Covid, to je prevít. Ten nám rozbil Evropu!

Michal Hron
Michal Hron
28. 11. 2021

Živé zpravodajství BBC je často skvělým rozcestníkem zmaru. V době psaní tohoto newsletteru mimo jiné hlásá, že Evropa se „ještě jednou“ stala epicentrem covidu. Ale mám tu toho samozřejmě víc, třeba radu, jak zaručeně zbohatnout.

Covid, to je prevít. Ten nám rozbil Evropu!
Zdroj: Shutterstock.com

Nejdřív ale odkaz na onu živou stránku britských kolegů. Způsob, jakým každý den kolegové sledují dění, nám dost možná ukazuje všeobecný formát budoucího on-line zpravodajství. Odkojen idnesem v tom sice vidím i naše tehdejší snahy o textové „živáky“, ale je to BBC, posouvá to zas o kus dál a hlavně: povyšuje na hlavní informační zdroj. Pěkný.

Ona odkazovaná živá stránka končila svůj život sdělením, že podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je na starém kontinentě asi šedesát procent všech případů covidu na světě. Evropa je tak zase epicentrem covidu a Česko jí v tom zdatně pomáhá. A asi se to jen tak nezmění, protože plán nové vlády pro boj s covidem vypadá, že dva roky žila někde úplně jinde.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Proč jsme v loji, jasně a stručně shrnul na Finmag.cz Pavel Jégl. Kdo to rád přes tvrdá data, nechť zabrousí na Seznam Zprávy a pročte analýzu Pavla Kasíka a Matouše Lázňovského, jak Česko zaostalo za Západem. Zase. Anebo ať si poslechne Prostor X s „mužem, který přišel“. Tahle reportáž iRozhlasu pak musí donutit snad každého minimálně ke klausovsky pozvednutému obočí...

Že je covid pěknej prevít, to už víme. Počty duševních újem ovšem překvapí i otrlé: „Téměř 43 % obyvatel Česka se v čase pandemie potýkalo s nějakými příznaky středně těžké až těžké deprese,“ hlásí analýza Investigace.cz vycházející z dat projektu Život během pandemie od Daniela Prokopa a spol.

I já bych asi v anketě uvedl, že mi na psychickém (ale i fyzickém) zdraví covid zrovna nepřidal, i když mě zatím nedostal. Takže vlastně cajk. V té souvislosti mě ale napadá, že bych rodičům, kteří bojují s malými dětmi (tyrany) mezi čtyřmi zdmi, doporučil cenné rady dětské psycholožky Jiřiny Prekopové. Ušetří vám hodně peněz za alkoholové upouštění páry po uložení ratolestí.

​Byznys

CNN radí, jak vydělat na inflaci. A píše o startupu, který se postaví vedle všech snah o záchranu planety typu umělého masa s vynálezem jménem „kafe bez kafe“. Prý to chutná úplně stejně. Pochybuju. Srk...

Natálie Dudová se u nás na Finmagu zaměřila na startup jiného ražení: cestovatelskou aplikaci Worldee. Její spoluzakladatel Tomáš Zapletal v jejím textu poprvé veřejně odhaluje, jak na svém nápadu, který desetimilionovou investicí podpořili králové 3D tisku Průša Research, chtějí vlastně vydělat. Jestli se to povede, a to včetně světové expanze, bude to velký.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového internetu vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Co je to ale proti Palantiru: „Je to jako připojit se do Matrixu. Poprvé, když jsem to viděl, říkal jsem si: ty krávo, ty krávo, ty krávo,“ cituje Matěj Schneider ve svém textu na Voxpotu nejmenovaného člena amerických speciálních jednotek. Jestli jste ještě neslyšeli o prediktivní policejní práci, tenhle long-read je přímo pro vás. Z trochu jiného úhlu o ní Matěj píše taky v novém Finmagu, který už už se narodit.

Už jste slyšeli o té změti znaků? XIXOIO? Tak rychle pryč. Nejenže se z velmi pochybného projektu už stahují klíčoví lidé, ale Jirka Hovorka si na tuhle službu posvítil pěkně zblízka. Jeho analýzu na Peníze.cz nelze jinak než doporučit a případné „investory“ zde znovu varovat. A před firemními dluhopisy jakbysmet.

Jestli řešíte, jak zbohatnout, vemte si příklad tady od pana odcházejícího premiéra, jehož finanční toky detailně zmapoval iRozhlas.cz. Z tisíců miliony, z milionů miliardy. A takhle my si tu žijem.

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

covidkoronavirusnewsletterstatistikatipy

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo