Volby, nerdi a ti ostatní. Další dávka chytrého čtení je tu

Michal Hron
Michal Hron
26. 9. 2021

Blíží se to, urny už se chystají a volební komise jsou jak na trní. Finmag nezůstal stranou. To ale neznamená, že to bude dnes jen o plebiscitu. Zajímavých věcí máme víc.

Volby, nerdi a ti ostatní. Další dávka chytrého čtení je tu
Zdroj: Shutterstock.com

Odbavíme to hned zkraje. Že na Finmagu máme volební speciál 2021 , jste si jistě všimli. Už nám v něm vyprávěli skoro všichni, chybějí jen Zelení. A po nich přijde kalkulačka, na které si budete moct vyzkoušet, kdo s vámi souzní nejvíc. Nebo zjistit, s kým překvapivě souzníte vy.

Volby jsou samozřejmě téma i jinde. Třebas tady Josef Šlerka na Investigace.cz zahájil v podcastu seriál O volbách a datech. Proč vůbec vzniká tak velká disproporce mezi odhadem různých agentur? A v čem tyhle rozdíly spočívají nebo kde hledat jejich původ?

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Nedá mi to tady nepřipomenout i další z portfolia našeho magazínu: výbornýrozhovorJakuba Jetmaras politickým marketéremTomášem Jirsou. Aneb proč se mluví zas a pouze o Babišovi. Nebo Davida Ondráčku, který v našem podcastu rozebírá politickou situaci. A mimo jiné mluví o tom, že nám hrozí další prezidentská vláda. No potěš.

Zkrátka, bude to bžunda. I když nám politici pěkně stárnou. Třeba se konečně té důchodové reformy dočkáme.

Zaujalo

Matěj Schneider u sester z Heroinerozebral ze všech stran prapodivnou pornokauzu OnlyFans. Pěkné volné pokračování toho, co na Finmagusepsal Bohouš Žídek .

Co pro svět znamenaly, znamenají a budou znamenat útoky z 11. září 2001 v USA zodpovídá formou esejů, odborných článků a zamyšlení unikátní projekt Orientálního ústavu AV ČR. A možná jste to viděli, možná ne, ale při té příležitosti jsem narazil na tuhle fascinující (a na pikodílečky rozfázovanou) vizualizaci nárazujednoho z boeingůdo WTC.

Za pozornost v tomhle chlívku stojí ještě jedna věc: podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 se Samuelem Moynem, profesorem historie a práva z Yaleovy univerzity v USA, o paradoxech americké války proti terorismu.

Že to není s třetí dávkou vakcíny (boostrem) zas tak snadný, rozebírá v tomhle textu BBC (a co nás čeká na podzim zas v tomhle Michael Durčák). Petr Vidomus se ptal psychologů, jak se ideálně stavět k odmítačům vakcín v rodině tak, aby to obě strany co nejméně bolelo. Covid check.

Stali jsme se mediálním partnerem Big Brother Festivalu. Události, která rozebírá témata ne zas tak běžná, ale celospolečensky důležitá. Třebas právo na analog. Tady Hynek Trojánek, sám analogový nerd, barvitě popisuje příkoří, které mu tahle filozofie do života přináší. Těšte se, bude toho víc.

Do světa

Do USA, do nemocnic (do prdele, to je mi smutno...). Reportáž NYT o tom, o čem se moc nemluví: utrpení pacientů, které pandemii odsunula na vedlejší kolej, takže se jim nedostává potřebné péče. Tohle bude celou společnost ještě hodně bolet.

Schaffen wir das?

EU chce jednotné nabíječky pro všechny. Tedy i pro Apple. Jestli tohle donutí amerického giganta k opuštění jeho lightning konektoru, tak se fakt zasměju. Spíš to tipuju na prohru Evropy, nebo šalamounské řešení v podobě nějaké redukce, která evropské úředníky umlčí. Sázky?

Umělá inteligence je dnes sice stále ještě hodně nadsazené označení učících se algoritmů, přesto se na její rozvoj společnost připravuje. Jak jinak si vysvětlit tenhle soudní spor, jehož výsledkem je rozhodnutí, že umělá inteligence nemůže být vynálezcem s registrovaným patentem. Smolík…

To nejpodstatnější je teď ale stejně „německá reality show“ – volby, které můžou změnit (spíš prostě změní) celou Evropu. A které rozhodnou, kdo nahradí mutti Merkel. Už tuhle neděli (dnes, pokud čtete newsletter až na webu – což je teda těžko pochopitelný, protože od dvoudenního náskoku vás dělí jediný klik) se rozhodne... schaffen wir das?

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

newslettervolby

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo