Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Magnet v ptačích očích a trubky pod českým zdravotnictvím

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
27. 6. 2021

Pelmel z českého, zahraničního i vlastního tisku pro vás vybírá Gabriel, editor tištěného Finmagu.

Magnet v ptačích očích a trubky pod českým zdravotnictvím
Zdroj: Shutterstock.com

Dneska jsme trošku delší. Výběr světového i domácího webového tisku jsme obohatili vlastními výpěstky. Konečně časopis děláme jednou za dva měsíce, tak jsme jím pár dní od vydání ještě dost živi. Pokud se sebepropagace bojíte, prostě přeskočte druhou a čtvrtou část.

Česky

David Klimeš jako obvykle nepříjemně přesně. Do zdravotnictví potečou desítky miliard. Kam, jak, proč? „Neptejte se, není to slušné, přeci je to kvůli covidu.“ Fskutečnosti: „Mnohem spíše se nyní pod českým zdravotnictvím potajmu ve velkém překládá peněžní potrubí.“

Jestli teď potřebujete rozrušit pocit, že se u nás vždycky dělá všecko špatně, Deník Referendum otiskl delší text Fatimi Rahimi o tom, že o dětské uprchlíky bez rodičů se Česko stará vlastně slušně.

Řekni mi, co budeš číst… iLiteratura vydává seznam tipů na letní čtení. Každý z nich má na konci doporučení, komu by se knížka mohla líbit. Smál jsem se. Pro kacíře prý, pro pesimisty, pro snící krasavice. Vybral jsem si tři tituly a tajenka říká, že jsem otrlý provokatér, pražský chodec a věčné dítě a obdivovatel paní Daisy.

Z vlastní zahrádky

Finmag: Ondra Tůma pokračuje ve Finmag podcastech. Zasedl si v posledních dílech na realitní fondy, dneska si povídá s Milanem Kratinou z Accolade. Co mě nejvíc praštilo do uší: logistická hala o 20 tisících čtverečních metrech přinese podle Kratiny za 30 let existence státu třímiliardový výnos. Obec, v jejímž katastru ji postavíte, z toho uvidí 15 milionů.

Heroine: Na Heroine.cz se v týdnu vybírala česká prezidentka. Moje favoritka byla černý kůň vzadu a vzadu zůstala. Ale s Danuší Nerudovou, která hlasování vyhrála, bych asi byl taky spoko.

Peníze.cz: Zatím marně vyhlížím další díl volného seriálu Co vidím po covidu. Než vyjde, upozorním jen na výsledky každoročního porovnání poskytovatelů půjček, který pod názvem Index odpovědného úvěrování připravuje Člověk v tísni. Pro ty, kdo pamatují dobu před deseti patnácti lety, je to pořád optimistické čtení. Což neznamená, že prasáci na trhu nejsou.

Anglicky

Ptáci při migraci dokážou neuvěřitelné věci. Dlouho se pátrá po tom, jak se orientují, mluví se o vnitřním magnetu. Jak to vypadá, jsme o něco blíž porozumění, jak to funguje. Tedy aspoň někdo, mně zní vysvětlení, že mají v sítnici chemikálii, která za určitých okolností reaguje na zemský magnetismus, až pohádkově.

Američané odlétají po dvaceti letech z Afghánistánu a Tálibán už se pustil do dobývání země, viz třeba BBC. Americké tajné služby po útocích změnily své dřívější optimističtější prognózy a nyní odhadují, že afghánská vláda by po odchodu posledních amerických vojáků mohla padnout už do půl roku.

Nepodléháte někdy dojmu, že věda je prostor věcné diskuze založené na faktech a důkazech? Tahle stížnost Katherine Flegalové na to, co se stalo, když před pár lety vyšel její článek, podle kterého nadváha nemá na svědomí tolik předčasných úmrtí, jak se soudívá, vás vrátí na zem. Asi není nezaujatá – ale i tak.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Apendix pro ty, co nečtou papírový Finmag

Račte prominout. Nový Finmag je právě týden venku. A mně to nedá, abych nevypíchnul pár jeho vrcholů. Na elektronickou verzi bych odkazoval jenom předplatitele – a to bych nerad, takže vyčuraně odkazuju na profily jejich autorů na webovém Finmagu. Ono totiž i z ostatních jejich textů bude poznat, jak to dělají, že jsou tak dobří.

Minulý pátek jsme oslavili Novinářskou cenu v kategorii solution journalism, kterou dostal Peter Bednár. I když, jak vtipně poznamenal při jejím přebírání, k žádnému řešení jeho texty o urbanistice zatím nepřispěly. Jak už jsem ale někde jinde řekl já, když se bude Bednár víc číst, bude se určitě časem i líp žít. Jeho text Robertu Mosesovi, mocném úředníkovi, který v New Yorku bořil čtvrti, aby místo nich stavěl skrz město dálnice, můžeme jistě doporučit nejen do Vsetína:

František Kalenda je autor, který dokáže skvěle spojit erudici historika s radostí ze psaní. Takže i radost číst. V novém Finmagu připomíná padesáté výročí „prvního výstřelu“ ve válce proti drogám a její marnost: prohráli závislí, prohrály země, které Spojené státy do války zatáhly a ani USA určitě nevyhrály. Z textů na webu zvlášť doporučuju „minisériiׅ“ o imigraci do Latinské Ameriky, ale i do Izraele.

Dominik Stroukal pro Finmag píše krátce, ale do editorského srdce se mně zažral rychle. Ekonom, který dokáže psát o složitých věcech tak, že je pochopí poslední laik. A ještě s lehkostí a vtipem? To je vzácnost, přátelé. Sondu do života „kryptomilionářů z chatrče“, hodlerů, co svoje bitcoiny nepustí, i kdyby na chleba nebylo, v novém čísle nesmíte přeskočit.

Na konec reklamního okýnka už jenom zmíním speciál Start me up, věnovaný – startupům. V něm je třeba výtečná analýza Marka Hudemy věnovaná fenoménu „start-up nation“ nebo rozhovor editora webového Finmagu Michala Hrona s lovcem jednorožců Andrejem Kiskou mladším.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo