Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bytová krize, jednorožci a stoletá influencerka z Osvětimi

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
11. 7. 2021

Zapomeňte na výhodné spoření, bezrizikové investice, levné bydlení, nekonečné sledování grafů s cenou bitcoinu i na fámy, že v Česku nevypěstujete jednorožce. Dávka chytrého čtení na víkend je tu.

Bytová krize, jednorožci a stoletá influencerka z Osvětimi
Zdroj: Shutterstock.com

Kdo šetří, má za tři. Jenže pokud ušetřené peníze ukládáte na spořák v bance, nebo dokonce do matrace, tak je ve skutečnosti spíš znehodnocujete. Rada je jednoduchá: Investujte, nebo skončíte chudí. Platí ale, že investovat je potřeba s rozmyslem. Přehledný návod, jak začít s investováním do akcií na Peníze.cz přináší kolega Jiří Hovorka.

Ať s investováním začínáte, nebo se považujete za protřelé burziány, povinnou četbou by pro vás měl být dopis investičního guru Daniela Gladiše akcionářům fondu Vltava, který vede. Spousta lidí, směrující peníze na kapitálové trhy, totiž jaksi začíná přehlížet riziko, které k investování zkrátka patří. A žádná Tesla neroste do nebe…

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Levnější to nebude

Pokud budete chtít vlastní bydlení, bez pořádného balíku peněz se neobejdete, takže vám investování může přijít vhod. Levnějších nemovitostí se v Česku jen tak nedočkáme.

Moc se o tom nepíše, ale drahé bydlení už začíná hnát seniory na ubytovny. Často bohužel nevědí, že by mohli dosáhnout na příspěvek od státu. Důležité téma zpracoval v článku pro Seznam Zprávy Petr Švihel.

Dokud se nezačne pořádně stavět, ceny bytů dolů nepůjdou. A změnit bude potřeba i nastavení v našich hlavách. Komu by se chtělo mít staveniště, nebo dokonce mrakodrap na vlastním dvorku? Nad tím se zamýšlí v komentáři pro E15 ekonom a občasný spolupracovník Finmagu Dominik Stroukal.

Čím by se Česko v boji s drahým bydlením mohlo inspirovat ve Vídni, Seattlu, Portlandu nebo Tokiu, psal před pár měsíci v obsáhlém článku pro Finmag letošní vítěz Novinářské ceny architekt a urbanista Peter Bednár. Pořád je to aktuální a pořád stejně marné. I proto se na to, jak zlevnit bydlení ptáme i v naší anketě Očima expertů.

Jestliže přemýšlíte o výhodné koupi nemovitosti, vyplatí se dívat především do regionů. V rozhovoru pro časopis Estate se o tom rozhovořil developer Petr Palička.

A poslechnout byste si měli i pokračování Finmag podcastu, ve kterém se s Milošem Filipem, šéfem realitního fondu Schönfeld & Co Nemovitosti, povídáme o vývoji cen komerčních nemovitostí.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Miliardy v pohybu

Byznysovou událostí Česka tohoto týden je nepochybně obří úspěch online supermarketu Rohlík.cz. Do raketově rostoucího startupu přitekly další peníze od zahraničních investorů, což z Rohlíku udělalo jednorožce – firmu s hodnotou přesahující miliardu dolarů. A kde jinde o tom informovat než v americkém Forbesu. Když jsem se zakladatelem Rohlíku Tomášem Čuprem dělal přec více než deseti lety rozhovor o jeho první byznysové trefě Slevomat, dalo se tušit, že slevovým portálem všechno teprve začíná.

O lovu jednorožců si můžete přečíst i v aktuálním vydání časopisu Finmag. Kolega Michal Hron v něm vyzpovídal Andreje Kisku mladšího z investiční společnosti Credo Ventures. Ochutnávku si můžete přečíst i na našem webu.

Bitcoin v posledním týdnu nezaznamenal žádné velké cenové veletoče, takže se o něm doma i ve světě psalo méně než obvykle. Řešit se tak konečně mohlo i něco jiného než jeho cena.

Virtuální miliardy dělají stále větší vrásky centrálním bankéřům. Mnoho zemí totiž začíná s bitcoinem seriózně flirtovat a Světová banka si neví příliš rady, co s tím. V době, kdy kryptoměnové fondy zakládá stále víc renomovaných investičních společností, není krypto stále pochuti ani řadě tuzemských bank. Jak informují kolegové z finančního portálu Peníze.cz, například z Air Bank si peníze na kryptoměnové burzy už nepošlete. A za pozornost rozhodně stojí i zamyšlení Alexe Pilaře v komentáři na webu Seznam zprávy o vztahu bitcoinu, individuální svobody a teorii her.

A na závěr ještě trocha mišmaše:

Ed Yong se v textu pro The Atlantic zamýšlí nad tím, jak redukovat srážky automobilů se zvěří… Jeho řešení „překvapivě“ není v omezení počtu vozidel na silnicích, nýbrž v nasazení vlků v lesích!

Další skvělý tip mám od mluvčího Spořky Filipa Hrubého. Jestli si myslíte, že TikTok je jen pro mladé, jste na omylu. Sedmadevadesátiletá Lily Ebertová má na této platformě 1,2 milionu sledujících. A co že je na ní tak zajímavého? Přežila holokaust a o zážitcích z koncentračního tábora nahrává na svůj účet krátká videa.

Vězte, že loď Ever Given, která v březnu zašpuntovala Suezský průplav, mohla tento týden konečně odplout z místa činu. Tam ji dlouhé měsíce zadržovala Správa Suezského průplavu, která po japonském majiteli lodi požadovala tučné penále. Toho se zatím nedočkala, soudní pře se zřejmě protáhnou. Všechno o kauze v přehledu agentury Reuters.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

investicenemovitostinewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo