Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hledání ztraceného mládí. Chytré čtení (nejen) na víkend

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
8. 8. 2021

Jak vás můžou koníčky vrátit do doby, kdy vám bylo dvacet, a jak naopak neustrnout tam, kde jste byli ve dvaceti? Dále: odposlechy, elektromobily a život bez trvalého bydliště.

Hledání ztraceného mládí. Chytré čtení (nejen) na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

David Scharf na Voxpotu shrnuje příběh firmy Pegasus, která tajně sleduje prezidenty i disidenty po celém světě. (Zpravodajskou část kauzy sleduje na Investigaci Zuzana Šotová.)

Kritik přechodu k elektromobilitě u nás vychází spousta, většina si nezaslouží víc než ok, boomer a nabídku paralenu. Josef Morkus a Jan Macek z Centra vozidel udržitelné mobility napsali konečně jednu solidní. Sice až moc technicistní a málo imaginativní, například pokud jde o budoucí proměnu energetického mixu – ale dobře zdrojovanou a sympaticky nuancovanou. TLDR: hon za co největším dojezdem elektromobilů má zlé ekonomické i ekologické důsledky, větší smysl než rychlý konec spalovacích motorů by podle autorů dával třeba příklon k hybridům, které nepotřebují tak velké baterie.

Máme na radaru

Chytré čtení na víkend

Monitorujeme web. Třídíme zrno od plev. Blbosti zahazujeme. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru týmu magazínu Finmag a webu Finmag.cz.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Socioložka Kateřina Lišková přibližuje Kláře Kubíčkové svůj výzkum role expertů v tvorbě politik minulého režimu. Pěkné nahlédnutí mj. do historie sexuální výchovy. Znovu mě napadá: nepramení až sebevražedný odpor části veřejnosti k názorům jakýchkoliv expertů z odporu k minulému režimu? Ale proč je potom ten odpor znát i ve Spojených státech?

Jakub Jetmar dumá nad čtyřmi možnostmi, jak může člověk naložit se svým „pozdně mladistvým kánonem“, tedy s tím, co mu nebo jí přišlo wow ve dvaceti. Líbí se mi to, a to nejen proto, že mě uvádí jako příklad jedné z možností. Vlastně se mi to líbí navzdory tomu: „moje“ strategie, ve které se chleba a smysl dostávají do opozice, je bez nadsázky gamblení s vlastním psychickým zdravím i živobytím rodiny. Kdyby mi znovu bylo dvacet (k tomu se dneska ještě několikrát dostaneme!), dělám všechno pro to, abych mohl praktikovat strategii čtvrtou, ve které člověka živí něco jiného, než co dává jeho životu smysl. (Ono vlastně stačilo udělat jedinou věc: vybrat si kariéru nezávislou na jazykovém a kulturním prostředí.)

Nástup newsletterů a Substacku znamená revival internetu mého mládí – pestré směsi neučesaných blogů stimulujících závity. Nejčerstvější objev: Strangecatch. Třeba: Jak se staví civilizace, do výšky nebo šířky?

Anglicky

„Je fajn být něčím posedlý. Nějakým zvláštním způsobem si díky tomu připadám znovu mladý,“ vyznává se Venkatesh Rao z lásky k bastlení, nalezené během pandemie. Mluví mi při tom z duše – v posledním roce mě pohltily vytrvalostní sporty a v posledním půl roce genealogie. Díky tomu můžu pár hodin týdně znovu zažívat euforii z prváku na vysoké – tolik nových možností, cest, výzev a horizontů!

Filozofka Agnes Callardová vysvětluje, proč je dobré mít kolem sebe jiné lidi, i když nám to s nimi třeba skřípe, ba dokonce právě proto, že to s nimi třeba skřípe.

[AUDIO] Tyler Cowen zapředl hovor s Alexanderem the Grate o životě bez domova.

[VIDEO] Oblíbená metafora říká, že emise skleníkových plynů jsou jako přítok vody do vany – i když utáhnete kohoutek, vana zůstává plná vody. Jak ji vypustit? Holly Jean Bucková napsala o různých způsobech odstraňování CO₂ z atmosféry knihu After Geoengineering, kterou jsem stěží dočetl, jak byla řídká a užvaněná. Autorka ovšem všechno podstatné shrnuje v hodinové přednášce pro institut Strelka.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo