Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Až tu malou Zemi celou rozbijem... Chytré čtení na víkend

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
15. 8. 2021

Žádný Babiš, žádná bytová krize, žádné krypto. A mír a láska stejně v nedohlednu. Další dávka chytrého čtení na víkend je tu!

Až tu malou Zemi celou rozbijem... Chytré čtení na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Příběh českého IT zázraku jménem Avast jde do finále. Antivirovou firmu, kterou založili Pavel Baudiš a Eduard Kučera, kupuje za zhruba 186 miliard korun americká konkurence NortonLifeLock (bývalý Symantec). Pro tuzemské investory to znamená i nepříjemnou věc – na pražské burze končí jeden z mála atraktivních titulů.

Společnost Apple se rozhodla posvítit si na sexuálně explicitní materiály týkající se dětí. Po podzimní aktualizaci operačního systému bude algoritmus lustrovat data uživatelů. Odhlédněme od toho, že možná nechcete, aby si robot vůbec prohlížel vaše fotky, ale určitě si vzpomenete, jak „šikovně“ někdy roboti vyhodnocují závadnost fotek a videí na sociálních sítích nebo YouTube. Aby se jablíčkáři nedivili, až jim na dveře zaklepe zásahovka. Kritici upozorňují, že kvůli novince budou vaše data zas o fous „míň soukromá“. Edward Snowden se směje pod vousy. Pokud vás to ale neznervózňuje, můžete se na webu Peníze.cz zúčastnit soutěže o iPhone 11.

Letem světem

V Myanmaru se nebojuje o digitální svobodu, ale o svobodu jako takovou. K moci se opět dostala vojenská junta. Zemi zdecimovanou občanskou válku i covidem čekají krušné časy. O padlé barmské ikoně Aun Schan Su Ťij psal nedávno pro Finmag.cz Marek Hudema.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Jednotky NATO se stáhly z Afghánistánu, úspěch mise je víc než pochybný. Talibán už dobývá i velká města a o příměří nemůže být řeč. Mise se účastnila i česká armáda a Česko si tak dost možná zažije trauma z války bez výsledku, jaký zažila Amerika prvně po Vietnamu. O „afghánském syndromu“, o kterém se u nás pořád tak nějak mlčí, psal pro Finmag.cz Ondřej Stratilík.

Na webu BBC se věnují ageismu, diskriminování lidí na základě jejich věku. Nenechte se ale mýlit, bídu na pracovišti nedostávají jen starší zaměstnanci, ale často naopak i mladší. A pak hledejte konsenzus na změnách v penzijním systému.

Pořádné emoce v práci planou i v koncernu Volkswagen. Po návratu z dovolené čekalo na řadu zaměstnanců překvápko: v kantýně z jídelníčku nekompromisně škrtají maso. A bývalý spolkový kancléř Gerhard Schröder – dnes podobně jako náš nejvyšší kopající za jiné mocnosti – má jasno: „Tofu místo currywurstu s hranolky? To by se za mě nestalo!“

Naše planeta?

Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) vydal novou zprávu. Její shrnutí je jasné a vlastně nijak překvapivé – globální oteplování a s ním spojenou devastaci planety Země způsobuje svým chováním lidstvo. Zprávu, která má přes 1300 stránek, si předpokládám ještě nikdo z vás nepřečetl, takže sdílíme alespoň návod webu Faktaoklimatu.cz, jak studii číst a jak vlastně vzniká. S tvůrci portálu dělal minulý rok pro Finmagdvoudílný rozhovor Jakub Jetmar.

Podle nového průzkumu brněnské Fakulty sociálních studií v Česku sice přibývá lidí, kteří se obávají klimatické krize, o řešeních, jak si s ní poradit, ale pochybují. Výsledky průzkumu přehledně zpracoval datový tým Českého rozhlasu.

O klimatické změně jako nejdražším projektu lidstva psal nedávno na Finmagu dánský statistik Bjørn Lomborg. A v dalším komentáři si přisadí i tento víkend – upozorňuje v něm, že víc než teplo zabíjí zima.

A než si tu naši planetku definitivně rozbijem, nezbude než doufat, že se lidstvu podaří kolonizovat i jinou část vesmíru. Celkem aktivní jsou v tomto ohledu v posledních letech nejbohatší lidé světa. O tom, jak číst vesmírné závody Bezose, Bransona a Muska, píše pro náš web Vojta Dobeš.

Do uší

Jako vždycky přihazuju pár tipů na audiorozhovory, při kterých můžete nechat odpočívat unavené oči. O unavených duších už ale řeč není.

Eva Hanáková a Vladimír Piskáček si v pokračování podcastu Welcome the Future pozvali viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara. Rozhovor se točil především kolem Green Dealu a možnostech přerodu českého hospodářství na „ecofriendly“.

Prostoru X si Čestmír Strakatý povídal o dopadech covidu na gastroscénu se Zdeňkem Pohlreichem. Ze zastánce ryzího kapitalismu padala celkem překvapivá „moudra“: „Jsem obrovský fanoušek otevřeného trhu, ale mělo by se to nějak regulovat přes počty licencí. Je fajn, když trh někdo řídí a trochu reguluje, někdo, kdo má povědomí o tom, jak funguje. Brání tomu, aby se do toho pustil úplně každej.“ Že by kapitalismus s lidskou tváří?

Lenka Kabrhelová měla ve Vinohradské 12 na návštěvě investigativní reportérku Radiožurnálu Markétu Chaloupskou. Řeč přišla mimo jiné na „nevyléčitelné“ nemoci a zázračná uzdravení českých byznysových šíbrů a kmotrů.

I na Finmagupokračujeme v podcastové sérii. Martin Vlnas zpovídá šéfku Partners investiční společnosti Lucii Simpartlovou, která má na starost i vývoj produktů pro novou penzijní společnost Rentea. Je možné udělat penzijní produkt atraktivní i pro mladé?

Pavel Houdek mluvil v Hlasu Heroine se socioložkou Lenkou Simerskou o nerovném odměňování mužů a žen na pracovním trhu. Paradoxní je, že pay gap prý nejvíc popírají dobře situovaní muži.

A Matěj Schneider ve svém Rednecku hodnotí změny, které v práci policejních složek ve Spojených státech přinesly masové protesty po vraždě George Floyda. A ať už jste BLM tým, nebo ne, tohle povídání byste si neměli nechat ujít.


A teď hybaj od počítačů. Užívejte léto, dokud je venku pěkně. Michal Kašpárek sepsal pro tištěný Finmag svoje obsáhlé a často i netradiční tipy na výlety po českých městech už před dvěma lety, na aktuálnosti ale tenhle článek nic neztratil. A pokud se chcete spíš jen tak poflakovat v přírodě a sledovat noční oblohu, máte taky kliku. Perseidy létají všude kolem.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo