Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Elone, jdou po tobě! Chytré čtení (nejen) na víkend

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
13. 6. 2021

Přituhuje v boji o vesmír, nízké daně i kryptosvobodu. Zatím vítězí především ti, kteří mají na bankovních účtech h000000000dně nul. Přinášíme další vypečenou dávku chytrého čtení.

Elone, jdou po tobě! Chytré čtení (nejen) na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Doporučení na články, které by vás tento týden neměly minout, začneme několika rozhovory. Jakub Jetmar si pro Médiář povídal s Jakubem Eberlem z Ústavu mezinárodních vztahů o hybridní válce a o tom, jak rozdílně si hrozbu dezinformací představuje voják, novinář z Respektu nebo organizace zaměřená na ověřování faktů.

Peníze.cz pokračují v sérii článků s názvem Co vidím po covidu o dopadech pandemie na společnost i peněženky. Monika Veselíková tentokrát zpovídala ředitele festivalu Smetanova Litomyšl Jana Piknu a psycholožkou Lenkou Růžičkovou.

Za pozornost stojí i rozhovor Alexandry Gerasimčikové s Josém Vericatem, vyjednávačem a expertem na izraelsko-palestinský konflikt, který byl publikovaný na webu Voxpot.

Až do vesmíru

Souboj o pozici nejbohatšího člověka planety pokračuje. Elon Musk a Bill Gates začínají pomalu ale jistě ztrácet. Jeff Bezos, vládce trůnu z posledních měsíců, má už ale nového soka – dvaasedmdesátiletého Francouze Bernarda Arnaulta ze skupiny LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton). Majetek obou se dnes pohybuje kolem hodnoty 190 miliard dolarů. Na stránkách amerického Forbesu můžete přetahovanou miliardářů sledovat v přímém přenosu.

Elon Musk troll
Shutterstock

Strč si to do baklažánu. Musk vydělává, i když se na Twitteru jen tak baví

Nastavte si budík, aby vám zazvonil, kdykoli Elon Musk napíše něco o investování. Nebo rovnou automatického robota, který – zatímco vy spíte – vám pomůže na základě rad nejbohatšího muže planety vydělat peníze. Zní to bláznivě, ale funguje to. Zatím, píše o výstředním chování Elona Muska na Twitteru ekonom Dominik Stroukal.

Zakladatel Tesly Elon Musk se stává ve světě fanoušků kryptoměn persona non grata. Na trolícího miliardáře se zaměřilo i hnutí Anonymous. Sdělení videa, které hackeři publikovali na YouTube, je jasné a stručné: „Jsi jen další egocentrický boháč. Žiješ ze státních dotací. Ničíš lidem životy. Očekávej nás!“

Muskovo ego musí navíc vstřebat nepříjemnou ránu ve vesmírných závodech. Zemi si z kosmu na vlastní oči prohlédne dřív Jeff Bezos. Ten na Instagramu oznámil, že se v půlce července osobně zúčastní prvního „turistického“ letu s lidskou posádkou, který pořádá jeho společnost Blue Origin. Jestli máme Bezosovi aplaudovat, se v komentáři zamýšlí Jeffrey Kluger, editor magazínu Time.

Na závěr „miliardářského odstavce“ možná nejdůležitější text. Obsáhlá analýza investigativního projektu ProPublica pojednává o tom, jak je to s daněmi nejbohatších. Výsledek vás asi nepřekvapí. Čím víc peněz máte, tím víc se vyznáte v tom, kudy běží zajíc – i v „daňové politice“.

Do sluchátek

Jako vždycky mám i pár tipů, které potěší vaše uši. Pokračujeme v produkci vlastního podcastu. Tento týden rozhovor s šéfem realitního fondu Trigea Tomášem Trčkou například o tom, proč nás nečeká masový přesun na home office, o dopadech koronakirze na trh komerčních nemovitostí a pozdní pomoci vlády podnikatelům, která zbytečně vyostřila vyjednávání realitních fondů s nájemníky.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Datový novinář Jan Boček hodnotí ve Vinohradské 12 problematický Národní plán obnovy. Kam půjdou skoro dvě stovky miliard z grantů EU na oživení české ekonomiky (nejen) po koronaviru? Long story short: Některé státy mají vizi, k čemu jim peníze z EU pomůžou. My vidíme prachy a teprv hledáme, do čeho bychom je nalili. Problém je navíc v tom, že na Ministerstvu průmyslu a obchodu, které má plánování na starost, nemůže nikdo najít aktuální verzi „herního plánu“.

Spolupracovník Finmagu Josef Tětek si povídá s Radimem Kozubem, zakladatelem advokátní kanceláře Blockchain Legal, nejen o bitcoinové svobodě. Kdo nemá čas na delší poslech, může si dát podobně tematicky laděný rozhovor z tištěného Finmagu.

A na závěr ještě odpočinkové pohlazení po duši/uších. Na Vltavě je k poslechu podcastové vyprávění hudebníka Dana Bárty o jeho cestách po světě. V pěti půlhodinových dílech se s ním můžete vydat – nejen za vážkami – do Venezuely, Kostariky, Číny, Mosambiku a Indie.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

AnonymousElon MuskFinmagJeff Bezosnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo