazil na blog Of Dollars and Data. Nick Maggiulli na něm srozumitelně ukazuje mimo jiné to, proč je důležité začít investovat zamlada a pěkně každý měsíc. Když to zvládnete, časem můžete s odkládáním části příjmů úplně přestat.

Berga si doplňte longreadem o tom, jak rychlovlaky zdražují a komplikují cestování po Evropě, přičemž ho v řadě případů ani nezrychlují. Článek vyšel na blogu Low←tech Magazine, který je pozoruhodný nejen obsahově, ale i konceptuálně: běží na malém serveru, který Kris De Decker napájí z balkónu solárním panelem. Což znamená, že občas prostě neběží. Sdílejte, než se to vybije!

Budoucnost ale nebude low tech, bude high tech a biblický level zázraků už je nadohled, slibuje Noah Smith ve výčtu důvodů k technooptimismu. „Éra levné elektřiny přichází –⁠ ne za 50 let, ani za 30 let, přijde už v téhle dekádě.“

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo