V zajetí algoritmů, prdů i fotbalů. Mozková strava (ne)jen na víkend

Michal Hron
Michal Hron
4. 7. 2021

Kdekdo si teď válí šunky někde u moře, nebo aspoň na Mácháči. A dost možná jen u televize u fotbalu. Přitom se děje tolik zajímavého! Přinášíme další chytré čtení, aby mozek nezakrněl.

V zajetí algoritmů, prdů i fotbalů. Mozková strava (ne)jen na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Tak předně: algoritmy vládnou světu. A to nejen z pohledu byznysu, průmyslové revoluce, která je tu, aniž bychom to všichni dostatečně vnímali. To shrnul v textu pro Finmag Jiří Zahrádka (kterého tímto vítáme v naší autorské bázi).

Algoritmy promlouvají i do jiné – dosud ryze lidské – oblasti, a to schopnosti porozumět jazyku. Kolika jazyky mluvíš, tolikrát jsi člověkem, říkává se. Tak teď jsme díky algoritmům asi nadlidi, protože překlad pomocí umělé inteligence dosáhl nečekaných kvalit. Víc na Lupě.

Kdo na dovolené rád přemýšlí nad fungováním mozku, tahle zajímavě pojatá zkušenost s pračkou od mého bývalého kolegy Pavla Kasíka rozhodně za promyšlení stojí. Třeba vám to otevře oči.

Máme na radaru

Chytré čtení na víkend

Monitorujeme web. Třídíme zrno od plev. Blbosti zahazujeme. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru týmu magazínu Finmag a webu Finmag.cz.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Čtení na víkend

Stejně jako zamyšlení Jana Kulveita o tom, kde a kdy se v hodnocení průběhu pandemie mýlil a proč. „... tento stav není v podstatě vůbec výsledkem práce dobře fungujících institucí, ale výsledkem náhody,“ tvrdí například v části věnované roli úřadů.

Finmag Newsroom

Teď ale odbočím. Sešlo se nám tu totiž docela hodně materiálů na takový náš malý Newsroom (Luboš Rosí promine). Předně bych vyzdvihl detailní rozbor nového fenoménu v oblasti žurnalistiky, raketově rostoucí platformy Substack, od Michaela Durčáka.

Další příspěvek na téma, jak mají novináři v moderní době pracovat, přinesl do oborového písečku tenhle text od Jana Žabky. Ve zkratce: vylezte z Twitteru, páni novináři, existuje i něco jako TikTok či Instagram. To jako vážně? zamýšlí se ale na Mediáři nad tajtrlíkováním žurnalistů na TikToku Jakub Jetmar.

Že by se novinařina nevyvíjela, to snad dostatečně vyvrací rozkvět podcastů. Připomenout samozřejmě musíme hlavně TEN NÁŠ, ale ono jich za to stojí víc. Kdo už pár mých newsletterů přečetl, jistě zná Vinohradskou 12.

Zaujaly mě dva díly: ohlédnutí šéfredaktora Aktuálně.cz a někdejšího ruského zpravodaje Josefa Pazderky nad odchodem okupantů z Československa a méně radostné připomenutí toho, že do voleb už zbývá málo času s Jindrou Šídlem. To za bude v álejích… A Finmag samozřejmě nezůstane stranou…

Čekáte snad na klíčové slovo TORNÁDO? No dobře, pár příspěvků taky máme. Vedle tohohle rozhovoru Hospodářek s meteorologem Martinem Setvákem je jeden příspěvek i náš. A je důležitý! Schillerová + tornádo + hledání řešení = jeden velký guláš a facka do tváře všech pojištěných.

A co vy, máte pojistku? A mohl bych ji vidět?

Fičák...

S větrem v zádech do zahraničí: proč se americká města za vydatných finančních toků zbavují svých dálnic? Point: Místo toho, aby pomohly, rozkládají fungující komunity.

Zajímavý pohled na problematiku, kterou v aktuálním tištěném Finmagu rozebírá skrz osobu Roberta Mosese architekt a urbanista Peter Bednár. „Když Robert Moses na začátku století v New Yorku začínal, bylo to město s desítkami tisíc koní. Když skončil, bylo v něm přesně tisíc kilometrů dálnic. Díky němu.“

A nebyl bych to já, abych nepřidal nějaký speciál BBC. Tenhle je důležitý a zábavný zároveň. Jak eliminovat ekologickou zátěž velkochovů dobytka? Brazílie na to přišla. Recept: kraví prdy – rychle rostoucí eukalyptus = uhlíkově neutrální hovězí. Pecka!

Ale co si budeme, ono je to vlastně stejně všechno jedno. Hraje se evropský fotbal a Češi docela válí, což jsem jako sportovní antifanda (a fotbalu zvláště) schopen náhle vnímat i já. Z toho usuzuji, že je to velké. Stejně jako Petr Fischer, které v téhle hře vysledoval proměnu celé společnosti.

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

newsletter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo