Podzimní déjà vu: bitcoin i covid v rauši aneb Chytré čtení na víkend

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
24. 10. 2021

Až na měsíc a zpátky. A pak zas nahoru. V hlavní roli jsou v posledních dnech grafy, ze kterých se kdekomu zatočí hlava. Ať už z vidiny pohádkového zbohatnutí, nebo dalších lockdownů. Pravidelná dávka tipů na chytré čtení je tady.

Podzimní déjà vu: bitcoin i covid v rauši aneb Chytré čtení na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Spanilá jízda bitcoinu pokračuje – ve středu trhlo „virtuální zlato“ dosavadní rekord přesahující 65 tisíc dolarů (přibližně 1,43 milionu korun). Když v létě během pár týdnů klesla jeho hodnota ke třiceti tisícům dolarů, spousta lidí dítě Satoshiho Nakamota znovu pohřbívala. Typologii hejtrů sepsal v krátkém komentáři pro Finmag Josef Tětek.

Že by se kryptosvět neměl točit kolem zpráv o hodnotě bitcoinu, vysvětluje v rozhovoru pro CzechCrunch Ondra Raška z Mitonu. S investičními parťáky už do krypta naposílal desítky milionů dolarů a mají jasno: krypto promění svět víc než internet.

Máme na radaru

Chytré čtení na víkend

Monitorujeme web. Třídíme zrno od plev. Blbosti zahazujeme. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru týmu magazínu Finmag a webu Finmag.cz.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Čtení na víkend

Na technologické projekty mají v Mitonu čuch. Svědčí o tom i úspěch startupu Rossum (v tištěném Finmagu jsme o něm psali v roce 2017), který si liberecká partička investorů piplá. Do firmy na automatické zpracovávání dokumentů teď v rámci investičního kola vedeného americkými fondy míří 100 milionů dolarů (zhruba 2 miliardy korun), což její hodnotu okamžitě vystřelilo do nebes.

Tam míří i kalifornský startup Joby Aviation – a to doslova. Jeho zakladatelé chtějí do tří let provozovat se čtyřmístnými elektrickými „helikoptérkami“ letecké taxi, které by mohlo ulevit nekonečným zácpám na silnicích západního pobřeží USA. Pokud by se Piráti před nějakými volbami zase rozhodli rozkopat Prahu, mohl by projekt uspět i u nás…

Dozvuky voleb

Pár dobrých grafů a tabulek může říct víc než desítky článků. Platí to i pro analyzování volebních výsledků. Povolební mapa projektu Investigace.cz ukazuje, že to s rozdělením Česka na dva nesmiřitelné tábory nemusí být až tak žhavé. Datový tým Českého rozhlasu zas demonstruje, jak proběhl například kroužkovací masakr Pirátů a že dosluhujícímu premiérovi Babišovi dost možná zlomili vaz voliči v menších městech a na periferii.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví vás či zrovna nemůžete číst? Spěcháte nebo máte dítka na krtku? Nevadí, pusťe si některý z našich podcastů, které pro vás pravidelně chystáme. Naposledy třeba s předsedou dozorčí rady Robot Asset Management Patrikem Weiglem mimo jiné o tom, že americké akcie jsou nadhodnocené. Nebo o fenoménu robotického investování jako takovém. V naší sekci Podcast toho ale najdete ještě víc, namátkou:

Bajgar: Firmy budou muset dostal lidi zpět do kanceláří

Simpartlová: S naším penzijkem chceme mezi špičku

Fait a Šparlinek: Prodat firemní nemovitost může být skvělý tah

Dombrovský: Nechte své lidi žít, odvděčí se vám

Filip: Korekce cen nemovitostí nás teď nečeká

Kratina: Česko jako levná montovna? Blbost!

Příští vládě bude podle všeho šéfovat lídr ODS Petr Fiala. Jak by to mohlo vypadat, se v komentářích pro Finmag zamýšlejí Petr Fischer a Pavel Jégl. S hospodařením a dodržováním volebních slibů to nebude lehké.

Že nás příští rok čekají prezidentské volby, pochybuje asi málokdo. Sesterský web Heroine si pro svou konferenci (a před několika měsíci i speciální vydání) zvolil název Prezidentky a tvrdí, že by na Hradě po víc než stovce let měla usednout žena. Kandidátek našel dost, ale kurzy proti aktuálnímu favoritovi bookmakerů Andreji Babišovi zatím nevypadají dobře.

Ať to dopadne jakkoli, jedno je jisté. Bratrstvo kočičí pracky aka folkové trio Mynář, Nejedlý, Ovčáček to má za pár. V přehledném článku na webu iRozhlas.cz si můžete připomenout vývoj posledních padesáti dnů, které otřásly Hradem. O tragédii hradní skvadry píše v komentáři i Ondřej Stratilík.

Lockdown za dveřmi

Když jsem psal v newsletteru na začátku září „vir is back“, věřil jsem, že se to pořád ještě může obejít bez lockdownu. Teď už bych na to moc nesázel. Důvodů k nervozitě je víc než dost. Počty nakažených a hospitalizovaných exponenciálně rostou a dost nápadně začínají připomínat minulý rok, kdy se nemocnice zaplnily dřív, než byste vyjmenovali jména všech covidových ministrů zdravotnictví.

Šéf pojišťovny Direct Pavel Řehák – tedy „ten, který přišel s excelovou tabulkou, a později už nepřišel“ – začíná na svém twitterovém účtu bít na poplach a kritizovat přístup odpovědných (?) politiků a úřadů.

Když připočteme výroky jednoho z hlavních kandidátů na post příštího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka v podcastu Ptám se já na Seznam Zprávách, který je se zaplněnými JIP v půlce prosince v podstatě smířený, vypadá to, že pohodové Vánoce v rodinném kruhu stráví i ti, kteří měli jiné plány.

Bohužel platí přímá úměra mezi nedostatečnou proočkovaností populace a počtem hospitalizovaných s těžkým průběhem. Tenhle problém nemusí řešit třeba Portugalsko, kde v podstatě není koho očkovat.

Za pozornost rozhodně stojí komentář Zeynep Tüfekçiové, která rozebírá důvody odmítání vakcíny v USA i možné dopady povinného očkování. Zajímavý je italský precedens, kde zavedli povinné covid pasy na pracovišti. Pokud neprokážete bezinfekčnost, tak vás do kanceláře ani do fabriky nepustí.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

Bitcoininvesticekoronavirusnewsletter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo