Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chytré čtení na víkend: Pomalu míchané mediální vody

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
5. 9. 2021

Když přiletí hvězda jako Johnny Depp nebo Miloš Zeman do Varů nebo Brna, píše se o tom všude a hned. Na mediálních vodách vlny, každý řeší, jestli fakt potřebujou celé letadlo na všechny drogy, co je drží naživu. A pak jsou ty věci hustější, co by k vám třeba ani neprobublaly. Tak vám je leju před nos.

Chytré čtení na víkend: Pomalu míchané mediální vody
Zdroj: Shutterstock.com

Eko a enviro

„Mnozí lidé si myslí, že voda v řece teče rychle. Ale není to pravda.“ To říká v rozhovoru, který ke mně Brownův pohyb domíchal až po třech nedělích, „profesor přírodovědec“ Jakub Hruška. Se Zuzanou Vlasatou z Deníku Referendum v něm mluví o experimentu, který provedl na začátku měsíce v Bečvě a který zdá se prokazuje, že soudní znalec, který se otravou řeky (za měsíc máme výročí!) zabýval, pravděpodobně zoral a pohnojil na justiční omyl.

A že pomalu neteče jen voda – den po DR informuje o experimentu sám Jakub Hruška v Ekolistu a pak ticho. O týden později Rozhlas. O další týden později a krásně polopaticky Aktuálně. A už zas týden ticho. Teče to pomalu. A jestli se to někdy promíchá až do MF Dnes? Snad po volbách...

„Lidstvo prožilo myšlenku návratu k přírodě několikrát. A vždycky se to převrhlo do konzumní podoby trávení času,“ říká historik dopravy Jan Štemberk. Zdeňka Kováříková se ho v rozhovoru pro Ekolist ptá na chataření, tramping i turismus a na proměnu dobrodružného cestování v průmysl svého druhu.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Až za koronáče se většina rodičů prvně dozvěděla víc o tom, co se jejich děti ve škole učí. To je samo o sobě strašidelné. Ještě strašidelnější je, že jak škola začne fungovat postaru, zas na to zapomenou. Do příštího překvapení. Abyste nepatřili k nejpřekvapenějším: biolog Tomáš Kučera z Jihočeské univerzity píše v Živě o změnách „osnov“ (rámcový vzdělávací program) pro základní školy. Nové platí od včerejška dobrovolně, za dva roky jsou závazné pro všecky.

V alarmujícím článku Kučera vypichuje změny zejména ve svém oboru. A je to smutné čtení. Jestli je největší téma nastávajících dekád klima a planeta, budeme v tom pravděpodobně plavat ještě hůř než dneska.

Čtení ze srpnového/zářijového čísla Finmagu. Urbanista Peter Bednár píše o družstevním stavění. Nečekejte od něj revoluci nebo spásu, že bude dost nových bytů. Jistě, někde tak zafungovalo, příklady ze Švýcarska a Nizozemska Peter jmenuje – jenže to vždycky bylo v době, kdy ve městech byly relativně za levno k mání pozemky. Ale zpestření a osvěžení urbanistického a architektonického suchopáru by družstevní výstavba přinést mohla. Není málo.

Práce, politika a robot na tlachy

Konkurenční doložka je šikovný nástroj, kterým si firma při přijímání člověka na klíčové místo pojišťuje, že týden po výpovědi nenastoupí s insiderskými znalostmi ke konkurenci. V USA, jak píše na Finmagu Matěj Schneider, za klíčové pracovníky považujou i skladníky Amazonu nebo obsluhu rychlého občerstvení. Kate po odchodu z McDonalda nepůjde do vedlejšího fastfoodu vytrubovat, jak je důležité nezapomenout na okurku. Jako – ty vole?!

Ty doložky mimochodem docela dobře fungujou i tehdy, když jsou právně nevymahatelné. Už proto, že o té nevymahatelnosti zaměstnanci nevědí. Že povědomí o pracovním právu máme obecně žalostně malé i v Česku, píše na Heroine Šárka Homfray. Trochu rozvláčně, ale praktické tipy v druhé půlce to dobře vyváží.

Dvacet zásadních ekonomických otázek pro strany, co chtějí za měsíc váš hlas. Zásadních – žádný Budvar a podobné vějičky. Odstartovali jsme předvolební speciál, ze kterého by mělo být jasné, jak se v Česku bude hospodařit, ať vyhraje ten, nebo ten. Zatím dva dotazníky, ale na téhle adrese budou rychle přibývat další.

Amazon dělá každý rok soutěž, kdo udělá lepšího robota povídálka pro Alexu. Tým z pražské ČVUT se svým konverzačním robotem získal jednou stříbro, jednou bronz a letos – konečně! – zlato. Loni si s tehdejším šéfem týmu vývojářů pro Finmag povídala Alžběta Holcová. Jestli jí tedy nepodstrčil svůj výtvor. A jestli jo, tak se přidáváme k Amazonu a klobouček dolů!

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo