Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dětem kudly do rukou. A chytré čtení k tomu

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
1. 8. 2021

Vlastně je to dneska soubor příběhů o dobru: vojáky podporovaný import demokracie, import opylovačů, zametači s korupcí, odpovědné investice do odpovědných firem a spravedlizace literárních kánonů. Často je z toho asi zle. Připravte na to děti. Nechejte je šplhat po stromech a dejte jim do ruky nůž.

Dětem kudly do rukou. A chytré čtení k tomu
Zdroj: Shutterstock.com

A tady rovnou začneme: Nůž dětem do ruky patří. Měly by šplhat po stromech. Měly by se vystavovat riziku. Ekolist nabízí soubor argumentů, který doporučuju pozornosti každého rodiče. A to přesto, že jeho autorka patří do Asociace lesních mateřských škol, takže by se dalo říct, že hájí svůj byznys. A přesto, že našemu dítěti lesní školka fakt nesedla. Nakonec neříká vlastně nic moc jiného, než co pro každý věk doporučuje třeba N. N. Taleb v Antifragilitě.

Invaze

Od vpádu Turecka do pohraničních oblastí jste možná o Sýrii neslyšeli. Tak si přečtěte rozhovor Jana Kondryse s Jakubem Ježkem. Shrnuje, kdo teď kde šéfuje a kolik má sil pozice udržet nebo rozšířit. A připomíná nám, tedy Západu, jednu nemilou věc: Assad fakticky vyhrál, ale těžko to nějak akceptovat, přiznat a zachovat si tvář.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

V pořád ještě nejnovějším Finmagu psal Michael Durčák o jiném prohraném boji – Američané se po dvaceti letech stahují z Afghánistánu a nevědí vlastně, k čemu to celé bylo. Fatima Rahimi nabízí Deníku Referendum pohled z druhé strany: za těch dvacet roků přece jenom afghánská společnost, zejména tedy ve městech, ledacos získala, zejména tamější ženy. Jenže co s tím teď udělá Tálibán, je ve hvězdách.

Máme málo opylovačů, českých čmeláků ubylo. Nebojte, netřeba nahánět na veřejně prospěšné práce lidi se štětečky, čmeláky dovezeme. A lepší. A aby se nám tu nemnožili a nevytlačili zbytek těch domácích, po opylování je šoupnem i s domečkem na den na mrazák nebo vystříkáme biolitem. Postup má raztíko Ministerstva životního prostředí, upozorňuje na Seznam zprávách Jan Baroch. Stejně jako na to, že představa, že vyhláška zabrání dovlečeným čmelákům, aby se namnožili a provedli invazi na české louky, je fakt naivní.

Pro dobro

Na Facebooku je Robert Šlachta plus minus třetí. S Ivanem Bartošem. Před nimi jsou jen Tomio a Andrej. Josef Šlerka nasypal 78 tisíc Šlachtových facebookových příznivců do analytické mašiny, aby zjistil, co jsou zač. Zkratkovité shrnutí, se kterým autoři analýzy nemusí souhlasit: jde o tři skupiny: vždy rozhořčení, co věří na vyslance dobra, který vymete Augiášův chlév, MILFky a trochu záhadní konzumenti politiky jako zábavy.

Na Peníze.czvyzpovídal Jirka Hovorka Petra Šimčáka z Amundi. Řeč šla hlavně o investicích do společensky a ekologicky odpovědných firem. Pár postřehů k vypíchnutí: za takovou firmu už se prohlašuje skoro každý, takže jestli vám na tom záleží, musíte si hlídat, že nekecá. A taky pokud jste kontrariáni a chtěli byste hříšný fond z uhlí a tabáku, asi máte smůlu. Mimochodem tabačenka Philip Morris žádá britskou vládu, aby zakázala cigára. (Protože vyrábí elektronické übercigarety, samozřejmě.)

Rozhovor Jana Němce s anglistou Ladislavem NagyemHostu je dlouhý a jiskří to v něm od začátku do konce. Snad mi bude prominuto, že vypíchnu jen módní téma přepisování kánonu vedeného ohledy na „podreprezentované menšiny“. „Teď je zase literatura chápána jako sociologický symptom, jako něco, co má co nejvěrněji odrážet naše představy o spravedlivé společnosti. Ale od toho tu literatura není, to je nepochopení její funkce,“ říká Nagy. Díky.

Propijte se k lepšímu já. V dlouhém článku na Voxu píše Melinda Fakuadeová o amerických nealko trendech, které k nám brzy jistě taky dorazí a vyřeší otázku, co bude v módě po freších. Kromě už tradičních dietních variantách slazených limošek nás čekají nápoje těžící ze všech možných i nemožných domorodých kultur, nápoje obohacované houbami nebo praženým kokosem. Protože pít jenom kvůli žízni je mrhání časem, nápoj taky musí něco dělat. Něco pro vaše dobro.

Ve vlastním, nebo v nájmu? Otázka trápí leckoho. Ale překvápko: nejen lidi, ale i firmy. Do dalšího dílu Finmag podcastu přišli za Ondrou Tůmou Igor Fait a Libor Šparlinek z realitního fondu Jet Industrial Lease. Přesvědčují firmy, že jim ve vlastním zájmu mají prodat barák, kde podnikají, zbavit se starostí a zůstat v nájmu. Prý to funguje.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo