Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Přímo na komoru! Advokát Petr Němec o volbách

Petr Němec
Petr Němec
20. 10. 2021
 8 474

Hrůzy předvolebního boje o předsednictvo České advokátní komory očima přímého účastníka.

Přímo na komoru! Advokát Petr Němec o volbách
Zdroj: Shutterstock

Pořád něco kritizuji, nadávám, chovám se, jako bych byl nejchytřejší na světě, pěkné to až není. „Tak si to taky můžeš zkusit dělat sám,“ řekne občas někdo. A má pravdu! Tak já to teda zkusím. Jsou volby, budu kandidovat. Nebojte, ne do Poslanecké sněmovny, do představenstva České advokátní komory. Takže místo koblih rozdávám ústřice a kaviár.

Volby pro Pražáky

Volby se konají v pátek 22. října. Jen jeden den a volit jde jen v Praze. Pro mimopražské první překážka, musí zavřít kancelář na celý den, kdežto advokát z Prahy si o obědě odskočí odvolit a hotovo. Proč nejde volit elektronicky? Prý je to právně a technicky nemožné.

Že technicky to možné je, netřeba rozebírat. A právně? O tom můžeme polemizovat. Aby nebyla nejistota, senátorka Adéla Šípová přišla s novelou zákona o advokacii, která by jasně řekla, že advokáti si můžou rozhodnout, že volby budou elektronické. Můžou, nemusí. No to jste měli vidět, jaká panika v komoře vypukla a co se na hlavu senátorky sneslo.


Vedení komory žhavilo dráty, obepisovalo politiky – a nakonec strany koalice SPOLU novelu zablokovaly. Ať si to rozhodují advokáti sami, papouškovali politici komoru. Že politici nemůžou zasahovat do jejich činnosti. To je hlava 22: advokáti o elektronických volbách nemůžou rozhodnout, dokud jim to zákon neumožní. Politici zákon nechtějí přijmout, protože to je věc advokátů, máme si to rozhodnout sami. Ale to nemůžeme, dokud to zákon nedovolí… To by se jeden zbláznil. Jedna nula pro konkurenci, která si zajistila, že k volbám budou dál chodit hlavně voliči z Prahy, u kterých má úspěch. Tedy z velkých advokátních kanceláří, odkud ostatně podstatná část konkurence je.

Krásy agitace

Zúčastnil jsem se první předvolební debaty v životě, taky pěkná příhoda. Formálně každý kandiduje sám za sebe. Ale přesto se začalo vytvářet něco jako kandidátky, politické bloky. Nemalá část současného vedení kandiduje jako Kandidátka21, která má 21 kandidátů. A 13 lidí z těch 21 udělalo ještě kandidátku Moderní advokacie. A víte co? Do debaty pozvali dva zástupce Moderní advokacie, akorát tomu jednomu dali nálepku Kandidátky21. To tam tak sedíte, díváte se, že tam jedno uskupení má proti vám dva zástupce, kteří se do vás pouštějí, a moderátor se usmívá jak měsíček na hnoji. Příště s naší Otevřenou advokacií založíme ještě deset podskupin a u kulatého stolu budeme mít 11 lidí! Každopádně dva nula pro konkurenci.

Abych si krásy voleb užil dosyta, tak korunní princ konkurence, kolega JUDr. Martin Maisner, PhD., MCIArb (tituly uvádím všechny, píše si je i na Twitteru, tak mu na nich asi hodně záleží), přišel s geniální strategií. Když na internetu nějaký anonymní profil napíše nesmysl či vulgaritu, prohlásí, že se říká, že ten profil vlastní jeden kandidát do představenstva advokátní komory. Přidá můj popis, ale nejmenuje a pak se vítězoslavně pouští do cupování daných nesmyslů. To je tak blbé, až je to vtipné, za to dávám bod nám. Takže dva jedna.

Růžový sad

Taky jsem si zkusil komunikovat s voliči. Co vám budu povídat. Je to samej advokát, každej chytrej jak rádio, rejpal jako já, k zbláznění. Ale je to tak dobře. Čekal jsem sice, že kampaň bude důstojnější, ale pořád je to kampaň lidí, co nejsou učitelé tělocviku. A to samé platí o našich voličích. Bavíme se většinou o velmi konkrétních problémech a řešeních a není to jen prázdné mlácení slámy.

Úplná zábava to ale taky není, a když to tak sleduji, lituji ty, co se rozhodli kandidovat do Poslanecké sněmovny. To ta naše kampaň je procházka růžovým sadem.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Němec

Petr Němec

* 1984. Ostravák. Absolvent práv na Masarykově univerzitě. Nyní pražská náplava. Advokát. Majitel australského ovčáka a řopíku. Suchar. Obdivovatel tvorby Hrabala, Skácela a Alizée. Web: www.akpetrnemec.cz,... Více

Související témata

Česká advokátní komoravolební kampaň
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo