Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hnědý kůň voleb a bříška plná mikroplastů. Máme pro vás chytré čtení

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
3. 10. 2021

Dneska máte chytré čtení s bonusem. Kromě tipů na články (s mírnou převahou těch předvolebních, pochopitelně) máte na úvod něco z kuchyně, kde pro vás chystáme nové číslo Finmagu.

Hnědý kůň voleb a bříška plná mikroplastů. Máme pro vás chytré čtení
Zdroj: Shutterstock.com

Finišujeme nové číslo Finmagu a tak newsletter píšu trochu narychlo a vlastně bych radši sázel historky, co všecko jsem se díky našim autorům při editování naučil a čemu všemu jsem se musil podivit a kdo mě rozesmál.

Neodpustím si aspoň jedno zvednutí pokličky, nasávejte vůně, bude to zas prima číslo. Peter Bednár, protože kus vydání věnujeme knížkám, sepsal text o tom, jaké se u nás staví knihovny; mezi oceněnými stavbami v soutěžích je vídáme pravidelně a má to příčinu i důvod. Ale nebyl by to Peter, aby nešel do hloubky a nevrtal při tom i tam, kde by jiného nenapadlo. Takže se zamýšlí nad knihovnami obecně.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Zde poučení: před sto lety byl v Československu přijat zákon, že každá obec nad 400 lidí bude mít obecní knihovnu. Proto máme nejhustší síť. A tady pobavení: transponujte do dneška. „Představte si, že by knihovny neexistovaly a někdo teď přišel s nápadem jejich síť u nás budovat. Nepředstavitelné. Stát bude provozovat tisíce budov a půjčovat tam skoro zadarmo knihy, které si každý může koupit? To nezní jako výherní volební program. S vykřičníkem po každém slovu by ta věta mohla stát hned v předmětu řetězového mailu. A určitě by nepomohlo, že i Mao Ce-tung byl kdysi knihovník.“

A teď už k věci:

Volby a média

Posledních pár dní před volbami. Podlehli jsme a taky si udělali kalkulačku. Pár týdnů jsme vás krmili Volebním speciálem, kde jsme nechali zástupce partají se slušným volebním potenciálem odpovídat na to, jak by chtěli řídit hospodářství země. A jednoduše porovnáme vaše a jejich ano a ne. Je to docela sranda, ale připomínám Sedm důvodů, proč ignorovat volební kalkulačky, jak je před lety sepsal Michal Kašpárek. Pro tu naši jich platí o něco míň, ale i tak ji neberte zas tak vážně.

Mimochodem – a to se k volbám taky dobře hodí – Michal recenzuje jednu chytrou knížku, která chytrým lidem, tedy vám, radí, jak nebýt blbí. Protože IQ vás, miláčci, před omyly neochrání. Pár šikovných triků, které vám pomůžou podívat se na vlastní názory trochu zvenku. Nastavit si hlavu jako zvěd, který chce poznat terén, kde se bojuje. Ne jako voják, co chce vyhrát.

Dan Prokop ví, jak fungujou volební průzkumy. A proto taky ví, kde mají slepé skvrny, tedy kam nedohlídnou. Říká, že je v nich vzadu možná nějaký černý kůň, který překvapí. Tak abyste nebyli až tak překvapení, není černý, ale spíš hnědý. Ten rozhovor na Seznam Zprávách si ale stejně dejte, ono u něj platí, že je zajímavější cesta k pointě než pointa sama o sobě.

Jakub Jetmar v Nedělní příloze internetu píše nesmírně zajímavě o novém žánru. Asi žurnalistickém, ale těžko říct. Je to něco mezi influencerstvím, zpravodajstvím a čertvíčím. Jsem starý pes a platí o mě, cituji: „Celé to tak má docela pochopitelně specifický tón a formu, které pro tradiční konzumenty médií či nedej bože novinářské matadory nemusí být vždy úplně srozumitelná. Vždyť je to celé barevné a hravé!“ Ale – mrkněte sami na kanály odkazované v textu. Ono na tom něco je. A fakt nejde o to, že na to lidi, světe div se koukají, fakt to má obsah.

Dělali jsme mediálního parťáka Big Brother Festivalu, promítaly se filmy a besedovalo se hlavně o právu na analog a digitálních svobodách. I když už jste si třeba nechali vrazit platební čip do ruky a data o svém surfingu rozdáváte na potkání, je to téma i pro vás. A nejenom kvůli tomu, že vaše babička se tlačítkového telefonu nevzdá. Doporučuju dva texty, jednak u nás Hynka Trojánka o právu platit cash. A taky pár měsíců starý text Jakuba Šofara, který by mohl být Hynkovým tátou, a který popisuje, jaké to je být dinosaurus, který si nechává výplatu dávat na ruku.

Věda a příroda a kultura

Udělovaly se Ceny Neuron pro nadějné mladé vědce. Shrnutí kdo a za co najdete na webu Vesmíru. Najdete tam i link na debatu s laureáty.

Jsou ve vodě, jsou v hlíně, jsou v rybách, kuřatech, jsou v nás, drobní živočichové hynou hladem, protože jich mají plná bříška. Asi jste v posledních letech četli dost o tom, jaké nebezpečí představuje zvyšující se množství mikroplastů. Radomír Dohnal v Ekolistu píše o tom, že to možná s tím nebezpečím není tak zlé. Poukazuje na to, na vady, kterými trpí studie, které se mikroplasty zabývají. Ovšem na druhou stranu – klidně to může taky znamenat, že jsou nebezpečnější, než si myslíme.

Tohle chci u nás! National Geografic informuje o „národním auditu pomníků“, který provedli ve Spojených státech, napočítali jich mimochodem 50 tisíc. Že je výsledkem to, že pomníky „dezinterpretují historii“, to asi nepřekvapí. Výsledky jsou ale nejen k zamyšlení, nýbrž taky pobaví. Nebo rozhodně se z nich dají sestavit znepokojivé i úsměvné srovnávačky. Jako fakt: v USA má sochu jedenáctkrát víc mořských víl než kongresmanek...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

newslettervolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo