Samá z/Země, žádná hlína. Chytré čtení (ne)jen na víkend

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
18. 7. 2021

Michal Kašpárek vybírá odkazy, které se motají převážně kolem z/Země – od ekonomů do ní zakopaných, přes inteligentní les z ní vyrůstající až po divoké úkazy v její atmosféře.

Samá z/Země, žádná hlína. Chytré čtení (ne)jen na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Jakub Jetmar na Heroiněpřibližuje pozoruhodný výzkum společnosti STEM Jedna společnost – různé světy. Proč jsou na sebe lidi „mimořádně tvrdí a nelítostní“, Esterko? Hledejme za tím kult zásluhovosti.

Do snahy novinářů honem honem zdůraznit, že teplejší klima nemusí nutně znamenat více tornád, se opřel Radek Kubala, který volá po nahrazení principu předběžného popírání principem předběžné opatrnosti. Víc energie v atmosféře znamená víc problémů, ať už budou mít jakoukoliv formu.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Peter Bednár ve svém podcastu o parkování nakládá tempem, které neuvidíte ani ve Znojmě po sklizni okurek.

Jiří Sádlo napsal pro Vesmír tak poutavý článek o různých způsobech adaptace rostlin na lesní požáry, až jsem z toho dostal chuť hrát si se sirkami.

Tipy na výlet a kdo ví, třeba i na nápadité rande: Místa hrobů slavných ekonomů (původní link zmizel, tak bohužel jen z Web Archive). Z velikánů leží nejblíž F. A. Hayek ve Vídni. U nás si aspoň můžete v Třešti na Vysočině prohlédnout expozici věnovanou J. A. Schumpeterovi v jeho rodném domě, který naštěstí prošel rekonstrukcí, ne schumpeterovskou kreativní destrukcí.

Anglicky

Nejdřív praktický tip: kdysi se mi hodně z vás v odběratelské anketě svěřilo, že preferujete české texty před anglickými. Schválně někdy zkuste překladač DeepL – sloh výstupů je o řád přirozenější než u Překladače Google.

Fungují lockdowny? A není tenhle způsob záchrany životů příliš drahý? Zatím nikoho jsem neviděl jít při hledání odpovědí tak hluboko jako… žádné překvapení: Scotta Alexandera. Je to dlouhé, je to poctivě vyrešeršované a promyšlené a najdete tam mimo jiné velmi roztomilé prohlášení o střetu zájmů.

Mimochodem, Scott Alexander teď na svém Substacku pořádá soutěžní přehlídku knižních recenzí napsaných čtenáři. Tahle esej o kolapsu komplexních společností překonává všechno, co u nás o konci světa napsali jeho vyhlížeči z kateder egyptologie a jiných.

Znovu do lesa: o jeho kolektivní inteligenci básní ekoložka Suzanne Simardová.

V magazínu NOEMA vůbec vycházejí kousky převracející perspektivu: sociolog a filozof Benjamin Bratton píše o proměnách Země i proměnách našeho myšlení o ní. Dovětkem à la Steve Jobs: To nejsou dvě různé věci, je to jedna věc! (O Brattonově knize The Stack jsem psal před čtyřmi lety na Finmagu a můj článek o letošní Revenge of the Real najdete v příštích dnech na Seznam Zprávách.)

Do třetice NOEMA, kde o planetárních politikách i o Brattonovi mluví Tobias Rees. Pochopitelně z jiného úhlu, jinak bych to na vás nehrnul.

Krásné a klidné léto všem. Potkáme se v lese.

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo