Když nemůžeš, sniž si laťku. Chytré čtení (nejen) na víkend

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
10. 10. 2021

Proč je důležité umět vykopřit povinnosti, čím vším platíme za drahé bydlení a Špicberky jako miniobraz rychle se měnícího světa. Přinášíme další dávku toho, co uvízlo v našich sítích.

Když nemůžeš, sniž si laťku. Chytré čtení (nejen) na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Lukáš Likavčan rozprávěl v Podhoubí o pozemšťanství. Paradoxně mě ta půlhodina ale nejvíc dostala feelem, že je z jiného světa. Zrovna ubíjející předvolební a povolební dny jsou myslím doba, kdy pro zachování příčetnosti potřebujeme dotek dlouhodobé, geologické perspektivy.

Lukáš mimochodem napsal podobně psychoaktivní knihu Introduction to Comparative Planetology, kterou doporučuju, a je kurátorem letošního Fotograf Festivalu, na který se teprve chystám. (Končí 17. 10., kdyby vás to taky zajímalo.)

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Ještě klima: Adéla Skoupá v Universitas mluví s antropoložkou Zdenkou Sokolíčkovou o jejím terénním výzkumu života na rychle se proměňujících Špicberkách a Filip Brychta na Voxpotu shrnuje, jaké výzvy změna klimatu představuje pro armády. „Mladé muže a ženy postupem času nebude do stejnokroje lákat plakát hrdiny s puškou v ruce, ale voják odklízející trosky. Tahle činnost se zřejmě stane hlavní náplní jeho práce.“

No ale ty volby. Těžké týdny v životě názorového publicisty! Dá se posmívat kampaním, jenže to dělají všichni. Dá se apelovat na nevoliče a voliče koalice zla, ale to by člověk zdegeneroval na chatbota Milionu chvilek. Dá se povzdychnout nad tím, jak málo toho generaci pod 40 současná politika nabízí, to udělala Klára Votavová. Taky se dá vysvětlit pragmatická volba doprovázená odhodláním protestovat proti těm, které případně vynese do vlády, jako to udělal Ondřej Slačálek. Doplním už jen ironickou průpovídku, která přišla na mysl hrdinovi Vonnegutova románu Jatka č. 5., když se ho přihlouplá manželka vyptávala na zážitky z války, a na kterou si teď každý den vzpomenu: „Všechno bylo krásné a nic nebolelo.“

Nový Finmag na cestě

Nový Finmag!
Zdroj: Shutterstock

Už ve čtvrtek vás čeká v schránce nebo v trafice. Zbrusu nový Finmag. Něco z obsahu?

MAG

Téma čísla: knižní trh • Radim Kopáč a kniha za časů korony • Gabriel Pleska v antiantikvariátě: jak Knihobot recykluje miliony knížek • Eliška Šestáková a metoda zettelkasten: jak nikdy nezapomenout, co jste četli • Mistr, Markétka a Audioteka: audioknižní jednička natáčí i velké dramatizace • Jakub Žofčák a nerozumná investice – 20 let od zfilmování Pána prstenů • Tři hrsti tipů – pro dospělé, pro menší i pro ty, co neradi čtou

FIN

Jiří Hovorka s šéfem pražské burzy: proč se na ni českým firmám nechce? • To se vám vrátí! Mockrát. Dominik Stroukal o magii ekonomických multiplikátorů • Mystery working: proč si firmy berou zaměstnance na oko, aby pro ně sbíral info.

Anglicky

Když nemůžeš, začni to kopřit. Venkatesh Rao přesvědčuje, že to nejlepší, co může řada lidí v řadě situací pod sílícím tlakem udělat, je snížit si laťku. „Každý máme nějakou mez, ze kterou dosavadní poměr úsilí a odměn přestane vycházet. Protože není hned jasné, kam se z takového místa posunout dál, musíme si koupit energii a čas na rozmyšlenou. A právě k tomu nám snížení laťky pomůže.“

Sam Bowman, John Myers a Ben Southwood předkládají dlouhý seznam neblahých ekonomických, společenských, zdravotních i ekologických důsledků drahého bydlení.

Literární kritik Stephen Marche se od nového románu Sally Rooneyové odpichuje k bystrému pozorování, jak se za poslední dvě generace proměnil beletristický styl. TLDR: mizí rozeznatelný autorský rukopis, zůstává strohé konstatování fakt.

Nejlepší Konverzace s Tylerem za dlouhou dobu, i proto, že je taky nejvíc na nože: hostkou byla feministická filozofka Amia Srinivasanová, které zrovna vyšla kniha The Right to Sex.

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

Finmagnewsletter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo